úterý 6. října 2015

Steak z tuňáka

Steak z tuňáka


  • čerstvý tuňák
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl
  • citron
  • pepř, bylinky (nemusí být)
  • rukola, zelené saláty, čerstvý špenát...


Jak na to  

- rozpálenou pánev potřít olivovým olejem
- steaky krátce opéct z každé strany
- osolit hrubozrnnou solí, ev. mletým pepřem, pokapat citronem
- podávat na zeleném salátu, rukole...
.

Geniálně jednoduchá rychlá příprava. 
Tuňáka krátce opéct, osolit, přidat pár kapek citronu, sníst.


Orestování steaků

  • Z tuňáka uřízneme plátky silné 2 až 2,5 centimetru.
  • Rozpálíme pánev, jemně ji potřeme olivovým olejem.
  • Steaky z každé strany minutu, maximálně minutu a půl restujeme.
  • Tuňák by měl uprostřed zůstat skoro syrový. Čím je plátek masa nižší, tím kratší čas stráví na pánvi.


Servírování

Na talíř rozložíme opláchnuté a osušené listy rukoly, špenátu, ledového salátu...
Zastříkneme je olivovým olejem.
Na salát položíme steak.
Buď celý nebo nakrájený na plátky, takzvaně filírovaný.

Steak posypeme hrubozrnnou solí, podle chuti i čerstvě mletým pepřem.
Lehce ho zakápneme citronem.
Můžeme podávat.



TIP!  Před opečením můžeme steaky nechat několik desítek minut marinovat.
V míse smícháme olivový olej s bylinkami, hodí se tymián, rozmarýn, šalvěj, petrželka, kopr...
Před položením na rozpálenou pánev maso jemně osušíme papírovou utěrkou.

TIP!  Steaky můžeme připravit také v parmazánové krustě.
Smícháme parmazán se strouhankou a bylinkami. Přidáme menší množství olivového oleje.
Tolik, aby vznikla hustá směs. 
Směs přitlačíme na syrové steaky, krátce opečeme.

TIP!  Aby nebylo maso vysušené a neztratilo chuť, hlídáme pečlivě čas. Plátek vysoký 2,5 centimetru by měl být z každé strany na rozpálené pánvi maximálně minutu a půl.
Pro opravdu výtečnou chuť tuňákového masa stačí půl minuty.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře: