úterý 6. října 2015

Steak z tuňáka

Steak z tuňáka


  • 2 - 2,5 cm silné plátky čerstvého tuňáka
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl
  • citron
  • pepř, bylinky (nemusí být)
  • rukola, zelené saláty, čerstvý špenát ...

Jak na to  

- rozpálenou pánev potřít olivovým olejem
- steaky opéct z každé strany max. 1,5 minuty
- osolit hrubozrnnou solí, ev. mletým pepřem, pokapat citronem
- podávat na zeleném salátu, rukole ....
.


Geniálně jednoduchá rychlá příprava tuňáka. Krátce opéct, osolit, přidat pár kapek citronu, sníst.

Z tuňáka uřízneme plátky silné 2 až 2,5 centimetru.


Rozpálíme pánev.
Jemně potřeme olivovým olejem, opečeme steaky. Z každé strany minutu, maximálně minutu a půl.
Tuňák by měl uprostřed zůstat skoro syrový.
Na talíř rozložíme opláchnuté a osušené listy rukoly, špenátu nebo zvolíme jiný preferovaný zelený salát, zastříkneme olivovým olejem.
Na salát položíme steak. Celý nebo můžeme nakrájet na silnější plátky.
Posypeme hrubozrnnou solí, podle chuti i čerstvě mletým pepřem. Lehce zakápneme citronem a můžeme podávat.
Jako přílohu zvolíme bagety.



TIP!  Steaky můžeme před opečením nechat několik desítek minut marinovat. V míse smícháme olivový olej s bylinkami. Hodí se tymián, rozmarýn, šalvěj, petrželka, kopr .... Před položením na rozpálenou pánev jemně osušíme papírovou utěrkou.

TIP!!  Steaky můžeme připravit také v parmazánové krustě. Smícháme parmazán se strouhankou a bylinkami. Přidáme menší množství olivového oleje.
Tolik, aby vznikla hustá kaše. 
Přitlačíme na syrové steaky, krátce opečeme.

TIP!!!  Aby nebylo maso vysušené a neztratilo chuť, hlídáme pečlivě čas. Plátek vysoký 2,5 centimetru by měl být z každé strany na rozpálené pánvi maximálně minutu a půl. Pro opravdu výtečnou chuť tuňákového masa stačí půl minuty.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře: