středa 1. července 2015

Pečený květák s parmazánem

Pečený květák s parmazánem


  • 1 květák (cca 900 g)
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 80 g parmazánu
  • 1/4 kávové lžičky muškátového oříšku
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička soli
  • pepř
  • olivový olej
  • čerstvá petrželka nebo pažitka

Jak na to  

- květák rozdělit na růžičky, na pár vteřin ponořit do octové vody
- rozložit na plech vyložený pečicím papírem, pokapat šťávou z citronu, polít olivovým olejem
- přidat utřený česnek, poprášit muškátovým oříškem, posypat kmínem, osolit, opepřit
- péct cca 20 minut při 200 °C dozlatova (po 10 minutách obrátit)
- po vyndání z trouby ihned posypat strouhaným parmazánem
.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Vymačkáme šťávu z citronu, oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Nastrouháme parmazán.
Květák opláchneme, rozebereme na růžičky.
V půl litru studené vody rozmícháme polévkovou lžíci octa, jednotlivé růžičky na pár vteřin ponoříme.
Octová voda vyžene drobné mušky, které mohou být uvnitř schované.
Necháme okapat.
Plech vyložíme pečicím papírem, rozložíme květák, pokapeme šťávou z citronu.
Polijeme olivovým olejem.
Stačí tak půl až jedna polévková lžíce na každý kousek, záleží na velikosti.
Přidáme utřený česnek, posypeme muškátovým oříškem, kmínem, osolíme a opepříme.
Dáme nezakryté péct.


Po 10 minutách růžičky otočíme.
Po zhruba 20 minutách bude květák opečený dozlatova.
Vyndáme z trouby a ihned posypeme strouhaným parmazánem.
Můžeme také posypat nasekanou petrželkou nebo pažitkou.





TIP!  Ke květáku můžeme připravit dresink ze zakysané smetany. Kelímek smetany smícháme se lžičkou hořčice, přidáme 1 - 2 stroužky prolisovaného nebo utřeného česneku, posekanou pažitku nebo petrželku.
Osolíme a opepříme.

TIP!!  Výborně se hodí i karismetanová omáčka.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. :)
      Citron, česnek a parmazán výborně květák doplňují.
      A hlavně, je to rychlovka!

      Vymazat