středa 15. července 2015

Housky pivní s rozmarýnem

Housky pivní s rozmarýnem


  • 500 g hladké mouky
  • 25 g sušeného mléka (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 200 ml piva
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 žloutek
  • 1 bílek
  • 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu (1 polévková lžíce čerstvého)
  • 2 čajové lžičky soli
  • mák, kmín, sezamové nebo slunečnicové semínko, hrubozrnná sůl

Kvásek
  • 100 ml mléka
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 kávová lžička cukru

 
Jak na to  

- nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, sušeným mlékem a rozmarýnem, přilít pivo, kvásek a žloutek, promíchat
- nakonec nalít olej, promíchat, na desce důkladně hníst, alespoň 10 minut
- těsto rozdělit na 6 částí, z každé uplést housku, nechat 5 minut odpočinout
- potřít prošlehaným bílkem, posypat hrubozrnnou solí, mákem, kmínem, semínky ...
- péct 12 - 14 minut při 200 °C dozlatova
.

Těsto nenecháváme kynout, jsou raz dva hotové.

Nejdříve připravíme kvásek.
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu, vmícháme mouku, cukr a rozdrobené droždí.
Necháme okolo 10 minut vzejít.
Droždí se na hladině spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.


Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Mouku prosejeme, smícháme se solí, rozmarýnem a sušeným mlékem.


Přilijeme pivo, kvásek a žloutek, promícháme.
Nakonec nalijeme olej, smícháme, přendáme na pracovní desku a důkladně prohněteme.
Opravdu důkladně, alespoň 10 minut těsto překládáme, dlaní promáčkneme, pootočíme a znovu přeložíme, promáčkneme, pootočíme ....
Těsto bude hladké, nelepivé.


Hned rozdělíme na 6 zhruba 150gramových částí, upleteme 6 housek.
Klasicky, jako copánky.
Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem, necháme 5 minut odpočinout.
Lehce prošleháme bílek, housky potřeme a posypeme hrubozrnnou solí.
Dále posypeme mákem nebo kmínem nebo semínky ...
Pečeme 12 - 14 minut dozlatova.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat