středa 22. července 2015

Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

Falešná dršťková z hlívy ústřičné

Ivu, díky za hlívu!


  • 1200 ml vývaru (může být i z kostky)
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 60 g sádla (2 polévkové lžíce)
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
  • chilli (nemusí být)
  • sůl, pepř, majoránka


Jak na to

- opláchnutou hlívu nakrájet na proužky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- přidat zázvor, utřený česnek, po chvilce ocet, nechat odpařit
- vmíchat hlívu, kmín, pepř a sůl, krátce orestovat
- vmíchat sladkou papriku a chilli, ihned zalít 1200 ml vlažného vývaru
- 15 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
 
.

Vynikající tradiční polévka, kterou určitě ocení jak milovníci hub, tak i ti, co by normální dršťkovku rádi jedli, ale ty dršťky...


Příprava

Hlívu dobře očistíme a propláchneme studenou vodou.
V cedníku ji necháme okapat.
Nakrájíme ji na proužky.

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Zázvor oškrábeme a nastrouháme.
Slupka jde ze zázvoru dobře seškrábnout čajovou lžičkou.


Cibulová jíška

V hrnci rozpustíme sádlo.
Přidáme pokrájenou cibuli.
Za občasného promíchání ji necháme 6 až 8 minut na mírném plameni zesklovatět.

Vsypeme hladkou mouku, mícháme.
Za 2 až 3 minuty budeme mít usmaženou světlou jíšku.


Uvaření

  • Do hrnce přidáme zázvor a česnek.
  • Půl minuty promícháváme.
    Nalijeme ocet, ten během 10 vteřin se odpaří.

  • Přidáme pokrájenou hlívu, kmín, zarovnanou čajovou lžičku soli a podle chuti pepř.
  • Vmícháme sladkou papriku a hned přilijeme vlažný vývar.
    Při delším restování paprika hořkne, proto ji pár vteřin po vmíchání zaléváme.
    Pokud chceme docílit mírně pikantní chuti, přidáme i špetku chilli koření nebo celou lehce pálivou papričku.

    Důkladně promícháme, aby se jíška dobře rozpustila a nenadělaly se hrudky.

  • Hrnec zakryjeme poklicí.
  • Na mírném plameni za občasného promíchání necháme 15 minut probublávat.
    Pokud hlíva ještě není měkká, pár minut přidáme.
    Promícháváme hlavně ode dna!
    Vypneme.

  • Na závěr vmícháme hrst v dlani promnuté majoránky.
  • Podle potřeby dochutíme solí, pepřem.

Dršťkovku z hlívy podáváme s čerstvým pečivem nebo chlebem.




Přejít na seznam receptů

8 komentářů:

  1. Výborná klasika, už jsme ji doma zas déle nedělali, takže dík za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás byly minulý týden hlívové hody - jako smaženice, dršťková, zapečená s cuketou.
      Jako malá jsem z dršťkovky vybírala jen vodu a dršťky nechala na talíří.
      Tahle úprava je pro tyhle "případy" ideální. Ovšem ti, kteří nemusí ani dršťky ani houby mají smůlu :).

      Vymazat
  2. Dobry den,
    a co jina ceska klasika, sulc?
    Jasne ja vim zni to nemecky ...
    ale stejne bych se do toho pustil :)
    //MIRO

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Miro,
      sulc bude určitě, je v plánu. Ale až někdy na podzim nebo v zimě.
      Hana

      Vymazat
  3. Dobrý de, paní Hanko i kolegové domácí kuchaři/ky! Paráda, dnes jsem vyzkoušel a opět je to bezva.Takovéto recepty a polopatě postupy, jsou ideální pro domácí kuchaře. Škoda, že personál v našich restauracích se neinspiruje a nepostupuje dle návodu paní Hanky. To by byla tržba! Ještě pár let mého vaření, dle těchto návodů, a zažádám o výuční list kuchař. Paní Hanko, díky! Amaterský kuchař Honza.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Honzo,
      jsem moc ráda, že se vám podle napsaných postupů dobře vaří. Snad to svědčí i o tom, že jsou srozumitelné.
      Děkuji za milý komentář.
      Dobrou chuť!

      Vymazat