neděle 12. července 2015

Cuketová buchta

Cuketová buchta

Stando, díky za cuketu :-)


Pečeno na plechu o rozměrech cca 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 500 g oloupané cukety zbavené měkkého středu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml mléka
  • 60 g hořké čokolády, může být i na vaření
  • 35 g kakaa (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 3 čajové lžičky instantní kávy (5 g)
  • 3 celá vejce
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva (5 g)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička jedlé sody (4 g)
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu

    Poleva

    • 100 g hořké čokolády, může být i na vaření
    • 50 ml 31% smetany
    • 50 ml vody
    • 30 g másla
    • 20 g kakaa


    Posyp

    • 50 g jader vlašských ořechů 

     
    Jak na to  

    - v zahřátém mléce rozpustit čokoládu, vmíchat extrakt a rum
    - rozpustit máslo
    - smíchat mouku s práškem do pečiva, sodou, solí, kávou, kakaem a namletými ořechy
    - prošlehat vejce s cukrem, přidat mléko s rozpuštěnou čokoládou a zchladlé rozpuštěné máslo, vmíchat k mouce
    - vmíchat nastrouhanou cuketu
    - rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, péct 30 - 35 minut při 170 °C
    - ve vodní lázni připravit polevu, po zchladnutí na 30 - 35 °C rozetřít na studenou buchtu, posypat ořechy

    Vláčná, rychle hotová, voňavá.


    Příprava

    Na mírném plameni rozpustíme máslo nebo Heru.
    Odstavíme, necháme zchladnout.
    Jádra vlašských ořechů nameleme nebo nastrouháme.
    Pokud budeme ořechy zdobit buchtu i na povrchu, rovnou pomeleme o 50 gramů jader ořechů víc.
    Plech pomažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo ho vyložíme pečicím papírem.

    Mléko zahřejeme k bodu varu, vypneme.
    Nalámeme do něho 60 gramů čokolády, promícháváme do jejího rozpuštění.
    Vmícháme vanilkový extrakt a rum.

    Cuketu oloupeme a podélně rozřízneme.
    Odstraníme střední měkkou část i se semeny, vyhodíme ji.
    Vydlabanou cuketu nahrubo nastrouháme.

    Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.
      

    Těsto

    • V míse smícháme prosetou mouku s práškem do pečiva, sodou, kávou, kakaem, solí a ořechy.
    • V jiné míse metličkou prošleháme vejce s cukrem.
      Stačí šlehat okolo 2 minut ručně, dokud se nerozpustí cukr.

    • Do mísy k vejcím vmícháme zchladlé mléko s rozpuštěnou čokoládou a vlažné máslo.
    • Směs nalijeme do mísy k mouce, dobře promícháme.
      Nakonec vmícháme nastrouhanou cuketu.
      Těsto rozetřeme na plech.


    Upečení

    Plech s těstem dáme do rozehřáté trouby.
    Pečeme 30 až 35 minut.
    Propečenost vyzkoušíme špejlí. Zapíchneme ji do středu, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.
    Upečenou buchtu vyndáme z trouby.
    Necháme ji na plechu vychladnout.


    Poleva

    Polevu připravíme ve vodní lázni.

    • Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou.
    • Hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
      Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
      Zapneme sporák na mírný stupeň.
      Místo menšího hrnce můžeme použít misku z varného skla nebo misku nerezovou.
      Cokoli ale použijeme, musí být odolné vůči vysokým teplotám! Voda by se neměla dotýkat mísy s čokoládou a neměla by se vařit klokotem.

    • Do horního hrnce dáme najednou všechny ingredience dle rozpisu.
    • Mícháme, jakmile bude vše krásně spojené, odstavíme.
      Polevu za občasného promíchání necháme zchladnout na tělovou teplotu.
      Rozetřeme ji na chladnou buchtu.
      Pokud by byla poleva příliš horká nebo buchta byla ještě teplá, poleva by se vsákla a zatekla mezi okraje buchty a plechu.
      Pokud by byla naopak chladnější, šla by špatně roztírat.

    • Ihned po rozetření na polevu nasypeme mleté ořechy. 
    • Nebo kokos, strouhanou čokoládu...
      Po ztuhnutí v chladu můžeme rozkrájet a servírovat.

    Cuketovou buchtu vhodně doplní kopeček šlehačky, zmrzliny nebo zakysané smetany.



    Přejít na seznam receptů

    2 komentáře:

    1. Tyhle vlhčí dezerty máme doma moc rádi a pokud převažuje čokoláda je jasné, že by nám tahle dobrota rozhodně chutnala :)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. :-), vydrží opravdu dlouho vláčná, pokud se tedy nesní na posezení :)

        Vymazat