neděle 12. července 2015

Cuketová buchta

Cuketová buchta

Stando, díky za cuketu :-)


Pečeno na plechu o rozměrech cca 30 x 40 centimetrů.

Těsto
  • 700 g cukety (500 g oloupané bez jader)
  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva (5 g)
  • 1 čajová lžička jedlé sody (4 g)
  • 3 čajové lžičky instantní kávy (5 g)
  • 35 g kakaa (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 1 kávová lžička soli
  • 200 g cukru krupice
  • 3 celá vejce
  • 100 ml mléka
  • 60 g čokolády na vaření
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 250 g másla nebo Hery
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu

Poleva
  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 ml vody
  • 30 g másla
  • 20 g kakaa
  • 50 ml 31% smetany

Posyp
  • 50 g jader vlašských ořechů 

 
Jak na to  

- v zahřátém mléce rozpustit čokoládu, vmíchat extrakt a rum
- rozpustit máslo
- smíchat mouku s práškem do pečiva, sodou, solí, kávou, kakaem a namletými ořechy
- prošlehat vejce s cukrem, přidat mléko s rozpuštěnou čokoládou a zchladlé rozpuštěné máslo, vmíchat k mouce
- vmíchat nastrouhanou cuketu
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, péct 30 - 35 minut při 170 °C
- ve vodní lázni připravit polevu, po zchladnutí na 30 - 35 °C rozetřít na studenou buchtu, posypat ořechy

Vláčná, rychle hotová, voňavá.

Na mírném plameni rozpustíme máslo/Heru, necháme zchladnout.
Mléko zahřejeme, odstavíme, do hrnku přidáme nalámaných 60 gramů čokolády, necháme rozpustit. Vmícháme vanilkový extrakt a rum.
Mléko nevaříme! Stačí jen zahřát, čokoláda se rozpustí.
Jádra vlašských ořechů nameleme nebo nastrouháme.
Pokud budeme hotovou buchtu ořechy sypat na povrchu, pomeleme 250 gramů a 50 gramů už namletých odložíme stranou.
Cuketu oloupeme, rozřízneme a odstraníme střední měkkou část i se semeny. Nastrouháme nahrubo na struhadle s většími oky.
Plech pomažeme olejem a vysypeme moukou. 

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

V míse smícháme prosetou mouku s práškem do pečiva, sodou, kávou, kakaem, solí a ořechy.
V jiné míse metličkou prošleháme vejce s cukrem.
Stačí ručně okolo 2 minut.
Vmícháme zchladlé mléko s rozpuštěnou čokoládou a vlažné máslo.
Nalijeme do mísy k mouce, dobře rozmícháme.
Nakonec vmícháme nastrouhanou cuketu.
Těsto rozetřeme na plech.
Pečeme 30 - 35 minut.
Propečenost vyzkoušíme špejlí. Zapíchneme do středu, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.
Vyndáme z trouby, necháme vychladnout.

Připravíme polevu.
Množství stačí přesně na potření celého povrchu.
Vše najednou dáme do mísy, postavíme na hrnec s horkou vodou, zahříváme na mírném plameni, mícháme.
Mísa musí být z materiálu, který snese vyšší teplotu! Třeba porcelánová, skleněná, kovová ...
Mísa se nesmí dotýkat vody v hrnci. Poleva by mohla začít hrudkovatět.
Po rozpuštění a spojení všech surovin ještě okolo 2 minut promícháváme.
Odstavíme.
Necháme zchladnout na teplotu 30 - 35 °C, rozetřeme na chladnou buchtu.
Pokud by byla poleva příliš horká nebo buchta byla ještě teplá, poleva by se vsákla a zatekla mezi okraje buchty a plechu.
Pokud by byla naopak chladnější, šla by špatně roztírat.
Ihned po rozetření polevy posypeme namletými ořechy.
Necháme v chladu zatuhnout.




TIP!  Místo ořechy můžeme posypat kokosem, strouhanou čokoládou ...

Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Tyhle vlhčí dezerty máme doma moc rádi a pokud převažuje čokoláda je jasné, že by nám tahle dobrota rozhodně chutnala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-), vydrží opravdu dlouho vláčná, pokud se tedy nesní na posezení :)

      Vymazat