pátek 29. května 2015

Vepřová krkovice, kotleta, bůček nebo žebra s medovou pikantní glazurou

Vepřová krkovice, kotleta, bůček nebo žebra s pikantní sladkokyselou glazurou podle Gordona Ramsayho


  • 600 g vepřové krkovice (kotlety, bůčku, žeber)
  • 40 g zázvoru
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička chilli vloček
  • 1 čajová lžička celého pepře
  • 3 celé badyány
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 3 polévkové lžíce rýžového octa
  • 120 ml rýžového vína Shaoxing
  • 200 ml vývaru (kuřecí nebo hovězí)
  • 4 ks jarní cibulky nebo 50 g šalotek
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Jak na to  

- do plátků krkovice/kotlety/bůčku nebo žeber vetřít sůl a pepř
- na rozehřátém oleji zprudka opéct dohněda
- nasypat pokrájený zázvor, česnek, chilli vločky, badyán a celý pepř
- nalít med, chvilku nechat zkaramelizovat
- přilít sójovou omáčku, rýžový ocet a rýžové víno
- zasypat pokrájenou jarní cibulkou nebo šalotkami, zalít vývarem
- péct nezakryté při 180 °C, po 20 minutách obrátit, teplotu snížit na 160 °C
- po dalších 20 minutách znovu obrátit a ještě cca 20 minut dopéct
- na sporáku povařit do zhoustnutí, současně neustále plátky obalovat v sosu
.

Lepkavým sosem obalené maso, pikantní sladkokyselá chuť, úžasná vůně ...... Co dodat, je to prudce jedlé!
Můžeme použít plátky krkovice, kotlety nebo libový bůček. 
Anebo masová žebra, ta jsou v téhle úpravě fantastická!
A tady video, jak je Gordon Ramsay připravuje.

Zázvor a česnek nakrájíme na plátky. Šalotky/jarní cibulky na kolečka.
Maso opláchneme, dobře osušíme papírovou utěrkou. Nakrájíme na zhruba dvoucentimetrové plátky. Žebra rozkrájíme mezi kostmi.
U malých necháme na jednu porci kosti 2.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Do masa vetřeme sůl a mletý pepř.
V pekáčku nebo varné míse rozehřejeme olej, maso zprudka opečeme z obou stran dohněda.
Nasypeme pokrájený zázvor, česnek, chilli vločky, celý pepř, badyán a med. Tak do půl minuty necháme karamelizovat.
Pozor na přepálení, med by zhořknul!
Přilijeme sójovou omáčku, rýžový ocet a rýžové víno, minutu povaříme.
Zasypeme pokrájenou cibulkou a zalijeme vývarem, přivedeme k varu, vypneme.
Pokud nemáme masový vývar, povaříme kostku bujónu ve 200 mililitrech vody.
 


Nezakryté dáme péct.
Po 20 minutách plátky obrátíme a teplotu snížíme na 160 °C.
Po dalších 20 minutách opět obrátíme.
Za celkem 60 minut by mělo být maso měkké.
Po celou dobu pečení dáme pozor, aby se plátky nevysušovaly. Může se to stát, pokud máme hodně libové maso nebo použijeme příliš velký pekáč/mísu. Velikost by měla být taková, aby vedle sebe položené plátky akorát pokryly dno. Maso by mělo být neustále na povrchu vlhké. V případě potřeby poléváme sosem, častěji obracíme nebo podléváme malým množstvím vývaru.


Pekáč s měkkými plátky postavíme na sporák, stěrkou stáhneme přípeky ze stěn.
Na středním plameni 5 až 10 minut povaříme. Maso neustále obracíme - obalujeme v sosu, který se bude čím dál více redukovat - houstnout.
Jakmile je hustota akorát, vypneme.

Podáváme s pečivem. A pivem! :-)




Přejít na seznam receptů



6 komentářů:

  1. Tak to vypadá víc než dobře, už vidím ty opatlané prsty a úsměv na tváři :))) mňam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, ne, prsty jsou krásně čisté, ani kousek na nich nezbude, vše se hezky olízne :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, když nemám rýžový ocet a rýžové víno jakou vhodnou dostupnější náhražu můžu použít. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      zkuste nahradit klasickým vinným octem a bílým vínem. (Rýžový ocet i ten náš klasický mají shodně 8 % kyselosti.) A příště, pokud budete mít chuť zkusit recept znovu, vyzkoušejte s rýžovým vínem a rýžovým octem, budu ráda, když napíšete jestli je ten rozdíl markantní nebo zanedbatelný.
      A myslím, že bude fungovat i pivo :-).

      Vymazat
  3. Děkuji za bleskurychlou odpověď :-) Toto bude můj třetí vyzkoušený recept od Vás a ty předchozí dva byly famózní (panenka v alobalu a ze zbytků medailonky ve slanine a špenátu a krkovička zapečená s bramborami ve smetaně) vždy byly vymetené talíře. Děkuji s pozdravem Váš fanda Ivo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, moc jste mě potěšil! Děkuji :-)
      A přeji dobrou chuť Vám i Vašim strávníkům.
      Hana

      Vymazat