čtvrtek 2. dubna 2015

Vepřové roládky

Vepřové plněné roládky


  • 700 g vepřové kýty
  • 100 g anglické slaniny
  • 3 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 70 g sádla (20 + 50)
  • 80 g cibule
  • sůl, pepř

Náplň
  • 100 g žampiónů
  • 40 g cibule
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 50 g nakládané červené papriky
  • 3 stroužky česneku 
  • 20 g sádla
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky pepře

Jak na to  

- na sádle osmahnout cibuli, přidat žampiony, restovat dozlatova
- vmíchat rajčatový protlak, česnek a nakládanou papriku, odstavit
- kýtu rozkrájet na plát, lehce naklepat, osolit, opepřit
- potřít hořčicí, poklást plátky anglické slaniny, natřít náplň, smotat
- po cca 5 centimetrech propíchat špejlí, nakrájet, zavázat
- zprudka opéct, přendat na orestovanou cibuli, zalít vodou s uvolněným výpekem
- zakryté dusit 30 - 40 minut doměkka
.


Připravíme náplň.
Cibuli nakrájíme na malé kostičky, žampiony sloupneme a také pokrájíme. Stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme. Papriku necháme okapat na cedníku, nadrobno rozkrájíme.
Na pánvi rozehřejeme sádlo, nasypeme cibuli, na mírném plameni okolo 6 minut promícháváme.
Přidáme žampiony, přibližně 8 minut restujeme dozlatova.
Vmícháme rajčatový protlak, utřený česnek a za 10 - 15 vteřin také pokrájenou papriku.
Po minutě vypneme, odstavíme.
Osolíme, opepříme.


Kýtu opláchneme a osušíme.
Rozřízneme na plát.
Vpodstatě maso několikrát nařízneme.
Jednou rukou lehce přitlačíme k pracovní desce, v půlce řežeme, 3 - 4 centimetry před dokončením řezu zastavíme. Rozevřeme jako knihu a ještě jednou prořízneme, opět necháme zhruba dvoucentimetrový kraj vcelku.
Rozložíme. V místech, kde je maso vyšší, nařízneme několika zářezy do hloubky 3 - 5 milimetrů. Paličkou lehce naklepeme, srovnáme tím plát na zhruba stejnou tloušťku.
Z obou stran osolíme a posypeme mletým pepřem.


Položíme na potravinářskou fólii.
Potřeme dijonskou hořčicí, poklademe plátky anglické slaniny a rozetřeme náplň.
Pomocí fólie stočíme do rolády.
Fólii vyhodíme.
Roládu zhruba v pěticentimetrových vzdálenostech propíchneme špejlí, v půlce mezi špejlemi rozřízneme.
Budeme mít připravené jednotlivé roládky.
Každou ještě zajistíme provázkem.




Na pánvi rozehřejeme 20 gramů sádla.
Zvýšíme teplotu, roládky z obou stran zprudka a krátce opečeme.
Vypneme, přendáme na talíř.


Na pánev nalijeme 300 mililitrů horké vody, necháme stát.
Cibuli drobně nakrájíme.
V širším hrnci rozehřejeme 50 gramů sádla, nasypeme cibuli, na mírném plameni okolo 8 minut restujeme.
Do hrnce narovnáme roládky, vodu v pánvi promícháme s uvolněným výpekem, nalijeme do hrnce.
Zakryjeme poklicí, dusíme na mírném plameni 30 - 35 minut doměkka.

Podáváme s bramborem vařeným nebo pečeným, s bramborovou kaší nebo pečivem.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat