pátek 17. dubna 2015

Vepřové plátky pečené ve šlehačce

Vepřové plátky zapečené se smetanou, dijonskou hořčicí, balsamikem a tymiánem


  • 700 g vepřové krkovice bez kosti nebo kýty nebo pečeně nebo plece
  • 200 g smetany ke šlehání (33 - 40%) 
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 70 g dijonské hořčice (2 polévkové lžíce)
  • 30 g sádla (20 + 10) nebo lze použít olej
  • 1 polévková lžíce balsamikového krému
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na sádle/oleji osmahnout cibuli, přendat do pekáče
- plátky vepřového po stranách naříznout, lehce rukou naklepat, osolit, opepřit
- na pánev přidat kousek sádla, maso zprudka krátce osmahnout z obou stran, urovnat na cibuli
- na pánev nalít malé množství vody, i s výpekem stáhnout do pekáče pod maso, posypat lístky tymiánu
- prošlehat smetanu s dijonskou hořčicí a balsamikovým krémem, rozetřít na maso
- znovu posypat lístky tymiánu
- péct nezakryté okolo 60 minut při 180 °C doměkka a dozlatova
.

A opět jeden letitý recept. Vepřové plátky v téhle úpravě nemají chybu. 
Pokud na přípravu použijeme kýtu, z poměrně suchého masa vytvoříme úžasně šťavnatou záležitost. Krkovici dají samozřejmě přednost milovníci prorostlého masa. Výborné budou i plátky z plece, pečeně nebo kotlety.


Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostky nebo proužky.
Maso opláchneme a osušíme, rozkrájíme ho na plátky centimetr až centimetr a půl silné.
Po obvodu je na 3 až 4 místech nařízneme, aby se při tepelném zpracování nekroutily.
Stačí půlcentimetrový řez.

Plátky lehce naklepeme.
Z obou stran je osolíme a opepříme.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Orestování cibule a masa

  • Na pánvi rozehřejeme 20 gramů sádla.
  • Nasypeme cibuli, okolo 10 minut ji na mírném plameni promícháváme.
    Jakmile začne růžovět, přendáme ji do zapékací misky nebo pekáče.

  • Na pánev přidáme 10 gramů sádla, zvýšíme teplotu.
  • Plátky masa z obou stran zprudka krátce opečeme dozlatova.
    Urovnáme je vedle sebe do pekáče na cibuli.

  • Do pánve nalijeme 100 mililitrů teplé vody.
  • Po zhruba dvou minutách půjdou lehce uvolnit přípeky ze stěn pánve.
    Promícháme a stěrkou vše stáhneme do pekáče k plátkům.
    Plátky posypeme lístky tymiánu.


Upečení

V misce vidličkou nebo metličkou důkladně prošleháme smetanu s dijonskou hořčicí a balsamikem do hustšího krému.
Nesnažíme se ale ušlehat šlehačku. 
Krémem pokryjeme plátky masa a znovu posypeme lístky tymiánu.

  • Nezakryté dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Pečeme okolo 60 minut doměkka a dozlatova.

Plátky podáváme s bramborovou kaší, zeleninovým salátem, vařeným nebo opečeným bramborem, pečivem...


TIP!  Pokud použijeme čtyřicetiprocentní smetanu, hustou hořčici a balsamikový krém, bude směs hodně hutná, půjde na plátky pěkně natřít.
V případě, že použijeme smetanu s méně procenty tuku, vodnatější hořčici a balsamikový ocet místo krému, bude směs tekutá a na plátky ji budeme muset nalít. Po upečení pak na nich nevytvoří vyšší zapečenou vrstvu jako je na fotkách. Ale chuťově budou plátky stejně dobré.






   

16 komentářů:

  1. Nedávno jsem zkoušela a bylo to výborné :)

    OdpovědětVymazat
  2. Včera jsem dělala maso k večeři a bylo vynikající. Moc děkuju za recept, hned se u nás zařadil mezi oblíbené:-)
    L

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lu, děkuji za milý komentář!
      Moc mě těší, že byl recept ispirací pro Vaši večeři a že jste byli spokojeni.

      Vymazat
  3. Dnes jsem vyzkoušela tento recept a byl vynikající.Děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji za vyzkoušení receptu a milý komentář! Mám radost, že chutnalo!

      Vymazat
  4. Tento recept jsem našla před měsícem, všem moc chutnalo a budeme se těšit znovu. Jen jsem pořád nechápala, proč je to mezi nejedlými recepty, když nám to připadlo až moc jedlé :) Až dnes jsem si v komentářích všimla,(zase hledám, co uvařím), jakou by to mohlo mít souvislost....:) Taky děkujeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář!
      Myslím, že nevím o nikom (z těch, kteří tedy jedí maso), kdo by byl z takto připravené krkovice zklamaný.
      No jo, Nejedlé... :) Hříčka mých dětí, které blog založily po mém několikaletém slibování, že jim sepíšu do wordu nebo excelu prověřené rodinné recepty.
      Mám radost, že jsou pro vás recepty inspirací!
      Díky, Hana Nejedlá :-)

      Vymazat
  5. Moc děkuji za recept. Dneska jsme to dělali k obědu, všem nám hrozně chutnalo. Určitě budu dělat častěji 😊

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, zase se chystám vařit nejedle:) potřebuji se zeptat, na obrázku vypadá smetana ušlehaná a smíchaná s hořčicí. Já jsem už zkoušela oba způsoby. Jak je to ale správně? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, díky za napsání. Mám radost, že se k receptům vracíte :-)
      Smetanu nešlehám. Jen ji hodně dobře promíchám s hořčicí a balsamikem. Když se použije 40% smetana a balsamikový krém, tak je směs hodně hustá a po důkladném promíchání může vypadat, že je smetana ušlehaná.
      Ale je to zajímavý nápad. Až budu dělat plátky příště, tak to vyzkouším. Jestli si tedy vzpomenu :)
      Vy byste dala po zkušenostech s oběma způsoby přednost kterému?
      Díky.

      Vymazat
    2. :) spíš bez šlehání, ale ten obrázek mě zmátl. Když jsem to ušlehala a natřela, při pečení to mělo tendenci udělat kapsu a jakoby se to peklo zvlášť. Tak jsem přemýšlela, jaký fígl na to máte, a příště jsem zkusila neušlehat. Bylo to vlačnější. Mějte se hezky a děkují.

      Vymazat
    3. Díky moc za napsání zkušenosti! Tak to ani zkoušet nebudu, výsledky díky vám máme.
      Taky se mějte fajn :-)

      Vymazat
  7. Dneska jsem upekla plátky podle receptu a vynikající 👌👌všem moc chutnalo zase jiný recept co uložíme diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší, děkuji za milý komentář a zpětnou vazbu.

      Vymazat