neděle 22. března 2015

Tvarohovomáslový závin

Tvarohovomáslový závin


  • 330 g polohrubé mouky
  • 250 g změklého másla
  • 250 g tučného tvarohu
  • 100 g cukru moučky
  • 30 g rozinek (2 polévkové lžíce)
  • 20 ml rumu (2 polévkové lžíce)
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 zarovnaná kávová lžička soli
  • 1 větší žloutek
  • kůra z citronu


Jak na to  

- prosetou mouku smíchat s cukrem, práškem do pečiva, solí a citronovou kůrou
- zpracovat s tvarohem, rozinkami předem namočenými v rumu, žloutkem, extraktem a změklým máslem
- odložit na 30 minut do lednice
- rozválet do obdélníku, smotat
- péct 35 - 40 minut při 170 °C
.

Nenáročný, rychlý, voňavý. 


Příprava

Rozinky nasypeme do cedníku, propláchneme je horkou vodou, necháme okapat.
Přendáme je do hrnku, zalijeme rumem a na minimálně 10 minut odložíme.
Klidně je necháme máčet přes noc.

Včas vyndáme máslo z lednice, aby změklo a dobře se s ním pracovalo.
Plech vyložíme pečicím papírem. 
Nastrouháme kůru z dobře omytého citronu.
Strouháme jenom žlutou část kůry, bílá je hořká. 


Těsto

Do mísy prosejeme mouku.
Smícháme ji s cukrem, práškem do pečiva, solí a citronovou kůrou.
Přidáme tvaroh, rozinky i s rumem, ve kterém se máčely, žloutek, extrakt a změklé máslo.
Pokud máme žloutek malý, přidáme dva.

Promícháme, nejdříve vařečkou.
Pak rukou zpracujeme těsto.
Zpočátku to jde hůř, ale během 2 až 3 minut bude hotovo.
Těsto zabalíme do fólie a na 30 minut odložíme do lednice.


Upečení

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Odpočinuté těsto rozválíme na lehce pomoučněné pracovní desce do 30 x 40 centimetrů velkého obdélníku.
Smotáme do šišky.
Přendáme ji na plech vyložený pečicím papírem.

Vložíme do rozehřáté trouby.
Pečeme 35 až 40 minut dozlatova.




TIP!  Malá obměna.
Pro nedostatek některých surovin a nutnost spotřebovat rozdělaná povidla jsem upekla nouzovku... a byla výtečná!
Do těsta jsem dala jedno celé vejce, celý prášek do pečiva, místo másla byla Hera. Hotové těsto jsem rozpůlila, rozválela, potřela povidly a smotala. Obě šišky jsem potřela rozšlehaným vajíčkem.
Po vytažení z trouby jsem je potřela rozpuštěným máslem (díky za tip z komentářů!).


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Miro, to mám velkou radost! A moc díky za napsání komentáře!

      Vymazat
  2. Koláč je ešte lepší, keď sa hneď po upečení potrie rozpusteným maslom a posype práškovým cukrom !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tomu zajisté dodá závěrečnou voňavou tečku!
      A když se ještě k máslu přidá kapka nebo dvě rumu ... :)
      Výborný tip!

      Vymazat