sobota 21. března 2015

Sladký chleba z červené řepy

Sladký chleba z červené řepy

 
Pečeno v hranaté formě o rozměrech 30 x 10 x 7 centimetrů.
Lze upéct i v bábovkové formě.

  • 500 g vařené/pečené řepy (2 větší bulvy)
  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 ml slunečnicového oleje nebo másla nebo Hery
  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 80 g švestkových povidel (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 40 ml rumu (4 polévkové lžíce)
  • 50 ml mléka
  • 30 g rozinek (2 polévkové lžíce)
  • 20 ml šťávy z citronu (2 polévkové lžíce)
  • 10 g skořice (2 čajové lžičky)
  • 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 polévkové lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Jak na to  

- omyté řepy vařit/péct do změknutí, po vychladnutí oloupat, nastrouhat
- po jednom vmíchat vejce
- přidat namočené rozinky i s rumem, šťávu z citronu, povidla, extrakt, olej a mléko
- prosetou mouku smíchat s cukrem, nasekanými/namletými jádry ořechů, práškem do pečiva, sodou, skořicí a solí
- vše dobře smíchat
- péct ve vymazané a vysypané formě 15 minut na 180 °C a 70 - 80 minut na 160 °C
.

Příprava rozinek a řepy

Několik desítek minut před přípravou propláchneme rozinky horkou vodou.
Dáme je do hrnku a zalijeme rumem.

Řepy dobře omyjeme, dáme je do hrnce a zalijeme horkou vodou.
Zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni vaříme přibližně 2 hodiny do změknutí.

Místo uvaření můžeme řepy péct.
Zabalíme je do alobalu, dáme do rozehřáté trouby.
Za  90 až 120 minut budou upečené do měkka.
Určitě se nevyplatí péct 2 kusy řepy samostatně. 
Pokud pečeme v troubě třeba maso, je fajn řepy zabalené v alobalu posadit vedle pekáče s masem.



Příprava na pečení

Pokud místo slunečnicového oleje použijeme máslo, v hrnku ho na mírném plameni rozpustíme.
Odstavíme ho a necháme zchladnout.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Vychladlé řepy sloupneme.
Na jemném struhadle je nastrouháme do misky.
Jádra vlašských ořechů nastrouháme nebo rozsekáme v robotu.
Formu tence vymažeme olejem a vysypeme hrubou formu.
Nebo ji vyložíme pečicím papírem.


Těsto

  • K nastrouhané řepě po jednom vmícháme vejce.
  • Teprve až když je jedno dobře spojené s nastrouhanou řepou, přidáme další.
  • Vmícháme k ní rozinky i s rumem, ve kterém se máčely, šťávu z citronu, povidla, vanilkový extrakt, mléko a olej nebo rozpuštěné zchladlé máslo nebo Heru.
  • Do jiné mísy prosejeme mouku, dobře ji promícháme s jádry ořechů, cukrem, skořicí, solí, sodou a práškem do pečiva.
  • Suchou směs po částech vmícháme do mísy s řepou.


Upečení

Těsto nalijeme do formy, dáme péct.

Po 15 minutách stáhneme teplotu na 160 °C.
Pečeme dalších 70 až 80 minut.
Správné upečení vyzkoušíme špejlí.
Zapíchneme ji doprostřed, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.

Upečený chleba opatrně vyklopíme z formy, necháme ho na mřížce vychladnout.
Výborně se k němu hodí kopeček šlehačky nebo porci na talířku přelijeme jemně oslazenou zakysanou smetanou.


TIP!  Pokud během pečení povrch chleba příliš hnědne, zakryjeme ho alobalem.




Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Jééééééé, tohle musí být boží. Já hrozně ráda peču z červené řepy a ještě k tomu ty povidla .. aaach. Vypadá tak krásně šťavnatě :-) Krása.

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík :)
      Přesně jak říkáš, šťavnatý, voňavý a hrozně moc mě baví ty odlesky granátové barvy.

      Vymazat