sobota 21. března 2015

Sladký chleba z červené řepy

Sladký chleba nebo bábovka z červené řepy


Pečeno v hranaté formě o rozměrech 30 x 10 x 7 centimetrů.
Lze upéct i v bábovkové formě.

  • 500 g vařené/pečené řepy (2 větší bulvy)
  • 80 g švestkových povidel (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml mléka
  • 3 vejce
  • 30 g rozinek (2 polévkové lžíce)
  • 40 ml rumu (4 polévkové lžíce)
  • 20 ml šťávy z citronu (2 polévkové lžíce)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 10 g skořice (2 čajové lžičky)
  • 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 polévkové lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

Jak na to  

- omyté řepy vařit/péct do změknutí, po vychladnutí oloupat, nastrouhat
- po jednom vmíchat vejce
- přidat namočené rozinky i s rumem, šťávu z citronu, povidla, extrakt, olej a mléko
- prosetou mouku smíchat s cukrem, nasekanými/namletými jádry ořechů, práškem do pečiva, sodou, skořicí a solí
- vše dobře smíchat
- péct ve vymazané a vysypané formě 15 minut na 180 °C a 70 - 80 minut na 160 °C
.

Několik desítek minut před přípravou propláchneme rozinky horkou vodou, dáme do hrnku a zalijeme rumem.
Jako základ potřebujeme uvařenou nebo upečenou červenou řepu.
Omyté bulvy zalijeme v hrnku vodou, zakryté vaříme na mírném plameni přibližně 2 hodiny do změknutí.
Nebo zabalíme do alobalu, dáme do trouby a pečeme 90 - 120 minut.
Určitě se nevyplatí péct 2 kusy řepy samostatně. Pokud pečeme v troubě třeba maso, je fajn řepy zabalené v alobalu péct vedle pekáče.
Jádra vlašských ořechů nastrouháme nebo rozsekáme v robotu.
Vymažeme a vysypeme formu.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Vychladlé řepy sloupneme, nastrouháme na jemné struhadle.
Po jednom vmícháme vejce.
Teprve až když je jedno dobře spojené s nastrouhanou řepou, přidáme další.
Vmícháme rozinky i s rumem, šťávu z citronu, povidla, extrakt, olej a mléko.

Do jiné mísy prosejeme mouku, dobře promícháme s nasekanými/nastrouhanými jádry ořechů, cukrem, skořicí, solí, sodou a práškem do pečiva.
Směs po částech vmícháme do mísy s řepou.
Nalijeme do formy, dáme péct.


Po 15 minutách stáhneme teplotu na 160 °C  a pečeme dalších 70 - 80 minut.
Vyzkoušíme špejlí.
Zapíchneme doprostřed, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.
Vyndáme, necháme na mřížce vychladnout.
Můžeme podávat s kopečkem šlehačky nebo přelité zakysanou smetanou.



TIP!  Pokud během pečení povrch příliš hnědne, zakryjeme alobalem.

Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Jééééééé, tohle musí být boží. Já hrozně ráda peču z červené řepy a ještě k tomu ty povidla .. aaach. Vypadá tak krásně šťavnatě :-) Krása.

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík :)
      Přesně jak říkáš, šťavnatý, voňavý a hrozně moc mě baví ty odlesky granátové barvy.

      Vymazat