neděle 1. února 2015

Svatební koláčky

Svatební koláčky

Mami, díky, že nám je pečeš několikrát do roka jen tak :-)


Z jedné dávky se upeče přibližně 300 kusů malých koláčků a 7 kusů rohových. Při dodržení níže uvedených rozměrů.
Na naplnění středního svatebního košíčku je potřeba 28 - 30 kusů.


Rozpis na jednu dávku
  • 300 g hladké mouky (plus na podsypání)
  • 400 g hrubé mouky
  • 400 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička soli

Kvásek
  • 6 polévkových lžic mléka
  • 8 kostek cukru (36 g)
  • 60 g droždí

Na potření a obalení
  • 250 ml rumu
  • 250 g cukru moučky
  • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru

Na rohové koláče
  • rozinky, množství podle kusů rohových - na každý patří jedna
  • 2 - 5 polévkových lžic rumu na namočení rozinek

Náplně

- viz TIP!


Jak na to  

- připravit 4 druhy náplní
- do čtvrtlitrového hrnku dát 8 kostek cukru, 6 lžic mléka a 60 g droždí, nechat vzejít kvásek
- smíchat mouky s čajovou lžičkou soli, nalít kvásek, žloutky a přidat změklé máslo, rychle zpracovat těsto
- rozdělit na čtvrtiny, 3 odložit do lednice, 1 ihned rozválet, rozkrájet rádýlkem na čtverce, naplnit, zabalit
- dát okamžitě do rozehřáté trouby, péct 10 - 12 minut při 170 °C
- teplé na plechu potřít rumem, obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
.

Rozinky zcela zalijeme rumem, počet by měl odpovídat počtu rohových koláčů.
Je fajn, když se budou máčet pár hodin. 
Včas vyndáme máslo z lednice, aby povolilo.
Než začneme zpracovávat těsto, musíme mít připravené všechny náplně. Viz TIP!
Do hrnku nalijeme rum na potírání a do mísy odsypeme část prosetého cukru moučky smíchaného s vanilkovým cukrem na obalování upečených koláčků.
A také přichystáme krabice na hotové koláčky.

Připravíme kvásek.
Do čtvrtlitrového hrnku dáme 8 kostek cukru, 6 polévkových lžic mléka a 60 gramů rozdrobeného droždí. Promícháme, necháme v teple vykynout.
Hotový kvásek vyplní téměř celý hrnek.




Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Na pracovní desku prosejeme 300 gramů hladké a 400 gramů hrubé mouky, smícháme s 1 čajovou lžičkou soli.
Přidáme 400 gramů změklého másla, 2 žloutky a kvásek.
Nejdříve nožem vmícháme vše do mouky, pak rukou hněteme, dokud nebudeme mít hladké nelepivé těsto.




Zformujeme do válce, rozdělíme na čtvrtiny.
3 dáme do lednice, jednu začneme ihned zpracovávat. Rychle, aby těsto moc nekynulo.
Pracovní desku lehce posypeme hladkou moukou, těsto rozválíme na tloušťku 2 - 3 milimetry.
Strany zarovnáme, odřezky těsta dáme ke zbytku těsta do lednice.
Začneme rohovými koláči.
Rádýlkem tvoříme čtverce 5 x 5 centimetrů velké. Rohy do dvou třetin směrem ke středu nařízneme a do každého vzniklého trojúhelníku nandáme jinou náplň.
Cípy přehýbáme jedním směrem přes náplň ke středu do tvaru větrníku. Na každý koláček umístíme rozinku.
Pečeme 10 - 12 minut do zrůžovění, opatrně přendáme z plechu na rovnou podložku vychladnout.



Jakmile máme upečený potřebný počet rohových, začneme s malými.
Pokud je těsto po vytažení z lednice příliš tuhé, krátce ho prohněteme.
Rozválené těsto opět na stranách zarovnáme, odřezky opět přidáme k těstu do lednice.
Rozdělíme na čtverečky 3,5 x 3,5 centimetru.
Pomocí 2 malých lžiček nandáváme náplň. Začneme tvarohovou, protože má tendenci po chvilce řídnout.
Pevně balíme do tvaru obálky, pečeme 10 - 12 minut do zrůžovění.
Přesný čas vychytáme podle prvního upečeného plechu.
Po vytažení z trouby, shrneme koláčky k sobě, bohatě potřeme rumem.





Sundáme z plechu, po částech obalujeme v cukru moučce.
Před další várkou otřeme plech papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
Jakmile máme zhruba čtvrtinu těsta zpracovanou s tvarohem, začneme s další náplní.


Ať už budete péct svatební koláčky podle tohoto receptu nebo podle jiného, tak ať přinesou novomanželům štěstí!
A pokud si je upečete jen tak, tak ať chutnají!




TIP!  Rozpis u jednotlivých náplní přibližně odpovídá uvedeným dávkám.


Maková náplň 
Na 2 dávky.
  • 80 g mletého máku
  • 60 g cukru moučky
  • 10 g másla
  • 60 ml mléka
  • 1 polévková lžíce rumu
  • špetka mleté skořice
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
V hrnku vše smícháme, za stálého míchání povaříme na mírném plameni do zhoustnutí.

Tvarohová náplň
Na 3 dávky.
  • 250 g tvarohu (ne z vaničky)
  • 1 vejce
  • 80 g cukru moučky
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 - 2 polévkové lžíce rozinek
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
Rozinky namočíme alespoň na 1 hodinu do rumu, přes cedník vyždímáme a na velice jemno nakrájíme. Nebo, což je lepší varianta, rozsekáme pomocí ručního robotu.
Místo rozinek můžeme vmíchat jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
Pokud je tvaroh řidší, vmícháme 1 - 3 čajové lžičky vanilkového pudingu.

Povidlová náplň
Na 2 dávky.
  • 100 g švestkových povidel
  • 1 polévková lžíce rumu
  • na špičku nože mleté skořice
Pokud jsou povidla příliš řídká, zahustíme nastrouhanými piškoty nebo perníkem na strouhání.
Pokud naopak hodně tuhá, zahřejeme v menším hrnku a promícháme s malým množstvím rumu. Jestliže nemají jemnou konzistenci, rozmixujeme je.

Jablečná náplň
Na 1 dávku.
  • 2 jablka
  • špetka skořice
  • cukr
  • šťáva z citronu
  • rum
Oloupaná jablka zbavená jadřinců najemno nastrouháme, na mírném plameni dusíme do zhoustnutí. Přidáme špetku skořice, podle potřeby přisladíme a přikyselíme šťávou z citronu. Můžeme přidat kapku rumu.
Pokud jsou jablka příliš šťavnatá, vmícháme najemno nastrouhané piškoty.
Rozmixujeme.
Stejně připravíme i hruškovou náplň, do ní ale přidáme špetku mletého hřebíčku.

Ořechová náplň
Na 1 dávku.
Pokud ji použijeme, měli by o tom vědět konzumenti alergičtí na ořechy!
  • 80 g jader vlašských ořechů (nebo lískových)
  • 60 ml mléka
  • 30 g cukru
  • vanilkový cukr 
V mléce rozmícháme cukry, zahřejeme, vmícháme najemno nastrouhaná jádra ořechů. Můžeme přidat pár kapek šťávy z citronu.

TIP!!  Zbytky náplní využijeme třeba na kynutý koláč.



TIP!!!  Upečené koláčky by měly být velké maximálně 1,5 x 1,5 centimetru. Čím rychleji budeme pracovat, tím méně budou kynout a zůstanou malé.

TIP!!!!  Pokud je budeme péct jen tak, klidně je uděláme větší, centimetr přidáme.


Na závěr pár poznámek pro úspěšné pečení

 - před zaděláním těsta musíme mít zkontrolované a připravené všechny náplně, měly by být 4. Do rohových se dávají všechny 4, do každého cípu jeden druh. 

- připravíme 2 - 3 plechy, nebudeme mít prostoje.
Díky většímu množství másla v těstě plechy nevymazáváme, akorát před každou další várkou plech utřeme papírovou utěrkou, aby se nepřipalovaly případné odpadlé drobečky z předešlé várky.

- připravíme 4 krabice, do každé ukládáme jeden upečený druh, abychom pak do košíků dávali od všech přibližně stejný počet.

- rum odlijeme do sklenky, připravíme mašlovačku a do mísy prosejeme část cukru moučky s vanilkovým cukrem na potírání a obalování upečených koláčků.
Podle potřeby cukr často vyměňujeme za nový, po pár desítkách obalených koláčků se začne z cukru v míse dělat drobenka, nebude pak tak dobře držet.
Použitý cukr nevyhazujeme, zpracujeme ho do jiného pečení; třeba buchet, bábovek ..

- těsto se sice zadělává s kváskem, ale hned ho zpracujeme, nenecháme kynout. Pracujeme proto rychle, aby koláčky před pečením moc nekynuly a zůstaly malé.

- každou dávku rozdělíme na 4 díly, z první hned tvoříme koláčky (nejdříve rohové), zbývající 3 části odložíme do lednice.

- jako první upečeme rohové koláče, které se přidávají do košíčku pro svobodné slečny a mladé pány. Potřebný počet o něco navýšíme, abychom měli rezervu, kdyby se nějaký polámal. Zbytek těsta pak rozdělíme na čtvrtiny, každou plníme jinou náplní, abychom měli od všech zhruba stejný počet.

 - po upečení rohových přijdou na řadu jako první tvarohové, protože tvarohová náplň po chvilce řídne.
Pak už na pořadí nezáleží.

- do košíčků vyložených papírovým ubrouskem dáváme koláčky těsně před rozvážením, aby nebyly košíky flekaté od tuku.

- a jedna rada na závěr, pokud pečeme ze dvou a více dávek, je ideální pracovat ve 4 lidech.
Jeden má na starosti zpracování a rozvalování těsta, dva nandávají náplně a balí koláčky a čtvrtý hlídá troubu, maže rumem a obaluje v cukru.

.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Wow nádhera, doslova bych je sežrala všechny :D ale dělat by se mi je nechtělo , je to asi pěkná piplačka, ale vypadají božsky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík!
      Piplačka to ani není. Vždycky, když jsme je pekly na svatby, tak nás bylo víc bab. Pobavily jsme se, popily kapku vína a koláčky tak nějak mimochodem přibývaly :-)

      Vymazat