pátek 20. února 2015

Kuře nadívané cizrnou

Kuře nadívané cizrnou


  • 1 větší kuře (1600 - 1700 g) 
  • 150 g másla 
  • hrst sekané zelené petrželky 
  • 2 celé palice česneku 
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje 
  • hrubozrnná sůl 

Na naplnění 
  • 850 ml cizrny (2 konzervy)
  • chilli paprička
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička soli
  • celý citron 

Jak na to  

- zcezenou cizrnu smíchat s citronovou kůrou, tymiánem, solí, pepřem a pokrájenou chilli papričkou
- změklé máslo smíchat s jemně nasekanou petrželkou
- omyté osušené kuře zevnitř nasolit, uvolnit kůži od krku, naplnit máslem, uhladit 
- do kuřete nandat cizrnu, otvor ucpat citronem
- položit do pekáče na rozříznuté palice česneku, nasypat zbytek cizrny
- kuře posolit hrubozrnnou solí, polít olivovým olejem
- péct 15 minut při 200 °C a 70 - 80 minut dopéct při 180 °C dozlatova
- cizrnu z kuřete i z pekáče nasypat do mísy, ochutit šťávou z pečeného česneku a pečeného citronu
.

Máslo vyndáme z lednice, aby povolilo.
Cizrnu zcedíme.
Z celého citronu nastrouháme kůru, chilli papričku nakrájíme na kolečka.
Do cizrny vmícháme sůl, pepř, tymián, nastrouhanou citronovou kůru a pokrájenou papričku.
Množství volíme podle pálivosti.
V případě, že nepoužijeme cizrnu konzervovanou, musíme den předem zalít vodou, nechat přes noc máčet a druhý den uvařit doměkka.


Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Petrželku najemno posekáme, smícháme se změklým máslem.
Kuře očistíme, opláchneme a dobře osušíme, vnitřek lehce posolíme.
Pokud máme kuře mražené, po rozmrazení zkontrolujeme. V případě, že je s droby, vyndáme sáček a vnitřnosti s krkem použijeme na polévku.
Položíme na prkénko prsy nahoru, uvolníme kůži u krku a vetřeme všechno bylinkové máslo. Co nejvíce uhladíme, aby bylo mezi kůži a masem na prsou rovnoměrně rozprostřené.
Plníme od krku, ne jako na fotce! 
Máslo jsem dala z opačné strany a kůži roztrhla. 
Kůži uvolníme stejně jako u pečeného kuřete.



Kuře naplníme cizrnovou směsí.
Aby při pečení nevypadávala, ucpeme citronem.
Do pekáče/mísy z varného skla položíme rozkrojené palice česneku řeznou stranou dolů. Nasypeme zbytek cizrny, položíme kuře prsy nahoru.
Polijeme olivovým olejem, osolíme 1 čajovou lžičkou soli, ideálně hrubozrnnou.
Dáme nezakryté péct.
Po 15 minutách teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme ještě 70 - 80 minut dozlatova.
Během pečení kuře několikrát polijeme vypečenou šťávou.





Cizrnu z upečeného kuřete i z pekáče nasypeme do mísy.
Přes cedník vymačkáme palice česneku.
Podle chuti okyselíme šťávou z rozříznutého citronu, který sloužil jako ucpávka.
Promícháme, eventuálně přisolíme.


Kuře po vysypání cizrny překryjeme alobalem, aby nechladlo.
Před servírováním mu dopřejeme 10 - 15 minut na rozložení šťávy v mase. Při porcování nevyteče.
Podáváme s pečenou cizrnou.

TIP!  Tenhle recept jsem zahlédla u Gordona. Upečenou cizrnu z kuřete ještě rozmixoval a dochutil medem, balsamikovým octem a dijonskou hořčicí.

Přejít na seznam receptů


4 komentáře:

  1. Teda díky tobě mám ohromnou chuť si zas po dlouhé době upéct celé kuře , protože tohle musí být prostě vynikající

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, je to vynikající a úplně mě dostala ta upečená cizrna. Zmizela dřív než maso :)

      Vymazat
  2. Tak ta kombinace kuřete s cizrnou by mě teda nenapadla. Cizrnu mám hrozně ráda a ráda s ní i vařím. Dá se použít kamkoliv i třeba do koláče. Ale jak vidím to pečené kuřátko s tou krásně zlatou kůrčičkou, tak se mi úplně sbíhají sliny ! :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky ne, ale když jsem to zahlédla na nějaké TV stanici, tak jsem si řekla, že musím vyzkoušet. A tedy ta cizrna je fakt výborná, úžasně nasáklá šťávou. Kdyby jí bylo 2x tolik, tak to bude pořád málo :)

      Vymazat