úterý 6. ledna 2015

Masovohoubová směs na těstoviny

Masovohoubová směs na těstoviny


Na přibližně 400 g těstovin.

  • 300 g mletého hovězího masa (kýta, plec)
  • 1 - 2 hrsti sušených hub
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 1 menší stvol řapíkatého celeru
  • 150 ml sekaných rajčat v konzervě
  • 150 ml červeného vína
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 10 g másla
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice 
  • 1/2 kávové lžičky mletého kmínu
  • parmazán
  • sůl, pepř 

Jak na to  

- namočit houby
- na másle a oleji osmahnout cibuli a česnek, přidat mrkev a řapíkatý celer, chvilku restovat
- zprudka opéct mleté maso, vmíchat sůl, pepř, skořici a kmín
- přilít víno, povařit, přidat rajčata a pokrájené houby
- nechat zakryté 30 - 40 minut probublávat doměkka, podle potřeby lehce podlévat
- vypnout, vmíchat část strouhaného parmazánu
.

Sušené houby namočíme na 20 minut do studené vody.
Pokud nemáme mleté koupené, v robotu nameleme nebo rozsekáme hovězí kýtu nebo plec.
Očistíme a opláchneme zeleninu. Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na malé kostky, stroužky česneku na plátky.
Ve větší hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo.
Nasypeme pokrájenou cibuli a plátky česneku, na mírném ohni 6 - 8 minut promícháváme.
Lehce zvýšíme teplotu, do pánve přihodíme mrkev a řapíkatý celer.
Po přibližně 2 minutách shrneme obsah ke kraji, zvýšíme teplotu a na uvolněné části pánve zprudka a krátce osmažíme mleté hovězí, vše smícháme.
Osolíme lžičkou soli, opepříme, vmícháme skořici a kmín.
Přilijeme červené víno, minutu dvě povaříme.
Odpaří se alkohol.
Přidáme nezcezená sekaná konzervovaná rajčata a zcezené nadrobno pokrájené houby.
Potřebné množství rajčat nandáváme lžící i s rajčatovou šťávou, necedíme.
Přivedeme k varu, stáhneme teplotu, zakryjeme poklicí. Na mírném ohni necháme 30 - 40 minut probublávat doměkka. Občas promícháme.
V případě potřeby lehce podléváme malým množstvím horké vody.
Pokud je směs hotová, ale ještě příliš tekutá, povaříme pár minut bez zakrytí do zhoustnutí.
Hustota musí být taková, aby se směs na těstoviny obalila, dobře držela.
Vypneme, vmícháme část nastrouhaného parmazánu.
Promícháme s těstovinami uvařenými podle návodu.
Část směsi můžeme nechat stranou a před servírováním nandat na každý talíř pod těstoviny pár lžic.
Na talíři posypeme strouhaným parmazánem.



Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. To vypadá lákavě, hned bych si dala k obědu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík! Po svátcích jsou těstoviny to pravé ořechové na změnu a odlehčení :)

      Vymazat
  2. To je úžasné .. nádherná fotka, a jak je to krásně barevné .. úplně se mi sbíhají sliny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík! Pokud máš ráda houby, tak ti bude chutnat :-)

      Vymazat
  3. Výborný recept .... vařila jsem včera a jen se po tom zaprášilo :-)

    OdpovědětVymazat