čtvrtek 22. ledna 2015

Kuře Kung Pao

Kuře Kung Pao 宮保


Základ

  • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
  • 120 g vyloupaných arašídů
  • 65 g červené čerstvé papriky
  • 35 g čerstvého zázvoru
  • 6 polévkových lžic sezamového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička chilli vloček
  • červená feferonka
  • jarní cibulka
  • sůl


Marináda

  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 4 polévkové lžíce rýžového vína Shaoxing
  • 4 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (cca 50 g)


Omáčka

  • 50 - 150 ml vody nebo kuřecího vývaru
  • 12 polévkových lžic rýžového vína Shaoxing
  • 7 polévkových lžic sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce rýžového octa
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky 
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (cca 40 g)


Jak na to  

- připravit marinádu, smíchat s rozkrájeným masem, nechat odležet
- orestovat na sezamovém oleji, dát stranou
- opražit arašídy, odložit
- smíchat suroviny na omáčku
- na pánvi orestovat zázvor a česnek, přidat papriku, feferonku a chilli vločky, lehce osmahnout
- přilít připravenou omáčku, vmíchat maso, podle potřeby podlít vodou/vývarem
- 2 - 3 minuty povařit
- vmíchat opražené arašídy a jarní cibulku
.

Marináda a naložení masa

V míse důkladně smícháme všechny suroviny na marinádu.
Tedy škrob, víno, sójovou omáčku a olej.

Kuřecí prsa opláchneme a dobře osušíme.
Nakrájíme je na menší kostky nebo nudličky.
Osolíme je jednou zarovnanou čajovou lžičkou soli.
Vmícháme je do mísy k marinádě.

Na 20 až 30 minut odložíme do chladna marinovat.
Ale klidně si je naložíme den předem.


Příprava

Na suché pánvi okolo 2 minut pražíme arašídy.
Odložíme je stranou.

Omytou a osušenou papriku nakrájíme na proužky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Feferonku nakrájíme na menší proužky.
Očištěný zázvor nastrouháme.
Slupka jde ze zázvoru velice dobře stáhnout čajovou lžičkou.

Na omáčku v menším hrnku dobře promícháme cukr a škrob.
Přidáme k nim ocet, víno, sójovou a ústřicovou omáčku.


Orestování masa a dokončení

  • Na pánvi rozehřejeme 4 polévkové lžíce sezamového oleje.
  • Po částech restujeme kostky masa dozlatova a do měkka.
    Promícháváme, aby se maso osmahlo ze všech stran.
    Orestované maso odložíme do mísy nebo na talíř.
    Každou várku restujeme 4 až 10 minut. Celková doba záleží na velikosti kostek nebo nudliček. Po orestování musí být maso v podstatě připravené ke konzumaci.
    Na zkoušku jeden kousek rozkrojíme a ochutnáme, maso nesmí být uprostřed syrové a musí být měkké.

  • Na pánev po restování masa přilijeme 2 polévkové lžíce oleje.
  • Přidáme nastrouhaný zázvor, utřený česnek a nakrájenou papriku.
    Kung Pao má být pikantní, proto podle chuti vmícháme i chilli vločky a nakrájenou feferonku.
    Okolo dvou minut promícháváme.
    Malou část papriky můžeme odložit a použít na ozdobu při servírování.

  • Přilijeme připravenou směs na omáčku.
  • Vmícháme orestované kuřecí kostky.
    Hustotu podle potřeby upravíme přidáním 50 až 150 mililitrů horké vody nebo kuřecího vývaru.
    Přivedeme k varu a ještě 3 až 5 minut na mírném plameni povaříme.

  • Na závěr vmícháme arašídy a pokrájenou jarní cibulku.
  • Pár vteřin prohřejeme, vypneme.

Kung Pao nejčastěji podáváme s rýží, na talíři porci ozdobíme zbytky pokrájené papriky a jarní cibulky.







 
Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Miluju tuhle úpravu kuřecího masa .. zrovna dneska jsem kung pao dělala .. akorát jsem tam dala kešu oříšky a jako přílohu zvolila rýžové nudle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, rýžové nudle je dobrý nápad na přílohu! Dík :)

      Vymazat
  2. Veľmi dobrý recept, vraciam sa k nemu uz druhy, ale nie posledný krát. Vďaka za neho, Hanka

    OdpovědětVymazat