čtvrtek 22. ledna 2015

Kuře Kung Pao

Kuře Kung Pao 宮保


  • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
  • 120 g vyloupaných arašídů
  • 6 polévkových lžic sezamového oleje
  • 35 g čerstvého zázvoru
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • 60 - 70 g červené čerstvé papriky
  • červená feferonka
  • 1 čajová lžička chilli vloček
  • jarní cibulka

Marináda
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (cca 50 g)
  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 4 polévkové lžíce rýžového vína (Shaoxing)
  • 4 polévkové lžíce sezamového oleje

Omáčka
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (cca 40 g)
  • 2 polévkové lžíce rýžového octa
  • 12 polévkových lžic rýžového vína (Shaoxing)
  • 7 polévkových lžic sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky 

Jak na to  

- připravit marinádu, smíchat s rozkrájeným masem, nechat odležet
- orestovat na sezamovém oleji, dát stranou
- opražit arašídy, odložit
- smíchat suroviny na omáčku
- na pánvi orestovat zázvor a česnek, přidat papriku, feferonku a chilli vločky, lehce osmahnout
- přilít připravenou omáčku, vmíchat maso, podle potřeby podlít vodou/vývarem
- 2 - 3 minuty povařit
- vmíchat opražené arašídy a jarní cibulku
.


Kuřecí prsa opláchneme a dobře osušíme, nakrájíme na menší kostky nebo nudličky.
Přendáme do mísy.
Smícháme všechny suroviny na marinádu, nalijeme k masu, důkladně promícháme.
Na 20 - 30 minut odložíme do lednice.


Na suché pánvi okolo 2 minut pražíme arašídy, dáme stranou.
Smícháme suroviny na omáčku, nejdříve cukr a škrob, pak vše tekuté. Zatím odložíme.
Očištěný zázvor nastrouháme, papriku nakrájíme na proužky, stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Feferonku nakrájíme na menší kousky.


Na pánvi rozehřejeme 4 polévkové lžíce sezamového oleje.
Po částech restujeme kostky masa, každou várku 8 - 10 minut. Promícháváme, aby se osmahly ze všech stran.
Podle velikosti pánve rozdělíme celkové množství masa na poloviny nebo třetiny. Pokud bychom dali na pánev vše najednou, neopékali bychom, ale dusili.
Orestované maso odložíme do mísy/na talíř.


Na pánev přilijeme 2 polévkové lžíce oleje, přidáme nastrouhaný zázvor, utřený česnek a nakrájenou papriku.
Malou část papriky můžeme odložit a použít na ozdobu při servírování.
Kung Pao má být pikantní, proto vmícháme i chilli vločky a nakrájenou feferonku.
Množství zvolíme podle pálivosti, které chceme dosáhnout.
Kolem dvou minut promícháváme.


Přilijeme připravenou omáčku, vmícháme orestované kuřecí kostky.
Podle potřeby zředíme 50 - 150 mililitry horké vody, přivedeme k varu a ještě 2 - 3 minuty na mírném plameni povaříme.
Množství vody volíme podle hustoty, které chceme dosáhnout. 
Pokud máme k dispozici kuřecí vývar, použijeme místo vody.
Na závěr vmícháme arašídy a pokrájenou jarní cibulku. Pár vteřin prohřejeme, vypneme.
Na talíři ozdobíme zbytky pokrájené papriky a jarní cibulky.
Podáváme s rýží.




Přejít na seznam receptů



2 komentáře:

  1. Miluju tuhle úpravu kuřecího masa .. zrovna dneska jsem kung pao dělala .. akorát jsem tam dala kešu oříšky a jako přílohu zvolila rýžové nudle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, rýžové nudle je dobrý nápad na přílohu! Dík :)

      Vymazat