středa 14. ledna 2015

Dálmácké čufty

Dálmácké čufty 



Na čufty
  • 1000 g mletého masa (750 g hovězího zadního a 250 g vepřové plece)
  • 50 g strouhanky (3 polévkové lžíce)
  • 3 vejce
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 zarovnaná kávová lžička skořice
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky na obalení
  • cca 10 polévkových lžic oleje na smažení nebo sádlo

Na omáčku
  • 250 g cibule (2 střední)
  • 50 g mrkve (1 střední)
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 3 kyselé okurky
  • 3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1/2 kávové lžičky skořice
  • 1/2 kávové lžičky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře 
  • citronová šťáva (podle potřeby na dochucení)

Jak na to  

- umleté maso zpracovat s vejci, strouhankou, tymiánem, skořicí, solí, pepřem a kmínem
- vytvořit 12 koulí, zploštit, obalit v hladké mouce, zprudka rychle opéct, odložit
- osmahnout cibuli, přidat mrkev a česnek
- vmíchat rajčatový protlak, přilít rajčata, vmíchat sůl, pepř, skořici a tymián
- přilít 1 litr horké vody, přidat bobkové listy, nové koření a celý pepř
- přivést k varu, přidat osmahnuté čufty, 25 minut na mírném ohni povařit
- na závěr vmíchat rozkrájené kyselé okurky a zcezený sterilovaný hrášek, dochutit
.

Umleté maso dobře smícháme se strouhankou, vejci, tymiánem, skořicí, solí, pepřem a kmínem.


Vytvoříme 12 koulí po přibližně 100 gramech, s každou mírně bouchneme na prkýnko.
Uvolníme tím vzduch, čufty budou kompaktnější, nebudou se při vaření trhat.
Lehkým tlakem dlaní zploštíme.

Na mělký talíř nasypeme hladkou mouku, čufty jemně obalíme.

Na pánvi rozehřejeme olej, z obou stran krátce opečeme.
Osmahnutím se povrch zatáhne, zůstanou šťavnaté.



Opečené čufty zakryjeme alobalem, připravíme omáčku.

Cibule a očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky, mrkev na drobnější.
Oloupané stroužky česneku nožem nebo dlaní zmáčkneme, pokrájíme na plátky.
V hlubším hrnci rozehřejeme olej, nasypeme cibuli, 5 minut na mírném ohni smažíme.
Přisypeme mrkev a za dalších 5 minut česnek. Občas mícháme.


Přidáme rajčatový protlak, kolem minuty restujeme.
Vlijeme celý obsah konzervy s rajčaty a vmícháme sůl, pepř, skořici a tymián.
Přilijeme 1000 mililitrů horké vody, přidáme bobkové listy, nové koření a celý pepř.
Přivedeme k varu.

Do omáčky vložíme čufty, teplotu stáhneme na minimum.


Zakryjeme poklicí, necháme na velice mírném ohni 25 minut probublávat.
Občas promícháme.

Na závěr vmícháme na kostičky nakrájené kyselé okurky a zcezený sterilovaný hrášek.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem, skořicí, cukrem nebo tymiánem.
Pokud chceme kyselejší chuť, vmícháme malé množství šťávy z citronu. 
Nebo přidáme ještě jednu nakrájenou kyselou okurku. 
Někdy jsou rajčata v konzervě chuti mdlé, můžeme vmíchat 1 - 2 čajové lžičky cukru.
 
Vypneme.
Podáváme s rýží, bramborovou kaší, pečivem nebo bramborem.



Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat