pondělí 29. prosince 2014

Silvestrovský stůl

Silvestrovský stůl - tipy pro nejen silvestrovský sváteční stůl


Maso podávané samostatně

Na zahnání hladu připravíme do misky namíchaný tatarák a k němu pár topinek.
Rozhodně ho ale nenecháme na stole stát dlouho, je to syrové maso!

Tatarský biftek

Na prkýnku podávané hovězí na provázku stoprocentně ocení milovníci tataráku nebo hovězího carpaccia.

Hovězí vařené na provázku

Silvestr slavený na horské chatě s upečeným kolenem uprostřed stolu a oroseným pivem...
No, kdo by si nedal říct?

Pečené vepřové koleno

Po půlnočním přípitku by podle tradice měl přijít na řadu ovar s křenem.
Přináší štěstí do nového roku!

Ovar s hořčicí a křenem

Upečená krkovice nakrájená na tenké plátky spolehlivě zažene hlad.

Pomalu pečená krkovice sypaná červeným pepřem


Maso pro studené mísy

Určitě přijdou k chuti malé řízky, tak na dvě až tři sousta.

Vepřové a kuřecí řízky

Kuřecí roláda bude vypadat velice efektně.

Plněná kuřecí roláda

Vepřová panenka nikdy nezklame, můžeme ji upéct zabalenou v anglické slanině.

Panenka pečená ve slanině

Nebo panenku upečeme na tymiánu.

Panenka pečená na tymiánu

A medailonky z panenky se na míse budou také dobře vyjímat, třeba s anglickou, špenátem a česnekem.

Medailonky z panenky

Nebo medailonky z panenky obalené v bylinkách.

Medailonky z panenky v bylinkách

A také plněná panenka bude jistě na mísách vypadat skvěle.

Plněná pečená panenka

A samozřejmě nesmí chybět roastbeef.

Roastbeef

 
Bezmasé studené mísy

Vaječná tlačenka nikdy nezklame.

Vaječná tlačenka

Sýrová roláda by neměla chybět.

Sýrová roláda

Plněný Hermelín milovníky sýrů určitě potěší.

Plněný Hermelín

Nastudeno podávaná zapečená brokolice překvapí skvělou chutí.

Zapečená brokolice


Pomazánky a saláty na chlebíčky a jednohubky


Česneková s vínem, sardelová s očkem, pikantní salámová s olivou, nivová s brusinkami.


Klasická česneková pomazánka by určitě na jednohubkách být měla.

Česneková pomazánka

Hradecká pomazánka chutná také výborně.

Hradecká pomazánka

Klasika - pomazánka nivová na jednohubkách potěší.

Nivová pomazánka

Pomazánka z Moravanky skvěle poslouží jako základ na chlebíčky, pak už stačí jen dozdobit.

Pomazánka z Moravanky

Na veku můžeme připravit také vlašský salát.

Vlašský salát

 Nebo pro milovníky hub třeba žampionovou pomazánku.

Žampionová pomazánka

Rillettes - masová pomazánka, francouzská klasika a dobrý základ pro bezproblémové alkoholové popíjení.

Rillettes

Pár plátků domácí vepřové paštiky se neztratí.

Vepřová pečená paštika

Paštika z kuřecích jater.

Paštika z drůbežích jater

Nebo rychlá paštika na pánvi.

Rychlá paštika na pánvi

A také něco voňavého - pomazánka Obazda z Romaduru a Camembertu.

Pomazánka Obazda

Avokádová pomazánka je jednak výborná a jednak hezky doplní barevnou škálu na stole.
 



Něco z uzeniny

Cikánské špekáčky
jsou k pivu to pravé ořechové.

Cikánské špekáčky

No a samozřejmě utopenci, i když mnozí je ocení hlavně druhý den na snídani :)

Utopenci


Šunkové závitky v aspiku svým retro vzhledem potěší.

Šunkové závitky


Saláty a sýry

Lehkým salátem Caprese kápneme do noty nejen vegetariánům.

Salát Caprese

A salátem ze sójových bobů také.

Salát ze sojových bobů

Několik dní předem bychom neměli zapomenout naložit Hermelín.

Nakládaný Hermelín

Hermelín můžeme zapéct v listovém těstě.

Hermelín zapečený v listovém těstě

Kdo nemusí maso, určitě na zahnání hladu ocení těstovinový salát s pestem, olivami, mozzarellou a rajčaty.

Těstovinový salát

Olomoucké syrečky a pivo patří k sobě, proto salát ze syrečků potěší.

Salát z olomouckých syrečků

Kozí sýr podávaný na plátcích vařené červené řepy rozzáří stůl.

Červená řepa s grilovaným kozím sýrem



K zakousnutí mezi popíjením a zpěvem

Šneci z listového těsta vždy mizí jako první.

Šneci z listového těsta

Gougères - sýrotlamky z odpalovaného těsta báječně chutnají a zaženou malý hlad.

Gougères

Stejně jako sýrové pagáče.

Sýrové pagáče

Není k zahození prokládat alkohol malými jednohubkami z mletého masa.

Jednohubky z mletého masa

Pár malých plněných zapečených žampionů potěší.

Zapečené žampiony

Jako rychlovku můžeme upéct pizzu z listového těsta.

Pizza z listového těsta

Zapečený trhací chléb bude na svátečním stole zářit.

Zapečený trhací chleba

Nenápadné rohlíčky dokážou překvapit výbornou náplní.

Slané plněné rohlíčky

Profiterolky můžeme naplnit čímkoli nás napadne.

Profiterolky

Slané tyčky z listového těsta k pohoštění je takové povinné minimum.

Slané tyčky


Milovníkům darů moře udělá radost, že na ně myslíme

Připravíme mušle v rajčatové omáčce.

Mušle v rajčatové omáčce

Nebo krevety na másle a česneku.

Krevety na másle a česneku

Anebo salát s krevetami a avokádem.

Salát s krevetami a avokádem


Na Nový rok nezapomeneme připravit 

Samozřejmě by neměla chybět silná česnečka. Snad každého po bujarých oslavách spolehlivě postaví na nohy.

Česnečka

Asi málokdo si dovolí zapomenout na čočku.
Podle tradice její konzumace první den nového roku přinese dostatek peněz.

Čočka nakyselo

A nemusí být podávaná v tradiční úpravě, klidně připravíme čočku se zavináčem.

Salát z čočky a zavináče

Výborná je i čočka zapečená s anglickou slaninou.

Čočka zapečená s anglickou slaninou

A jestli se vám nechce nic připravovat, tak kupte pár druhů krájených salámů a sýrů, kyselé okurky, několik rajčat, papriku a pečivo.
Urovnejte vše na talíř a dobře se bavte se svými blízkými.
Protože rodina a přátelé jsou mnohonásobně víc než sebelepší jídlo!
Hodně štěstí a na zdraví!

2 komentáře:

  1. Jéééé, tolik krásných jídel. Nevím, co bych dřív snědla :D chci letos poprvé vyzkoušet ten plněný hermelín, tak snad se povede :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vím stoprocentně, že se ti povede na výbornou :)

      Vymazat