středa 3. prosince 2014

Drobenka

Drobenka neboli žmolenka neboli posypka



Rozpis je na posypání koláče pečeného na plechu velikosti 30 x 40 centimetrů.

  • 140 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 70 g cukru krupice

Jak na to  

- v míse jemně a rychle konečky prstů mačkat/žmoulat máslo, cukr a mouku
- před posypáním nechat ztuhnout v lednici
.

Drobenka nejčastěji doplňuje ovocné koláče pečené na plechu.
Ale může zdobit i koláčky svatební nebo třeba dvojctihodné.


Zpracování

Mírně změklé, ale stále studené máslo společně s moukou a cukrem jemně a rychle promačkáváme/žmouláme konečky prstů.

Pracujeme rychle a opravdu jen konečky prstů, aby máslo od teplých rukou moc nepovolovalo.
Povolené nebo rozpuštěné máslo by se vsáklo do mouky, drobenka by po upečení byla tvrdá.
Ale zase na druhou stranu, někdo má rád, když drobenka hodně "křupe".

Je fajn, když si drobenku připravíme jako první a před nasypáním na koláč ji odložíme do lednice.

Drobenku sypeme na moučníky těsně před vložením do trouby!
Pokud by byla nasypaná na ovoci, povidlech nebo třeba marmeládě dlouho před pečením, hodně by zvlhla.



TIP!  Můžeme použít i mouku hrubou.

TIP!  Pro různé obměny a příchutě lze přidat vanilkový cukr, skořici, mleté ořechy, nastrouhanou citronovou kůru nebo kapku rumu.
Cukr bílý můžeme nahradit cukrem třtinovým.

TIP!  Pokud připravíme větší množství, bez obav zamrazíme na příště.

TIP!  Drobenku můžeme připravit i z Hery a v nouzi nejvyšší i ze slunečnicového oleje.
Ale s použitím oleje nebude drobenka tak křehká.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat