neděle 21. prosince 2014

Hasselback potatoes - česnekové pečené brambory

Česnekové pečené brambory (Hasselback potatoes)


  • 4 větší podlouhlé brambory typu A nebo B
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 30 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g parmazánu nebo českého sýru Gran Moravia
  • hrubozrnná sůl

Dresink
  • 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • zelená petrželka nebo pažitka
  • sůl, pepř

Jak na to  

- dobře omyté brambory po 2 - 3 milimetrech příčně naříznout, propláchnout
- mezi zářezy pomazat utřeným česnekem lehce orestovaným na olivovém oleji a másle
- posypat hrubozrnnou solí, péct na 180 °C doměkka (60 - 80 minut)
- posypat nastrouhaným parmazánem, dopéct cca 10 minut
- podávat s dresinkem připraveným smícháním zakysané smetany s utřeným česnekem, bylinkami, solí a pepřem
.

Brambory dobře omyjeme a osušíme.
Ostrým nožem nařezáváme ve vzdálenosti 2 - 3 milimetrů.
Aby se nestalo, že bramboru rozřízneme celou, položíme třeba mezi 2 vařečky. Spodek tak zůstane bezpečně vcelku.


Takto naříznuté brambory propláchneme pod tekoucí vodou. Vyplavíme tím škrob, brambory budou pevnější a nebudou mazlavé.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem, vmícháme utřený nebo prolisovaný česnek, lehce orestujeme.


Brambory položíme do pekáčku na pečicí papír, do každého zářezu dáme lžičkou nebo mašlovačkou malé množství připraveného česneku. Zbytkem směsi brambory potřeme.
Posypeme hrubozrnnou solí.


Dáme péct.
Po 60 - 80 minutách budou brambory měkké.
Nastrouháme sýr, lehce posypeme a ještě přibližně 10 minut zapékáme.



Než se brambory dopečou, připravíme dresink.
Zakysanou smetanu smícháme s utřeným česnekem a nasekanou petrželkou, podle chuti osolíme a opepříme.
Podáváme samostatně nebo jako přílohu k masům.



TIP!  Recept pochází ze Švédska, z restaurace hotelu Hasselbacken ve Stockholmu. Na netu je nepřeberné množství různých variací. Můžeme sypat opečenou slaninou, mezi zářezy vkládat kousky sýra nebo slaniny, různě kombinovat oblíbené bylinky. Prostě popustit uzdu fantazii a zkoušet.

TIP!!  Do dresinku můžeme vmíchat kari nebo chilli nebo jiné oblíbené koření. Výborný bude také s nastrouhaným sýrem, nadrobno pokrájenou šunkou, sušenými rajčaty, rajčatovým protlakem, hořčicí ....

Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. teda to vypadá tak krásně, moc hezky nafoceno, až se sbíhají sliny. určitě vyzkouším, díky za inspiraci. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, moc děkuji za milý komentář!
      Těším se, až napíšete po vyzkoušení!
      Hana

      Vymazat