čtvrtek 13. listopadu 2014

Řezy Kinder Bueno

Řezy Kinder Bueno



Rozpis je na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hotové řezy jsou zhruba 3,5 centimetru vysoké.

Spodní plát
  • 8 bílků
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 25 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)
  • 15 g dětských piškotů (8 ks)
  • 50 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
  • 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 150 g jader lískových oříšků
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na potření pečicího papíru
  • 1/2 citronu na potření mísy

Nutellová vrstva
  • 400 g Nutelly

Čokoládový a vanilkový krém
  • 8 žloutků
  • 500 ml mléka
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový pudink
  • 50 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 100 g kvalitní čokolády (70%)
  • 1 sáček vanilkového cukru (1 polévková lžíce)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 250 g másla (125  + 125)

Sušenková vrstva
  • Bebe cereální mléčné sušenky (jedno celé 130g balení + z druhého 4 kusy)
  • 1,5 polévkové lžíce rumu
  • 1,5 polévkové lžíce mléka

Šlehačková vrstva
  • 400 g smetany - 2 kelímky (33 a více procent, nejlépe 40 %)
  • 1 polévkové lžíce cukru moučky

Na posypání
  • 30 - 50 g lískových oříšků nebo strouhané čokolády nebo kakaa

Jak na to  

- rozdělit vejce - bílky do mísy vymazané citronem, žloutky do hrnce s 1/2 litrem mléka
- k bílkům přidat špetku soli, vyšlehat sníh, smíchat s nastrouhanými piškoty, moukou, práškem do pečiva a cukrem moučkou
- lehce vmíchat olej, rozetřít na pečicí papír na plechu, posypat rozsekanými lískovými ořechy
- péct cca 10 minut na 180 °C, upečený sněhový plát nechat na rovné podložce vychladnout
- do mléka ke žloutkům vmíchat vanilkový pudink, mouku a cukr
- uvařit hustý pudink, odebrat o kousek víc než polovinu, do zbytku v hrnci vmíchat čokoládu, do odebrané části vanilkový cukr a extrakt
- přidat do každé vychladlé části 125 g změklého másla, ušlehat krémy
- vrátit zpět sněhový plát na plech, potřít Nutellou
- na Nutellu natřít světlý pudinkový krém, naskládat Bebe sušenky, potřít směsí rumu a mléka
- nanést čokoládový krém
- ušlehat šlehačky, natřít, posypat oříšky/kakaem/strouhanou čokoládou
- před podáváním nechat uležet
.


Velice efektní a lahodné řezy. Ačkoli vypadají složitě, jejich příprava je jednoduchá.

Z lednice vyndáme Nutellu a máslo, aby nebyly ztuhlé a dobře se s nimi pracovalo.
Naopak smetany/šlehačky necháme v lednici do poslední chvíle, aby byly před šleháním co nejvíce studené.
Rozsekáme 150 gramů jader lískových oříšků.
Pokud s nimi budeme řezy sypat i na povrchu, přidáme 30 - 50 gramů navíc. Odvážíme, odložíme.



Dno plechu vyložíme pečicím papírem. Na boky plechu i na pečicí papír dobře rozetřeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje.
Větší čistou mísu vytřeme rozpůleným citronem.
Do hrnce nalijeme půl litru mléka.
Z 8 vajec pečlivě oddělíme bílky od žloutků.
Bílky dáváme do mísy vytřené citronem, žloutky dáváme do hrnce s mlékem.
Každé vejce nejdříve rozklepneme nad hrníčkem - pro případ, kdybychom náhodou narazili na vejce zkažené nebo kdyby se nám nepovedlo dobře oddělit bílky, nemusíme vyhodit zbytek.
A zákon schválnosti funguje. Pokud bude mezi těmi 8 vejci jedno zkažené, určitě v případě rozklepnutí přímo nad mísou to bude to poslední :).

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Najemno nastrouháme 8 piškotů, smícháme s 25 gramy hladké mouky, 50 gramy cukru moučky a půl sáčkem kypřicího prášku do pečiva.
K bílkům přidáme 1/4 čajové lžičky soli.
Zapneme ruční šlehač nebo robot, nastavíme nejmenší otáčky a šleháme. Za 10 - 12 minut budeme mít hotový pevný sníh.
Čím menší rychlost použijeme, tím budou vzduchové bubliny ve sněhu menší a déle se v těstě udrží.



Do sněhu opatrně vmícháme připravenou mouku smíchanou s piškoty, cukrem a kypřicím práškem do pečiva. Za lehkého převalování přilijeme malým pramínkem 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje.
Sněhové těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
Nezapomeneme papír předem potřít olejem!
Povrch posypeme 150 gramy rozsekaných lískových oříšků.



Dáme péct.
Za přibližně 10 minut bude hotovo. Okraje se zbarví do světlehněda, ořechy začnou jemně vonět.
Upečený sněhový plát i s papírem vyndáme z plechu, papír opatrně uvolníme.
Na rovné podložce necháme vychladnout.
Pokud bychom ponechali na pečicím papíře, těsto by zvlhlo.
Jestliže se plát přichytil na papír nebo boky plechu, jemně pomocí nože uvolníme a dlouhou špachtlí projedeme mezi plackou a papírem.



Do mléka ke žloutkům vsypeme 1 sáček vanilkového pudinku, 50 g polohrubé mouky a 120 gramů cukru krupice. Lehce metličkou nebo vidličkou prošleháme.
Na mírném plameni uvaříme za stálého míchání hustý hladký pudink. Zpočátku se budou trochu dělat žmolky, nepřestáváme míchat, vše se postupně spojí dohladka.
Na velice mírném plameni a za stálého míchání 2 minuty povaříme.
Minuty počítáme od momentu, kdy se po promíchnutí začnou ode dna nafukovat bubliny.
Odstavíme, z hrnce odebereme o něco více než polovinu pudinku do čisté mísy.
Ihned do zbytku v hrnci nalámeme celou tabulku čokolády, promícháváme do rozpuštění.



Do mísy s odebranou části vmícháme 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru a 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu.
Necháme zcela vychladnout, občas při chladnutí promícháme.
Ušleháme krémy.
Nejdříve přidáme do světlého pudinku 125 gramů másla, šlehačem zpracujeme na hladký krém.
Metličky nemyjeme, pokračujeme čokoládovým pudinkem. Opět vmícháme 125 gramů másla a ušleháme.
Pokud bychom začali s čokoládovým pudinkem, museli bychom metličky dobře před zpracováním vanilkového krému umýt, aby nebyl "ušpiněný" od čokoládového.
Po zpracování krémů umyjeme metličky a odložíme je do lednice. Klidně i s čistou mísou, kterou použijeme později na šlehání smetany.
Hodně studené smetany i náčiní jsou zárukou úspěšného ušlehání šlehačky.

Máme vše připraveno, můžeme začít skládat a nanášet vrstvy.

1. vrstva
Studený upečený sněhový plát vrátíme zpět na plech.

2. vrstva
Potřeme Nutellou. Půjde to dobře, když si uděláme pár hromádek a ty pak dlouhým příborovým nožem mazáním spojíme.

3. vrstva
Potřeme pudinkovým světlým krémem. Opět uděláme pár hromádek a opatrně, abychom nezajeli do Nutelly, rozetřeme.

4. vrstva
Vyrovnáme Bebe sušenky co nejtěsněji vedle sebe.
Do hrnku dáme 1,5 polévkové lžíce rumu a stejné množství mléka. Pomocí mašlovačky sušenky potřeme. 

5. vrstva
Rozetřeme čokoládový pudinkový krém. A opět nejdříve hromádky a mazáním spojit.

6. vrstva
Z lednice vyndáme smetanu, nalijeme do studené mísy, začneme šlehat na nízké obrátky. Jakmile začne houstnout, vsypeme 1 polévkovou lžíci cukru moučky a došleháme dotuha.
Pozor na přešlehání! Sice bychom vyrobili výborné máslo, ale to teď nepotřebujeme.
Hotovou šlehačku naneseme na čokoládový pudinkový krém.

7. vrstva
Na závěr posypeme nasekanými lískovými oříšky nebo strouhanou čokoládou nebo kakaovým práškem.








A je to!
Odložíme na pár hodin do lednice, ideálně necháme uležet přes noc.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat