čtvrtek 6. listopadu 2014

Pečená dýně Hokkaidó plněná mletým masem

Pečená dýně Hokkaidó plněná mletým hovězím masem

Stando, díky moc za letošní dýni!



Množství masové směsi vystačí na naplnění 2 dýní Hokkaidó. 

  • dýně Hokkaidó
  • 1000 g mleté hovězí kýty nebo plece
  • 180 g cibule šalotky
  • 5 stroužků česneku
  • 200 g mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 80 g Pancetty
  • 425 ml sekaných rajčat v konzervě (1 plechovka)
  • 190 g 15% zakysané smetany (1 kelímek)
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 200 ml červeného vína
  • 7 polévkových lžic olivového oleje
  • 20 g másla
  • snítka rozmarýnu
  • sůl, pepř 
  • 2 menší brambory na případné podložení dýně

Jak na to  

- na oleji a másle orestovat šalotku, postupně přidávat česnek, Pancettu, mrkev a řapíkatý celer
- shrnout ke kraji, po částech krátce a zprudka opéct mleté hovězí, promíchat
- přilít červené víno, krátce povařit
- vmíchat sůl, pepř, utřený česnek, sójovou omáčku a celý obsah plechovky se sekanými rajčaty, 5 minut povařit
- odstavit, vmíchat zakysanou smetanu
- dýni ve vrchní části rovně odříznout, vydlabat, potřít olejem
- naplnit směsí, položit větvičku rozmarýnu, vrátit zpět odříznutý kus dýně
- ustavit na pekáči, podlít vodou
- péct 30 minut na 180 °C a 20 - 25 minut na 200 °C
.

Nejdříve připravíme masovou náplň.
Pokud nekoupíme hotové mleté, nameleme na strojku hovězí kýtu nebo plec.
Očistíme a opláchneme zeleninu. Šalotky, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na kostky, 3 stroužky česneku na plátky. Zbývající 2 stroužky utřeme nebo prolisujeme.
Pancettu pokrájíme na kostky.
Můžeme ji nahradit anglickou slaninou.
Ve větší hlubší pánvi rozehřejeme 5 polévkových lžic olivového oleje a 20 g másla.
Nasypeme pokrájené šalotky a plátky česneku, na mírném ohni 6 - 8 minut promícháváme.
Přidáme Pancettu, okolo 3 minut společně restujeme.
Lehce zvýšíme teplotu, do pánve přihodíme mrkev a řapíkatý celer.
Po přibližně 2 minutách shrneme obsah ke kraji, ještě více zvýšíme teplotu a na uvolněné půlce pánve začneme po částech zprudka a krátce smažit mleté hovězí.


Mícháme, jakmile je jedna dávka opečená, promícháme s odloženou zeleninou na kraji pánve, opět shrneme ke kraji, abychom udělali místo na další várku.
Až bude všechno mleté hovězí opečené, přilijeme 200 mililitrů červeného vína. Minutu, dvě povaříme.
Odpaří se alkohol.
Vmícháme 2 čajové lžičky pepře, 2 zarovnané čajové lžičky soli, 2 utřené stroužky česneku, 3 polévkové lžíce sójové omáčky a celý obsah plechovky se sekanými rajčaty.
Přivedeme k varu, stáhneme teplotu, 5 minut nezakryté povaříme.
Vypneme, vmícháme zakysanou smetanu.
Ochutnáme, podle potřeby přisolíme.



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Hokkaidó dobře omyjeme, neloupeme!
Rovně odřízneme kousek z vrchní části dýně. Na straně kde byla stopka. Opatrně, abychom po naplnění mohli přiklopit zpět.
Vydlabeme vnitřní část se semeny a vlákny.


Do dýně nalijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje, mašlovačkou potřeme vnitřní strany. 
Naplníme připravenou masovou směsí, navrch položíme snítku rozmarýnu.
Pokud nemáme čerstvý, poprášíme 1 zarovnanou čajovou lžičkou sušeného.
Odříznutou "pokličkou" dýni přiklopíme, posadíme do pekáče.
Jestliže nedrží rovně, rozkrojíme 1 - 2 menší brambory a zespodu vypodložíme.
Do pekáče nalijeme horkou vodu. Tolik, aby hladina dosahovala do výšky 2 - 3 centimetrů.
Dáme péct.
Po 30 minutách zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 20 - 25 minut.
Podáváme teplé i studené. 





TIP!  Pokud nám zbude masová směs, můžeme zamrazit na příště.


Přejít na seznam receptů



2 komentáře:

  1. Jéé to je super nápad podávat jako dortík :)))))) To se mi moc líbí, díky za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, je to neskutečně dobrý :). V teplém i studeném stavu.

      Vymazat