neděle 30. listopadu 2014

Kynutý mřížkový koláč s ovocem a zakysanou smetanou

Kynutý mřížkový koláč se švestkami a zakysanou smetanou


Rozpis je na plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 380 g polohrubé mouky
  • 180 ml mléka
  • 55 g másla (45 + 10)
  • 45 g cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 kávová lžička soli


Náplň

  • 380 g 15% zakysané smetany 
  • 80 g cukru moučky
  • 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 čajová lžička kůry z citronu
  • 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr nebo zrníčka z vanilkového lusku


Ovoce

  • 20 - 25 švestek nebo jiného ovoce


Jak na to  

- v prosáté mouce udělat důlek, nalít vlažné mléko, osladit, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- přidat žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, sůl, zpracovat těsto, prohníst, nechat vykynout
- smíchat zakysanou smetanu s cukrem, žloutky, rumem, citronovou kůrou a vanilkovým extraktem
- ze 2/3 nakynutého těsta vyválet obdélník velký jako plech, přenést na máslem pomazaný plech
- potřít připravenou zakysanou smetanou, poklást ovocem
- ze zbývající třetiny udělat mřížku
- péct 25 - 30 minut při 180 °C dozlatova
- po vyndání z trouby potřít mřížku a kraje rozpuštěným máslem
.

Příprava a kvásek

Na mírném plameni necháme rozpustit 45 g másla, odstavíme.
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu.
Do mísy prosejeme mouku, osolíme ji a promícháme.

V mouce uděláme důlek, nasypeme do něho cukr a nalijeme vlažné mléko.
Nemícháme!
Do mléka rozdrobíme droždí.
Během 8 až 10 minut vzejde kvásek.
Droždí se na hladině začne vzdouvat a spojovat.


Těsto a kynutí

Do mísy přidáme žloutky, promícháme.
Nakonec přilijeme rozpuštěné vlažné máslo.

Těsto nejdříve dobře zpracujeme vařečkou, pak ho přendáme na pracovní desku a hněteme, hněteme, hněteme.
Těsto upravíme do bochánku.
Dlaní ho promáčkneme, přehneme, pootočíme a znovu od začátku. Promáčknout, přehnout, pootočit a tak stále dokola, klidně i 10 minut! 

Jakmile se těsto přestane lepit na ruce a podložku, bude dobře propracované, přendáme ho zpět do mísy.
Lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Necháme ho v pokojové teplotě na místě bez průvanu zhruba 50 minut kynout.
Těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem.


Náplň ze zakysané smetany

Zakysanou smetanu smícháme s cukrem, žloutky, rumem a nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu.
Z citronu strouháme pouze vrchní žlutou část kůry, bílá část je nahořklá!

Vmícháme jednu až dvě čajové lžičky vanilkového extraktu nebo jednu polévkovou lžíci vanilkového cukru.
Nebo, pokud máme vanilkový lusk, rozřízneme ho a z jedné půlky tupou stranou nože do smetany seškrábneme zrníčka. 
Zbytek i druhou půlku lusku dáme do sklenice s cukrem nebo do lahvičky s vanilkovým extraktem.


Příprava švestek

Švestky opláchneme a osušíme.
Po obvodu je nařízneme, odstraníme pecku.
Rozevřenou švestku můžeme na krajích naříznout do vějířku.
Koláč bude výborný i s meruňkami, rebarborou, višněmi...


Příprava na pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

  • Rozehřejeme 10 gramů másla, lehce s ním potřeme plech.
  • Zbytek rozpuštěného másla zatím odložíme, potřeme s ním koláč po vytažení z trouby.

  • Z nakynutého těsta oddělíme jednu třetinu, dáme ji stranou, použijeme ji na mřížku.
  • Odloženého těsta bude přibližně 230 gramů.
    Dvě třetiny těsta jemně, bez použití velkého tlaku, rozválíme na obdélník.
    Přeneseme ho na plech pomocí válečku.
    Namotáme ho na něj a nad plechem rozvineme.

  • Na těsto rozetřeme směs ze zakysané smetany a urovnáme švestky.
  • Odloženou třetinu těsta lehce rozválíme.
    Rádýlkem ho nakrájíme na proužky.
    Z proužků přímo na švestkách vytvoříme mřížku.


Upečení

  • Plech vložíme do rozehřáté trouby.
  • Za 25 až 30 minut bude dozlatova upečeno.

Ihned po vytažení z trouby potřeme okraje koláče a mřížku rozpuštěným máslem.
Koláč necháme zchladnout a můžeme podávat.


TIP!  Na vytvoření mřížky je ideální pořídit speciální váleček na mřížku
 







Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Ten ale je !!!! Úplně se mi sbíhají sliny :-) A já jsem si vždycky říkala, jak se dělá ta mřížka, že se tak povede :D díky za super tip na váleček, vůbec jsem nevěděla, že něco takového existuje :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Je to bezvadná věc a stojí pár korun. Určitě doporučuju pořídit!

      Vymazat