neděle 19. října 2014

Řepánky

Řepánky



Těsto

Rozpis je na 18 kusů.
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 25 g droždí
  • 60 g másla
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 žloutky

Náplň z cukrové řepy

Rozpis je na 36 kusů, půlku náplně zmrazíme na příště.

  • 500 g očištěné cukrové řepy
  • 50 g másla
  • 150 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • vanilkový cukr

Na potření
  • 50 g másla
  • 1 polévková lžíce rumu


Jak na to  

- na náplň: oloupanou řepu najemno nastrouhat, vmíchat šťávu z citronu, podusit na másle doměkka, v případě potřeby podlít teplou vodou
- smíchat s umletým mákem, cukrem a vanilkovým cukrem, zalít mlékem, povařit do zhoustnutí
- odstavit, nechat vychladnout
- těsto: připravit kvásek - do mléka zahřátého na tělesnou teplotu vmíchat mouku, cukr a rozdrobené droždí, nechat 10 - 15 minut vzejít
- proseté mouky smíchat se solí, promíchat s kváskem, lehce pošlehanými žloutky a rozpuštěným máslem s olejem/sádlem
- dobře zpracovat těsto, nechat 45 - 60 minut kynout
- vykynuté těsto rozdělit na 18 stejných dílů, bohatě naplnit, pevně zabalit, nechat 10 minut kynout
- pokládat na máslem vymazaný plech
- péct při 180 °C 20 - 25 minut dozlatova
- ihned po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem
.


Na mírném plameni rozpustíme 60 gramů másla, necháme vychladnout.
Do hrnku nalijeme 250 mililitrů mléka, zahřejeme na tělovou teplotu, klidně vyzkoušíme prstem. Odstavíme.
Vmícháme 50 gramů cukru krupice, 2 polévkové lžíce mouky a rozdrobených 25 gramů droždí. Za 10 - 15 minut bude připravený kvásek.
Droždí vystoupne na hladinu, spojí se v nepravidelně vzdouvající se vrstvu.



Do mísy prosejeme 300 gramů polohrubé mouky a 200 gramů hladké. Přidáme půl čajové lžičky soli, promícháme.
Přilijeme kvásek, vmícháme dva lehce rozšlehané žloutky a rozpuštěné zchladlé máslo smíchané s jednou polévkovou lžící slunečnicového oleje/sádla.
Nejdříve zpracujeme vařečkou, pak přendáme na pracovní desku a rukou prohněteme. Důkladně, alespoň 5 minut.
Pracujeme jednou rukou, těsto vytvarujeme dokulata, dlaní promáčkneme, přehneme ke středu, pootočíme, opět dlaní rozmáčkneme a tak pořád dokola.
Těsto musí být hladké, nelepit se na desku a ruce. A pružné.
Když ho natáhneme, tak chvíli v tahu vydrží, než se přetrhne.
Dáme zpět do mísy, lehce poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
V teple necháme 45 - 60 minut vykynout.




Připravíme náplň.
Rozpis je proto uvedený na 36 kusů, tedy dvojnásobné množství, protože řepu seženeme pouze na podzim v období řepné kampaně. Tak je fajn si druhou půlku náplně zamrazit pro příště.
Cukrovou řepu zbavíme slupky, opláchneme a najemno nastrouháme, vmícháme polévkovou lžíci šťávy z citronu.
Přendáme do hrnce, přidáme 50 gramů másla. Zakryjeme poklicí, na mírném plameni a za častého promíchávání podusíme doměkka.


Podle potřeby podléváme malým množstvím horké vody.
Na tuto várku jsem po částech potřebovala přibližně 200 mililitrů.
Za 15 až 20 minut vmícháme do měkké řepy 150 gramů mletého máku, 80 gramů cukru a vanilkový cukr.
Množství máku můžeme zvýšit na 200 až 250 gramů.
Podle chuti přisladíme.
Zalijeme 250 mililitry mléka, stále na mírném plameni mícháme 6 - 8 minut do zhoustnutí.
Odstavíme, necháme vychladnout.


Vykynuté těsto přendáme na pracovní desku.
Není potřeba podsypávat, těsto se nelepí.
Rozdělíme na 18 stejně velkých kusů. Jeden by měl vážit přibližně 50 gramů. Každý kousek v ruce roztáhneme, nandáme náplň, dobře zabalíme, pevně zmáčkneme spoje.
Náplní nešetříme, do každého dáme vrchovatou polévkovou lžíci.
Pokládáme spojem nahoru.
Zabalené řepánky zakryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout.
 


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V hrnku rozpustíme 50 gramů másla. Lehce smočíme mašlovačku, potřeme plech.
Zbytek másla dáme stranou, budeme s ním potírat hotové řepánky.
Řepánky nandáme na plech, tentokrát spojem dolů a tak, aby se nedotýkaly.
Dáme péct.
Za 20 - 25 minut budou dozlatova upečené.
Do odloženého rozpuštěného másla vmícháme polévkovou lžíci rumu a ještě horké řepánky na plechu bohatě potřeme.





Pár slov navíc 

Řepánky mám spojené s babičkou Anežkou, dědou Vendou a Kolínem, kde se narodil můj táta. 
Vždy, když jsme za nimi jeli na podzim, v období řepné kampaně, lemovaly silnici spadlé bulvy cukrové řepy. Pár jsme jich posbírali a babina upekla řepánky, které byly v oblasti Polabí hodně rozšířené. 
Možná ještě jsou, nevím. Ale sehnat dnes řepu není už tak snadné.
Díky Martinovi z Tejnice a ochotné paní z cukrovaru v Českém Meziříčí jsme letos problém neměli a pár kousků sehnali. Díky! 
A tady je popsána výroba cukru z řepy.
.





Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Vypadají moc krásně ,ale náplň díky máku by mi asi moc nešmakovala :/ ale jsou opravdu napohled dokonalé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky. Myslím, že mák můžeš nahradit nastrouhanými vlašskými ořechy. Nebo dát řepu samotnou, pak bych ale určitě přidala ještě nějaké koření, třeba špetku skořice, badyánu. Řepa má totiž specifickou chuť a samotná by byla moc výrazná.

      Vymazat