středa 1. října 2014

Lišková smetanová omáčka k těstovinám

Lišková smetanová omáčka s těstovinami


  • 400 g těstovin
  • 200 g čerstvých lišek
  • 200 ml 30% smetany
  • 150 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru nebo bílého vína nebo vody
  • 60 g cibule (1 malá)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 čajová lžička studeného másla
  • 1 kávová lžička tymiánu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na oleji zesklovatět cibuli a česnek
- orestovat kousky lišek zakápnutých citronovou šťávou, osolit, podusit ve vlastní šťávě
- vmíchat tymián, zalít vývarem/vínem/vodou, 10 minut povařit
- zalít smetanou, povařit do požadovaného zhoustnutí
- vmíchat studené máslo
- na pánvi smíchat s uvařenými těstovinami 
.

Lišky patří k nejlahodnějším houbám. 
V kombinaci se smetanou uvaříme úžasnou záležitost. A to nejen k těstovinám.


Příprava

Abychom měli těstoviny připravené zároveň s dokončením omáčky, musíme zvolit dobré načasování.
Viz TIP!

Pokud nemáme k dispozici vývar, svaříme ve 150 mililitrech vody půl kostky drůbežího nebo zeleninového vývaru.
Nebo místo vývaru použijeme bílé víno nebo jen vodu.

Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Lišky očistíme, opláchneme a osušíme.
Nakrájíme je na menší kousky a zakápneme citronovou šťávou.
Pár pěkných kousků můžeme odložit stranou, po orestování je použijeme na ozdobu při servírování - viz TIP!


Podušení lišek

  • Na pánvi zahřejeme olej.
  • Nasypeme cibuli a česnek.
    Na mírném plameni okolo 5 minut promícháváme.
    Cibule zesklovatí.

  • Teplotu zvýšíme, přidáme pokrájené lišky, vmícháme k nim půl lžičky soli.
  • Houby po chvilce smažení pustí vodu.
    Ta se za 6 až 8 minut vyvaří a lišky se začnou znovu opékat.
    Přidáme tymián, promícháme.

  • K liškám nalijeme vývar nebo víno nebo vodu.
  • Na mírném plameni je 8 až 10 minut dusíme do změknutí.


Dokončení

Měkké lišky zalijeme smetanou.
Podle chuti je osolíme a opepříme.
Okolo 3 minut je na mírném plameni promícháváme do požadovaného zhoustnutí.
Vypneme.
 
Do omáčky ihned po vypnutí vmícháme čajovou lžičku studeného nerozpuštěného másla.
Smícháme ji se scezenými horkými těstovinami a můžeme podávat.






TIP!  Po zalití lišek vývarem začneme vařit těstoviny, abychom mohli po dokončení omáčky ihned vše smíchat dohromady a servírovat!
Část vody z vaření těstovin odložíme stranou. V případě potřeby ji po smíchání omáčky a těstovin použijeme na zředění.

TIP!  Odložené kousky lišek na ozdobu povaříme 5 minut v mírně slané vodě, scedíme je.
Na malém množství másla je orestujeme dozlatova.
Pokud lišky nakrájíme na tenčí plátky, můžeme povaření vynechat.

TIP!  Omáčka bude výborná i s hříbky.


Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. Tyhle těstoviny já prostě miluji , houby a smetana jsou ideální kombinace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ta vůně, která se line z pánve :), a ta radost, když si jídlo představíš už v lese při sbírání!

      Vymazat
  2. Mňam, miluju jakékoliv houbové omáčky. Tahle vypadá fakt luxusně :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za milá slova, potěšila.
      Koukala jsem na blog, pěkné!

      Vymazat
  3. Paní Nejedlá, Váš blog je fantastický! Miluju ty Vaše klasicko-novátorské recepty. Všechny, co jsem podle Vás uvařila, byly výborné, rodina je chválila. Jen tak dál, máte vynikající nápady i fotky!
    S pozdravem
    Emma Fischerová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní Emmo, moc děkuji za laskavý komentář. A ještě více za vyzkoušení receptů! Mám velkou radost při čtení popsaných zkušeností s recepty. Moc si toho vážím.
      Pochvalu za fotky vyřídím, z 90 % je to práce mé drahé polovičky.
      Děkuji, dobrou chuť!
      Hana

      Vymazat