středa 1. října 2014

Lišková smetanová omáčka k těstovinám

Lišková smetanová omáčka k těstovinám


  • 200 g čerstvých lišek
  • 60 g cibule (1 malá)
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 150 ml vývaru (drůbeží nebo zeleninový)
  • 200 ml 30% smetany
  • 1 kávová lžička tymiánu
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička másla
  • sůl, pepř
  • 400 g těstovin 


Jak na to  

- na oleji zesklovatět cibuli a česnek
- orestovat kousky lišek zakápnutých citronovou šťávou, osolit, podusit ve vlastní šťávě
- vmíchat tymián, zalít vývarem/vínem/vodou, 10 minut povařit
- zalít smetanou, povařit do požadovaného zhoustnutí
- vmíchat studené máslo
- na pánvi smíchat s uvařenými těstovinami 
.

Lišky patří k nejlahodnějším houbám. V kombinaci se smetanou uvaříme úžasnou záležitost nejen k těstovinám.


Pokud nemáme k dispozici vývar, svaříme ve 150 mililitrech vody půl kostky drůbežího nebo zeleninového vývaru.
Nebo vývar nahradíme bílým vínem nebo vodou.
Cibuli nakrájíme nadrobno, stroužky česneku na plátky.
Houby očistíme, opláchneme, osušíme a nakrájíme na menší kousky, zakápneme citronovou šťávou.
Pár pěkných kousků můžeme odložit stranou, použijeme je na ozdobu při servírování - viz TIP!!.

Na pánvi zahřejeme olej, nasypeme cibuli a česnek.
Okolo 5 minut necháme na mírném plameni zesklovatět, promícháváme.
Teplotu zvýšíme, vmícháme pokrájené lišky, osolíme špetkou soli.



Restujeme, po chvilce houby pustí vodu. Za 6 - 8 minut se voda vyvaří a lišky se začnou znovu smažit.
Přidáme tymián, promícháme, nalijeme vývar, vaříme 8 - 10 minut na mírném plameni.
Měkké lišky zalijeme smetanou, podle chuti osolíme a opepříme.
Okolo 3 minut povaříme do požadovaného zhoustnutí, mícháme.
Na závěr vmícháme čajovou lžičku studeného nerozpuštěného másla.
Na pánvi smícháme se zcezenými těstovinami, podáváme.




TIP! Po zalití lišek vývarem začneme vařit těstoviny, abychom mohli po dokončení omáčky ihned smíchat dohromady!

TIP!!  Odložené kousky lišek na ozdobu povaříme 5 minut v mírně slané vodě, zcedíme. Na malém množství másla orestujeme dozlatova.
Pokud lišky nakrájíme na velmi tenké plátky, můžeme povaření vynechat.

TIP!!!  Omáčka bude výborná i s hříbky.


Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. Tyhle těstoviny já prostě miluji , houby a smetana jsou ideální kombinace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ta vůně, která se line z pánve :), a ta radost, když si jídlo představíš už v lese při sbírání!

      Vymazat
  2. Mňam, miluju jakékoliv houbové omáčky. Tahle vypadá fakt luxusně :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za milá slova, potěšila.
      Koukala jsem na blog, pěkné!

      Vymazat
  3. Paní Nejedlá, Váš blog je fantastický! Miluju ty Vaše klasicko-novátorské recepty. Všechny, co jsem podle Vás uvařila, byly výborné, rodina je chválila. Jen tak dál, máte vynikající nápady i fotky!
    S pozdravem
    Emma Fischerová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní Emmo, moc děkuji za laskavý komentář. A ještě více za vyzkoušení receptů! Mám velkou radost při čtení popsaných zkušeností s recepty. Moc si toho vážím.
      Pochvalu za fotky vyřídím, z 90 % je to práce mé drahé polovičky.
      Děkuji, dobrou chuť!
      Hana

      Vymazat