úterý 23. září 2014

Langoše

Langoše


Rozpis je na 12 langošů o průměru cca 14 centimetrů.

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 ml 15% zakysané smetany
  • 21 g droždí (1/2 kostky)
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • olej na smažení
  • tvrdý sýr, česnek, zakysaná smetana nebo kečup na dochucení při servírování

Jak na to  

- připravit kvásek
- prosít mouku, smíchat se solí, kváskem, zakysanou smetanou a vejcem
- prohníst těsto, poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat cca 1 hodinu kynout
- rozdělit na 9 stejných dílů, vytvořit bochánky, zakrýt, nechat 10 minut kynout
- bochánek zmáčknout dlaní, prsty vytvarovat do kruhu, nechat 5 minut kynout
- rozpálit olej, na středním plameni osmažit z obou stran dozlatova
- nechat vsáknout přebytečný olej do ubrousku nebo papírové utěrky
- horké potřít utřeným česnekem, posypat sýrem
.

Klasika pocházející z maďarské kuchyně.


Kvásek

Nejdříve připravíme kvásek.
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu.
Vmícháme cukr, 1 polévkovou lžíci mouky a rozdrobené droždí, které by mělo mít pokojovou teplotu.

Zhruba za 10 minut bude kvásek hotový.
Droždí se na hladině bude spojovat a nepravidelně vzdouvat.


Těsto

Do mísy prosejme mouku, smícháme ji se solí.
Vlijeme kvásek, zakysanou smetanu a lehce prošlehané vejce.
Vejce stačí jen vidličkou promíchat v hrnku.

Nejdříve vařečkou v míse a potom rukou na moukou jemně posypané pracovní desce zpracujeme těsto.
Pěkně hněteme, ruku procvičíme alespoň 4 až 5 minut. 
Pokud se těsto hodně lepí, můžeme přidat 1 - 2 polévkové lžíce mouky.
Každá mouka totiž saje jinak a obsahuje rozdílné množství lepku. 
S moukou to ale nepřeháníme, těsto musí zůstat vláčné, ne moc tuhé. 
Když bude mírně lepivé, nevadí.

Zpracované těsto přendáme do mísy, lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo a dobře kynulo.

Na místě bez průvanu těsto necháme při pokojové teplotě přibližně jednu hodinu kynout.


Příprava sýra a česneku

Ke konci kynutí si připravíme česnek a sýr.

Stroužky česneku oloupeme, prolisujeme je nebo utřeme nožem.
Sýr nastrouháme.




Zpracování těsta

Vykynuté těsto přendáme z mísy na pracovní desku, rozdělíme ho na 9 stejných dílů.
Každý zpracujeme do bochánku.
Zakryjeme je utěrkou a ještě 10 minut necháme kynout.


Smažení

Bochánek dlaní zmáčkneme, prsty ho roztáhneme do kruhu o průměru zhruba 14 centimetrů.
Před smažením necháme ještě 5 minut odpočívat.

Na pánvi rozpálíme větší množství oleje, langoše z obou stran opečeme na středním plameni dozlatova.
Trvá to chvilku, necelou minutu na každou stranu.

Hotové langoše přendáme z pánve na papírovou utěrku nebo ubrousek a po 2 - 3 vteřinách je obrátíme.
Vsákne se přebytečný olej.

Ještě teplé langoše potřeme česnekem a posypeme sýrem.
Česnek můžeme smíchat s kečupem nebo zakysanou smetanou.






TIP!  Pokud nepotřebujeme, nemusíme smažit všechny langoše najednou. Klidně si část těsta schováme na další den.
Na tác dáme pečicí papír, lehce ho potřeme olejem, položíme bochánky z těsta.
Zakryjeme pečicím papírem, opět lehce potřeným olejem.
Zabalíme do igelitu nebo potravinářské fólie, dáme do lednice.
Těsto takto vydrží i 2 dny.
Před použitím z ledničky vyndáme, necháme stát v pokojové teplotě a po hodině kynutí připravíme na smažení.

TIP!  Langoše můžeme připravit i ve sladké variantě.
Potřeme je třeba povidly, marmeládou, nutellou...
Nebo je polijeme zakysanou smetanou smíchanou s ovocem.




Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Jéé vidíš langoše jsem neměla ani nepamatuju, musím je někdy udělat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem je teď dělala po dlouhé době a přišly moc k chuti :)

      Vymazat