úterý 23. září 2014

Langoše

Langoše

 
Rozpis je na 10 langošů o průměru přibližně 14 centimetrů.

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 ml 15% zakysané smetany
  • 21 g droždí (1/2 kostky)
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • olej na smažení
  • tvrdý sýr, česnek, zakysaná smetana nebo kečup na dochucení při servírování


Jak na to  

- připravit kvásek
- prosít mouku, smíchat se solí, kváskem, zakysanou smetanou a vejcem
- prohníst těsto, poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat cca 1 hodinu kynout
- rozdělit na 10 stejných dílů, vytvořit bochánky, zakrýt, nechat 10 - 15 minut kynout
- bochánek zmáčknout dlaní, prsty vytvarovat do kruhu, nechat 5 minut kynout
- rozpálit olej, na středním plameni osmažit z obou stran dozlatova
- nechat vsáknout přebytečný olej do ubrousku nebo papírové utěrky
- horké potřít utřeným česnekem, posypat sýrem
.

Klasika pocházející z maďarské kuchyně.


Kvásek

Nejdříve připravíme kvásek.
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu.
Vmícháme cukr, jednu polévkovou lžíci mouky a rozdrobené droždí, které by mělo mít pokojovou teplotu.
Za zhruba 10 minut bude kvásek hotový.
Droždí se na hladině bude spojovat a nepravidelně vzdouvat.


Těsto a první kynutí

  • Do mísy prosejme mouku, smícháme ji se solí.
  • Vlijeme kvásek, zakysanou smetanu a vidličkou lehce prošlehané vejce.

  • Nejdříve vařečkou v míse a potom rukou na moukou jemně posypané pracovní desce zpracujeme těsto.
  • Pěkně hněteme, ruku procvičíme alespoň 5 minut.
    Pokud se těsto hodně lepí, podsypeme ho 1 až 2 polévkovými lžícemi mouky. Každá mouka totiž saje jinak a obsahuje rozdílné množství lepku. Nepřeháníme to ale s ní, těsto musí zůstat vláčné, ne moc tuhé. Když bude mírně lepivé, nevadí.

  • Zpracované těsto přendáme do mísy, lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
  • Při pokojové teplotě ho na místě bez průvanu necháme přibližně jednu hodinu kynout.


Zpracování těsta a druhé kynutí

Vykynuté těsto přendáme z mísy na pracovní desku.
Rozdělíme ho na 10 stejných dílů.
Každý zpracujeme do bochánku.
Zakryjeme je utěrkou a necháme je ještě 10 až 15 minut kynout.


Příprava na servírování

Během druhého kynutí připravíme česnek a sýr.
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme nožem.
Sýr nastrouháme na jemnější straně struhadla.


Smažení

  • Každý bochánek dlaní lehce zmáčkneme.
  • Prsty ho roztáhneme do kruhu o průměru zhruba 14 centimetrů.
    Před smažením je necháme ještě 5 minut odpočívat.

  • Na pánvi rozpálíme větší množství oleje.
  • Langoše smažíme na středním plameni z obou stran dozlatova.
    Zhruba minutu každou stranu.

  • Hotové langoše přendáme z pánve na papírovou utěrku nebo ubrousek a po 2 až 3 vteřinách je obrátíme.
  • Vsákne se přebytečný olej.
    Ještě teplé langoše potřeme česnekem a posypeme sýrem.
    Česnek můžeme smíchat s kečupem nebo zakysanou smetanou.








TIP!  Všechno vykynuté těsto nemusíme zpracovat najednou. Klidně si část schováme na další den. 
Na tác dáme pečicí papír, lehce ho potřeme olejem, položíme na něho vytvarované bochánky.
Zakryjeme je pečicím papírem, opět lehce potřeným olejem. Zabalíme do igelitu nebo potravinářské fólie a dáme do lednice. 
Těsto takto vydrží i 2 dny.
Hodinu až dvě před smažením vyndáme z lednice, přendáme na prkýnko, zakryjeme utěrkou a hodinu až dvě necháme stát v pokojové teplotě.

TIP!  Langoše můžeme připravit i ve sladké variantě.
Potřeme je třeba povidly, marmeládou, Nutellou...
Nebo je polijeme zakysanou smetanou smíchanou s ovocem.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Jéé vidíš langoše jsem neměla ani nepamatuju, musím je někdy udělat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem je teď dělala po dlouhé době a přišly moc k chuti :)

      Vymazat