úterý 23. září 2014

Langoše

Langoše


Rozpis je na 12 langošů o průměru cca 14 centimetrů.

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 ml 15% zakysané smetany
  • 21 g droždí (1/2 kostky)
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • olej na smažení
  • tvrdý sýr, česnek, zakysaná smetana, kečup ... na dochucení při servírování

Jak na to  

- připravit kvásek
- prosít mouku, smíchat se solí, kváskem, zakysanou smetanou a vejcem
- prohníst těsto, poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat cca 1 hodinu kynout
- rozdělit na 9 stejných dílů, vytvořit bochánky, zakrýt, nechat 10 minut kynout
- bochánek zmáčknout dlaní, prsty vytvarovat do kruhu, nechat 5 minut kynout
- rozpálit olej, na středním plameni osmažit z obou stran dozlatova
- nechat vsáknout přebytečný olej do ubrousku nebo papírové utěrky
- horké potřít utřeným česnekem, posypat sýrem
.

Klasika pocházející z maďarské kuchyně.


Nejdříve připravíme kvásek.
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu. Vmícháme cukr, 1 polévkovou lžíci mouky a rozdrobené droždí, které by mělo mít pokojovou teplotu.
Zhruba za 10 minut bude kvásek hotový.
Droždí se na hladině bude spojovat a nepravidelně vzdouvat.
Do mísy prosejme mouku, smícháme se solí, vlijeme kvásek, zakysanou smetanu a lehce prošlehané vejce.
Nejdříve vařečkou v míse a potom rukou na pracovní desce jemně posypané moukou zpracujeme těsto. Pěkně prohněteme, ruku procvičíme 4 - 5 minut.
Pokud se hodně lepí, můžeme přidat 1 - 2 polévkové lžíce mouky.
Každá mouka totiž saje jinak a obsahuje rozdílné množství lepku. S moukou to ale nepřeháníme, těsto musí zůstat vláčné, ne moc tuhé. Když bude mírně lepivé, nevadí.


Přendáme do mísy, lehce poprášíme moukou, aby neokoralo, zakryjeme utěrkou, aby nechladlo a dobře kynulo.
Na místě bez průvanu necháme v pokojové teplotě přibližně jednu hodinu kynout.


Vykynuté těsto přendáme z mísy na pracovní desku, rozdělíme na 9 stejných dílů.
Každý zpracujeme do bochánku, zakryjeme utěrkou a ještě 10 minut necháme znovu kynout.


Mezitím oloupeme a utřeme nebo prolisujeme stroužky česneku na potření a pokud budeme langoše sypat sýrem, nastrouháme ho.
Bochánek dlaní zmáčkneme, prsty roztáhneme do kruhu o průměru okolo 14 centimetrů. Před smažením necháme ještě 5 minut odpočívat.
Na pánvi rozpálíme větší množství oleje, langoše z obou stran opečeme na středním plameni dozlatova.
Trvá to chvilku, necelou minutu na každou stranu.



Hotové langoše rovnou z pánve položíme na papírovou utěrku nebo ubrousek a po 2 - 3 vteřinách obrátíme. Vsákne se přebytečný olej.
Ještě teplé potřeme česnekem, posypeme sýrem.
Česnek můžeme smíchat s kečupem nebo zakysanou smetanou.


TIP!  Pokud nepotřebujeme, nemusíme smažit všechny langoše najednou. Klidně si část těsta schováme na další den.
Na tác dáme pečicí papír, lehce potřeme olejem, položíme bochánky z těsta. Zakryjeme pečicím papírem, opět lehce potřeným olejem.
Zabalíme do igelitu nebo potravinářské fólie, dáme do lednice. Takto vydrží i 2 dny.
Před použitím z ledničky vyndáme, necháme stát v pokojové teplotě a po hodině kynutí připravíme na osmažení.

TIP!!  Můžeme připravit i ve sladké variantě.
Hotové langoše potřeme třeba povidly, marmeládou, nutellou ...  Nebo zalijeme zakysanou smetanou smíchanou s ovocem.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Jéé vidíš langoše jsem neměla ani nepamatuju, musím je někdy udělat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem je teď dělala po dlouhé době a přišly moc k chuti :)

      Vymazat