pátek 26. září 2014

Bryndzové halušky

Bryndzové mikovské halušky

Mami a Milko díky, hezky jsme si zavařily :-)


  • 650 g brambor (5 větších)
  • 200 - 250 g polohrubé mouky
  • 200 g ovčího sýra brynzy
  • 150 g dobré slaniny bez kůže nebo špek
  • 1 vejce (nemusí být)
  • sůl


Jak na to  

- dát vařit dostatečné množství osolené vody 
- na sucho vyškvařit kostky slaniny
- syrové brambory zbavit slupky, opláchnout, osušit, najemno nastrouhat
- smíchat se solí a potřebným množstvím mouky, eventuálně přidat vejce
- do vroucí vody odkrajovat malé kousky, promíchat
- minutu na mírném plameni povařit, vyndat děrovanou naběračkou do mísy
- horké smíchat s brynzou, zalít vyškvařenou slaninou i s tukem, který pustila
.

Jednoduché a výborné jídlo, poklad slovenské kuchyně.
A rychle připravené. Bramborové těsto má tendenci po chvilce řídnout, proto si vše připravíme předem, abychom neměli prostoje. Hned jak bude těsto hotové, musíme halušky začít vařit!
A ihned po uvaření je podáváme.



Příprava 

Slaninu nakrájíme na malé kostičky.
Na suché pánvi nebo v menším hrnci ji na mírném plameni smažíme okolo 8 minut dozlatova.
Tuku se uvolní dostatečné množství, není třeba přidávat olej nebo sádlo.
Pokud bychom slaninu smažili krátce na prudkém plameni, byla by sice brzy hotová, ale byla by tvrdá. 


Do většího hrnce nalijeme 4 litry vody.
Vmícháme jednu zarovnanou polévkovou lžíci soli.
Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Jakmile budeme mít zpracované těsto, musí už voda vřít.

Syrové brambory typu C, popřípadě B oloupeme, opláchneme a osušíme. 


Těsto

  • Brambory nastrouháme na nejjemnější straně čtyřbokého struhadla.
  • Není to ta se slzičkami. A pozor na prsty!
    Osolíme je jednou čajovou lžičkou soli.
    Pokud děláme těsto s vejcem, vmícháme ho.

  • Pro začátek nasypeme jen 180 až 200 gramů mouky.
  • Dobře promícháme.
    Konzistence by měla připomínat hustší vláčnou kaši.

  • Další mouku přidáváme postupně, po lžících, abychom vychytali ten správný okamžik, kdy je těsto akorát.
  • A jak říká teta Milka, těsto je akorát, když v těstě ZAČNE stát vařečka.
    Těsto nesmí být příliš tuhé. Nasypat do brambor kilo mouky není problém, jenže halušky pak nebudou dobré.

Uvaření

Voda v hrnci se už určitě vaří.
Zmírníme tepotu, sundáme poklici.

  • Na kraj prkýnka si nandáme část těsta.
  • Příborovým nožem z něho nad hrncem rychle odkrajujeme malé kousky tak, aby padaly rovnou do vroucí vody.
    Nůž ve vodě občas namočíme.
    Takto pokračujeme, dokud všechno těsto nespotřebujeme.
    Není to nic složitého, po chvilce půjde odkrajování jako po másle.
    Můžeme také využít speciální cedník nebo struhadlo přímo určené k vaření halušek.


  • Halušky promícháme.
  • Po chvilce se voda začne znovu vařit, všechny halušky vyplavou na hladinu.
    Bez zakrytí je jednu minutu na mírném plameni povaříme.

  • Halušky přendáme děrovanou naběračkou do velké mísy.
  • Neproplachujeme je!


Příprava na servírování

Ještě horké halušky promícháme s brynzou.
Krásně se v nich rozpustí a obalí je.
Polijeme je slaninou i s vyškvařeným tukem.
Můžeme podávat. 

A poznámka pod čarou: brynza je správně česky, bryndza je správně po slovensky.






TIP!  Pokud si nejsme jisti správnou hustotou těsta, odkrojíme na zkoušku malý kousek do vroucí vody. Hned uvidíme, jestli je konzistence akorát, halušky budou držet pohromadě, nerozpadnou se.

TIP!  Pokud jsou brambory příliš vodnaté, po nastrouhání z nich slijeme vodu do hrnku. Dvě až tři minuty ji necháme stát, škrob se začne usazovat na dně.
Opatrně část vody odlijeme a zbytek s usazeným škrobem vrátíme k bramborám.

TIP!  Jestliže je těsto díky typu brambor stále hodně řídké, zkušební kousek se ve vodě rozpadá, můžeme přidat jednu až dvě čajové lžičky bramborového škrobu Solamylu.
Je to lepší volba než přidat více mouky.

TIP!  V případě, že je brynza příliš suchá, vmícháme k haluškám 1 až 2 polévkové lžíce vody, ve které se vařily. Budou vláčnější.

TIP!  K haluškám na zapíjení patří žinčica, což je syrovátkový nápoj z ovčího mléka.

TIP!  Pokud brynzu nahradíme zelím, může být kysané, hlávkové, sladké i kyselé, z halušek se stanou střapačky.

TIP!  S přidáním vajíčka je to složitější. Pokud se dělají často, tak kuchař nebo kuchařka mrkne na brambory a vidí :-) A buď přidá nebo nepřidá.
Pro začátečníky je pro první pokusy vajíčko jistota.

Střapačky


Pár slov navíc 

Proč mikovské? Protože v Mikové, v malé vesnici na severovýchodě Slovenska, má moje rodina kořeny. Narodila se tu moje mamka a halušky takto vařila už moje prababička. 
Mimochodem, Miková je hodně známá díky tomu, že odtud pocházejí rodiče Andyho Warhola.
Pokaždé nám jídlo připravené podle mikovských receptů přinese plno pěkných vzpomínek. 
Ať už jsou to pirohy pečené nebo vařené, mačanka, zelňačka anebo kyselo.
Je moc fajn sedět s rodinou u velkého stolu, kde uprostřed stojí jedna mísa s bryndzovými haluškami a druhá se střapačkami.


.

Přejít na seznam receptů

3 komentáře:

  1. Dobrý den, do bryndzových halušek vejce nepatří :) ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a ani se nesolí, pouze trošku voda... na slanost je tam právě bryndza :)

      Vymazat
  2. Dobrý den Terezo,
    děkuji za návštěvu blogu a komentář, jak děláte halušky vy.

    OdpovědětVymazat