pondělí 7. července 2014

Provensálská játra se zeleninou

Játra po provensálsku podávaná se zeleninou



Játra
  • 1000 g vepřových nebo kuřecích nebo telecích jater
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 20 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 30 g slaniny bez kůže (nebo špeku)
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 2 čajové lžičky rozmarýnu
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • 50 g rajčatového protlaku (3 čajové lžičky)
  • 200 ml vývaru nebo vody
 
Zelenina
  • 2 silnostěnné papriky (cca 400 g)
  • 300 g cherry rajčat
  • 130 g lilku (půlka ze středně velkého)
  • 130 g mladé cukety (půlka z velké)
  • 180 g cibule (1 velká)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

 Jak na to  

- na olivovém oleji s kouskem másla osmažit cibuli
- přidat na nudličky pokrájená odblaněná játra, prudce orestovat, přidat slaninu
- okořenit, vmíchat rajčatový protlak a česnek
- podlít vývarem nebo vodou, dusit doměkka
- zeleninu pokrájet, v hrnci zalít olejem, osolit, opepřit, nezakryté cca 20 minut dusit ve vlastní šťávě
.

Takto připravená játra skvěle doplní zelenina připravená na způsob ratatouille. Vše je rychle hotové, během půlhodiny může být jídlo na stole.

Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky, stroužky česneku na plátky. Játra opláchneme ve studené vodě, osušíme a odblaníme. Musíme je zbavit všech bílých částí.
Nejdříve z celého kusu vyřízneme ty na první pohled viditelné a pak při krájení odstraníme vnitřní.
Játra pokrájíme na nudličky nebo kostky.
V hlubší pánvi rozehřejeme olej a máslo, nasypeme cibuli. Na mírném ohni okolo 8 minut restujeme.
Cibule změkne.
Zvýšíme teplotu, na pánev dáme játra, prudce 3 - 4 minuty smažíme.
Mícháme, aby byly všechny strany zatažené a rychleji se vyvařila voda. Jakmile se játra začnou přichytávat na dno pánve, snížíme teplotu, přidáme pokrájenou slaninu a ještě 2 minuty restujeme. Slanina povolí, zůstane hezky měkká.
Osolíme, opepříme, vmícháme všechno koření a po 10 - 15 vteřinách rajčatový protlak. Krátce, přibližně půl minuty, restujeme.
Nasypeme plátky česneku.


Zalijeme teplým vývarem nebo vodou, zakryjeme poklicí. Po zhruba 20 minutách budou játra měkká. Vypneme, podle potřeby přisolíme.

Jako ideální přílohu podáváme zeleninu.
Připravíme ji zároveň s játry.
Všechnu nakrájíme na kolečka, půlky nebo plátky. Kromě cibule nic neloupeme, lilek nemusíme nechat vypotit.
Je fajn mít papriky různobarevné.
Najednou nasypeme do hrnce, zalijeme olejem, osolíme a opepříme.
Nezakryté za občasného promíchání 20 minut dusíme ve šťávě, kterou zelenina pustí.
Nepodléváme, může se klidně lehce přichytávat, což hlavně paprikám přidá na chuti.






 Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat