neděle 29. června 2014

Slaný rýžový dort se špenátem

Slaný rýžový dort se špenátem, parmazánem a kuřecím masem


Rozpis pro otvírací dortovou formu o průměru 23 centimetrů.

  • 200 g rýže
  • 300 g špenátu
  • 100 g parmazánu
  • 50 g cibule (1 malá)
  • 4 stroužky česneku
  • 50 ml 12% smetany
  • 3 vejce
  • 30 g másla (5 + 10 + 15)
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka chilli (nemusí být)
  • 2 polévkové lžíce strouhanky (1 na vysypání formy, 1 na smíchání s parmazánem)
  • 150 g kuřecího nebo vepřového masa (nemusí být)


 Jak na to  

- na olivovém oleji s kouskem másla jemně osmažit cibuli, přidat utřený česnek
- nasypat okapanou rýži, osolit, orestovat, zalít vodou, cca 15 minut dusit bez zakrytí, nechat vyvařit vodu
- na kousku másla podusit špenátové listy, nechat vyvařit vodu
- z nastrouhaného parmazánu odebrat 2 polévkové lžíce
- v míse smíchat rýži, nasekaný špenát, česnek, parmazán, muškátový oříšek, sůl, pepř a podle chuti chilli
- vajíčka lehce prošlehat se smetanou, vmíchat k rýžové směsi
- formu vymazat rozpuštěným máslem a vysypat strouhankou, dno posypat 1 polévkovou lžící parmazánu
- urovnat rýžovou směs, pokapat zbytkem másla, posypat strouhankou smíchanou s parmazánem (1 + 1 polévková lžíce)
- péct při 180 °C cca 15 minut dozlatova
.

Výborný slaný dort s vůní špenátu, česneku a parmazánu. Můžeme ho připravit s přidáním masa nebo ve variantě bezmasé.

Pokud budeme připravovat variantu s masem, opláchnuté a osušené kuřecí prsní/stehenní nebo vepřovou kýtu/plec nakrájíme na kousky přibližně 1 x 1 centimetr velké.
Na pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce olivového oleje, maso zprudka opečeme, stáhneme teplotu a okolo 6 minut zvolna restujeme. Vmícháme půl čajové lžičky soli a podle chuti mletý pepř.
Odstavíme, necháme vychladnout.

Propláchneme rýži, na cedníku necháme okapat.
Cibuli nakrájíme na kostičky, oloupaný česnek jemně utřeme nebo prolisujeme. Ze špenátových listů odstraníme tuhé stonky, opláchneme, necháme okapat.
Parmazán nebo sýr Gran Moravia najemno nastrouháme.
Na pánvi rozehřejeme 1 polévkovou lžíci olivového oleje s 5gramovým kouskem másla. Nasypeme cibuli, osolíme špetkou soli, za občasného promíchání na mírném plameni 8 minut smažíme.
Vmícháme polovinu z připraveného množství utřeného česneku, dopřejeme mu jednu minutu na rozvonění.


Na pánev přidáme okapanou rýži a půl čajové lžičky soli.
Zvýšíme teplotu, okolo 2 minut restujeme.
Zalijeme 400 mililitry horké vody, stáhneme teplotu, necháme bez zakrytí zvolna probublávat.
Občas promícháme.



Po 15 minutách by měla být rýže uvařená al dente, to znamená měkká tak akorát na skus.
Zvýšíme teplotu, promícháváme dokud se nevyvaří zbytek vody.
Rýže na pánvi začne lehce praskat jak se začíná po vyvaření vody znovu smažit.


Vypneme, přendáme do mísy, necháme zchladnout.
Pánev opláchneme, osušíme, rozpustíme na 10 gramů másla, nasypeme špenátové listy.
Na mírném plameni dusíme do vyvaření vody, kterou špenát pustil.
Za zhruba 8 minut bude hotovo.
Práci urychlíme, pokud budeme připravovat špenát na jiné pánvi současně s rýží.




Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V hrnku rozpustíme 15 gramů másla.
Je to hned, jen zahřejeme hrnek a vypneme. Tak malé množství se rozpustí razdva.
Rozpuštěným máslem vymažeme formu, nasypeme 1 polévkovou lžíci strouhanky, třesením a nakláněním pokryjeme boky a dno.
Máslo, které zbyde v hrnku upotřebíme po naplnění na pokapání směsi.
Z nastrouhaného parmazánu odebereme 1 polévkovou lžíci, posypeme dno.


Špenát nadrobno nasekáme, přidáme k rýži, dobře promícháme.
Ke směsi vmícháme zbytek utřeného česneku, na špičku nože muškátového oříšku, 1 čajovou lžičku soli a půl čajové lžičky pepře.
Pro pikantnější chuť můžeme přidat také špetku chilli.
Pokud volíme masovou variantu, vmícháme i připravené maso.
Z nastrouhaného parmazánu odebereme 1 polévkovou lžíci, dáme stranou. Zbytek sýra dobře promícháme s rýží.
Do hrnku rozklepneme vejce, přilijeme smetanu a lehce vidličkou prošleháme. Důkladně promícháme s rýžovou směsí.


Urovnáme do formy, pokapeme zbytkem másla.
Odebraný parmazán smícháme s jednou zarovnanou polévkovou lžící strouhanky, posypeme povrch rýžového dortu.
Pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
Na posledních 5 minut můžeme v troubě přendat o mřížku výše.
Podáváme samostatně, teplé i studené, nebo jako přílohu k masům.





 Přejít na seznam receptů



2 komentáře:

  1. Dobry den, ten pekny recept mi hned padl do oka. Ryze byla doma pouze kulata, ale na chuti to neubralo.Parmazanu jsem nastrouhala kus od oka,skoro 200 g. Vynikajici vysledek!!!!!!! Zdravi Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Pavlo, moc díky za komentář.
      Mám velkou radost, že jste zkusili a chutnalo. Ono na první poslech "rýžový dort" zní divně, ale výsledek překvapí. Ta kombinace ale nemá chybu. A pokud jste dali ještě víc parmazánu, tak to muselo být luxusní!! Mně tento slaný dort voní létem, mořem, Itálií ...

      Vymazat