úterý 20. května 2014

Citronové kuře


Citronové kuře



  • 1 kuře bez drobů (cca 1400 g)
  • 1 střední cibule (cca 100 g)
  • 2 zarovnané čajové lžičky sušeného česneku
  • 2 zarovnané čajové lžičky mleté sladké papriky
  • 1 zarovnaná čajová lžička mletého pepře
  • 3 čajové lžičky soli
  • 50 + 50 g másla
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 50 g třtinového cukru (3 polévkové lžíce)
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 125 ml bílého vína nebo vody nebo vývaru (cca 11 polévkových lžic)
  • 1 citron
  • pár snítek čerstvého tymiánu nebo 1 čajová lžička sušeného
  • 4 plátky anglické slaniny (nemusí být)

Jak na to  

- kuře naporcovat, potřít směsí ze sušeného česneku, papriky, soli a pepře
- společně s cibulí zapéct bez zakrytí 10 minut při 200 °C
- přilít směs z cukru, vína a sójové omáčky připravenou na másle a oleji
- na porce dát kousek másla a plátky z oloupaného citronu
- zakrýt pekáč, péct 60 minut při 170 °C, polévat
- přidat snítky tymiánu
- po 20 minutách zvýšit teplotu, podle chuti dát anglickou slaninu, ještě 15 - 20 minut dopéct bez zakrytí dozlatova
.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Kuře naporcujeme na čtvrtiny, opláchneme studenou vodou a dobře osušíme.
Cibuli nakrájíme na klínky.
Citron oloupeme, pečlivě odstraníme bílou část hořké slupky. Nakrájíme na plátky.
V misce smícháme sušený česnek, papriku, pepř a sůl. Směsí důkladně potřeme jednotlivé porce, spodní i vrchní stranu.
Urovnáme do pekáče, nasypeme cibuli.
Nezakryté dáme na 10 minut do rozpálené trouby.



Připravíme nálev.
V menším hrnci rozehřejeme 50 gramů másla s olivovým olejem, nasypeme třtinový cukr. Mícháme na mírném ohni, cukr se rozpustí, začne karamelizovat.
Nebude slyšet, jak chrastí o stěny hrnce, bude se lehce táhnout.
Přilijeme víno/vodu/ vývar, minutu povaříme. Vmícháme sójovou omáčku.
Kuře vyndáme z trouby, přelijeme připravenou směsí.
Na každou porci položíme kousek másla a plátek citronu bez kůry.
Pekáč zakryjeme, vrátíme do trouby, teplotu snížíme na 170 °C.
Po hodině pečení, během které kuře alespoň 2x polijeme vypečeným sosem, přidáme pár snítek tymiánu.



Po 20 minutách sundáme víko.
Na každou porci můžeme přidat plátek anglické slaniny.
Vrátíme do trouby, zvýšíme teplotu, nezakryté dopečeme 15 - 20 minut dozlatova a křupava.
Často poléváme!
Před servírováním necháme 5 - 10 minut odpočinout, v mase se rozleží šťáva a nevyteče.
Poléváme i během odpočinku porcí kuřete před podáváním.

Před servírováním také nezapomeneme odstranit stonky tymiánu.
Vhodnou přílohou jsou brambory, hranolky, zelenina, kaše nebo pečivo.





Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Dobrý den,

    Vaše citrónové kuře je vynikající! Celá rodina si dnes moc pochutnala. Zkoušela jsem i několik dalších receptů, vždy na jedničku. Děkuji za Vaše stránky, patří mezi mé oblíbené. Jarka, Praha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jarko,
      moc děkuji za Vaše milá slova; je to fajn číst, že podle receptů chutnalo!
      Hana

      Vymazat