úterý 20. května 2014

Citronové kuře

Citronové kuře


Základ

  • 1400g  kuře bez drobů nebo kuřecí stehna 
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 50 g másla 
  • 4 plátky anglické slaniny (nemusí být)
  • 2 zarovnané čajové lžičky sušeného česneku
  • 2 zarovnané čajové lžičky mleté sladké papriky
  • 1 zarovnaná čajová lžička mletého pepře
  • 1 citron
  • sůl
  • pár snítek čerstvého tymiánu nebo 1 čajová lžička sušeného


Nálev

  • 125 ml bílého vína nebo vody nebo vývaru 
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g másla
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje


Jak na to  

- kuře naporcovat, potřít směsí ze sušeného česneku, papriky, soli a pepře
- společně s cibulí zapéct bez zakrytí 10 minut při 200 °C
- přilít směs z cukru, vína a sójové omáčky připravenou na másle a oleji
- na porce dát kousek másla a oloupané plátky citronu
- zakrýt pekáč, péct 60 minut při 170 °C, polévat
- přidat snítky tymiánu
- po 20 minutách zvýšit teplotu, podle chuti přidat anglickou slaninu, ještě 15 - 20 minut dopéct bez zakrytí dozlatova
.

Příprava a zapečení 

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Citron oloupeme, pečlivě odstraníme i bílou část kůry, která je hořká.
Nakrájíme ho na plátky.
Cibuli nakrájíme na klínky.
V misce smícháme sušený česnek, papriku, pepř a sůl.

Kuře naporcujeme na čtvrtiny.
  • Opláchneme je studenou vodou a osušíme.
  • Důkladně je ze všech stran potřeme směsí koření.
  • Urovnáme je do pekáče, přisypeme cibuli.
  • Nezakrytý pekáč dáme na 10 minut do rozpálené trouby. 


Nálev na pečení

Než se kuřecí čtvrtky zapečou, připravíme nálev.
V menším hrnci rozehřejeme 50 gramů másla společně s olivovým olejem.
Nasypeme třtinový cukr.
Na mírném plameni mícháme, cukr se rozpustí, začne karamelizovat.
Nebude slyšet, jak chrastí o stěny hrnce, bude se lehce táhnout.

Přilijeme víno nebo vodu nebo vývar.
Minutu až dvě povaříme.
Vmícháme sójovou omáčku, vypneme. 


Upečení

  • Druhých 50 gramů másla rozkrájíme na 4 díly.
  • Pekáč se zapečenými čtvrtkami kuřete vyndáme z trouby, přelijeme je připraveným nálevem.
    Na každou porci položíme kousek másla a plátek citronu bez kůry.

  • Pekáč zakryjeme a vrátíme do trouby.
  • Teplotu snížíme na 170 °C.
    Po hodině pečení, během které kuře alespoň 2x polijeme vypečeným sosem, dáme do pekáče vedle masa pár snítek tymiánu.
    Nebo do něho vmícháme sušený.

  • Po dalších 20 minutách sundáme víko.
  • V tuhle chvíli můžeme na každou porci přidat plátek anglické slaniny.
    Vrátíme do trouby, zvýšíme teplotu, nezakryté dopečeme 15 až 20 minut dozlatova a křupava.
    Často poléváme!

  • Celkem tedy pečeme zhruba 100 minut.
  • Před servírováním necháme kuře 5 až 10 minut odpočinout, v mase se rozleží šťáva.

K citronovému kuřeti jsou vhodnou přílohou brambory, hranolky, zelenina, zeleninové saláty, bramborová kaše nebo pečivo, kukuřičné či jiné placky...






Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Dobrý den,

    Vaše citrónové kuře je vynikající! Celá rodina si dnes moc pochutnala. Zkoušela jsem i několik dalších receptů, vždy na jedničku. Děkuji za Vaše stránky, patří mezi mé oblíbené. Jarka, Praha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jarko,
      moc děkuji za Vaše milá slova; je to fajn číst, že podle receptů chutnalo!
      Hana

      Vymazat