sobota 26. dubna 2014

Shepherd´s pie

Shepherd´s pie



Masový základ

  • 1000 g mletého hovězího masa (nebo jehněčího, skopového, vepřového)
  • 250 ml vývaru
  • 150 ml červeného vína
  • 130 g mrkve (1 velká)
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 80 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 3 - 5 stroužků česneku
  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl, pepř


Bramborová kaše na pokrytí

  • 1000 g oloupaných brambor
  • 120 g sýru čedar
  • 100 ml 12% smetany
  • 50 g másla
  • 3 polévkové lžíce nasekané pažitky, petrželky nebo jarní cibulky
  • sůl, kmín


Jak na to  

- po částech na olivovém oleji opéct mleté maso
- osolit, opepřit, vmíchat utřený česnek, přendat do mísy
- na pánev přilít olej, orestovat cibuli a mrkev
- přidat worcestrovou omáčku, orestovat rajčatový protlak, vrátit maso, přilít víno a vývar, posypat rozmarýnem
okolo 20 minut podusit doměkka
- brambory uvařit, rozšťouchat s máslem, vlít smetanu, rozmíchat na hladkou kaši, vmíchat 3/4 nastrouhaného sýra s nasekanou pažitkou, dochutit
- do zapékací mísy urovnat maso, pokrýt bramborovou kaší, posypat zbytkem sýra
- péct 15 - 20 minut dozlatova
.

Shepherd´s pie nebo také Cottage pie neboli Pastevecký koláč.
Mleté maso zapečené s bramborovou kaší je tradiční irské jídlo, které se v různých podobách rozšířilo do celého světa. 
Do Shepherd´s pie patří skopové nebo jehněčí maso, do Cottage pie maso hovězí.


Bramborová kaše

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky.
Dáme je do hrnce, zalijeme vodou.
Přidáme čajovou lžičku soli a půl kávové lžičky kmínu.

Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí, zmírníme teplotu.
Brambory uvaříme doměkka, scedíme je.
Do horkých brambor přidáme máslo, rozmačkáme je.
Přilijeme smetanu a umícháme hladkou kaši.

Sýr nastrouháme, pažitku nadrobno nasekáme. 
Tři čtvrtiny strouhaného sýra promícháme s pažitkou a vmícháme ke kaši.
Kaši ochutnáme a podle potřeby ji přisolíme.


Orestování masa a zeleniny

Pokud nemáme k dispozici vývar, svaříme půl kostky bujónu ve 250 mililitrech vody.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
Očištěnou mrkev nastrouháme.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

  • Na pánvi rozehřejeme 3 polévkové lžíce olivového oleje.
  • Mleté maso po částech krátce a zprudka opečeme.
    Je důležité nedávat všechno maso najednou, místo opečení by se začalo dusit. Neméně důležité je opékat ho opravdu jen krátce, aby nebylo vysušené.
    Každou várku lehce osolíme a poprášíme pepřem.
    Do té poslední vmícháme utřený česnek.

  • Hotové maso přendáváme do mísy.
  • Do pánve po restování masa přidáme 2 polévkové lžíce olivového oleje.
    Nasypeme rozkrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev.
    Na mírném plameni 8 minut promícháváme.


Podušení masové směsi

  • Na pánev k zelenině přilijeme worcestrovou omáčku, půlminutu promícháváme.
  • Vmícháme rajčatový protlak.
    Minutu až dvě ho za občasného promíchání restujeme.

  • Do pánve vrátíme mleté maso, dobře vše promícháme.
  • Přilijeme červené víno, 2 minuty povaříme.
    Z vína se vyvaří alkohol, do masa se natáhne jeho chuť a vůně.

  • Přilijeme vývar, přidáme lístky rozmarýnu. Ochutnáme, podle potřeby přisolíme a opepříme.
  • Přivedeme k varu, teplotu snížíme na minimum.
    Bez zakrytí necháme mírně probublávat.
    Občas promícháme.
    Podusíme do měkka.
    Po přibližně 20 minutách ochutnáme, jestli je maso měkké. Pokud není, podlijeme ho malým množstvím vody nebo vývaru a ještě několik minut dušení přidáme.


Zapečení

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Podušenou masovou směs urovnáme do pekáče.
Naneseme na ni kaši. 
Na povrchu ji můžeme zvrásnit třeba vidličkou. Nebo pomocí zdobicího sáčku nasázíme vedle sebe ve 2 až 3 vrstvách pusinky.
Na kaši nasypeme zbývající čtvrtinu nastrouhaného sýra.

  • Pekáč vložíme do rozehřáté trouby.
  • Pečeme 15 až 20 minut dozlatova.

Před podáváním necháme Shepherd´s pie chvilku odpočinout. 
Zpevní se a jednotlivé porce budou lépe držet tvar.


TIP!  Do masového základu můžeme vmíchat i hrách nebo kukuřici, velice rozšířená je i varianta s houbami. Pro obměnu chutí přidáme různé druhy koření.

TIP!  Bramborovou kaši můžeme vylepšit vmícháním 2 stroužků utřeného česneku.







Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. Jojo kdo tohle jídlo jednou zkusí určitě se k němu musí vrátit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak. Když tradice receptů sahají i několik stovek let zpět, jsou dokonale prověřené.
      U koláče pastýře se dá různě experimentovat, obměňovat chutě a vždycky bude výsledek výborný!

      Vymazat
  2. Dnes jsme měli k obídku a všichni si chválili!!! Výborný!!! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzkoušel jsem a bylo to opravdu výborné. Děkuji za Váš recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že chutnalo a děkuji za milý komentář.

      Vymazat