sobota 26. dubna 2014

Shepherd´s pie

Shepherd´s pie neboli Pastýřův koláč neboli Mleté hovězí zapečené s bramborovou kaší



Masový základ
  • 1000 g mletého hovězího masa
  • 3 - 5 stroužků česneku
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 130 g mrkve (1 velká)
  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
  • 80 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 150 ml červeného vína
  • 250 ml vývaru
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl, pepř

Bramborová kaše na pokrytí
  • 1200 g brambor (1000 g oloupaných)
  • 50 g másla
  • 100 ml 12% smetany
  • 120 g sýru čedar
  • 3 polévkové lžíce nasekané pažitky (nebo petrželky, jarní cibulky)
  • sůl, kmín

Jak na to  

- po částech na olivovém oleji opéct mleté maso, osolit, opepřit, vmíchat utřený česnek, přendat do mísy
- na pánev přilít olej, usmažit cibuli a mrkev
- přidat worcestrovou omáčku, rajčatový protlak, vrátit maso, přilít víno a vývar, posypat rozmarýnem, 12 až 15 minut povařit
- brambory uvařit doměkka, rozšťouchat s máslem, vlít smetanu, rozmíchat na hladkou kaši, vmíchat 3/4 nastrouhaného čedaru s nasekanou pažitkou, dochutit
- do zapékací mísy narovnat vrstvu masa, pokrýt bramborovou kaší, posypat zbytkem sýra
- péct 15 - 20 minut dozlatova
.

Shepherd´s pie je tradiční anglické jídlo, které je v různých podobách rozšířené do celého světa.
Do originálu patří maso jehněčí.


Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky.
Dáme do hrnce, zalijeme vodou.
Přidáme čajovou lžičku soli a půl kávové lžičky kmínu.
Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí, zmírníme teplotu, uvaříme doměkka.

Nastrouháme sýr, pažitku nadrobno nasekáme.
Brambory zcedíme, do horkých přidáme máslo, rozmačkáme. Přilijeme smetanu, umícháme hladkou kaši.
Tři čtvrtiny strouhaného sýra promícháme s pažitkou a vmícháme ke kaši.
Podle potřeby přisolíme.

V čase než se brambory uvaří, připravíme masový základ.
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, mrkev nastrouháme, stroužky česneku oloupeme a utřeme nebo prolisujeme. 
Pokud nemáme k dispozici vývar, svaříme půl kostky bujónu ve 250 mililitrech vody.

Na pánvi rozehřejeme 3 polévkové lžíce olivového oleje.
Mleté hovězí maso po částech krátce a zprudka opečeme.
Je důležité nedávat všechno maso najednou, místo opečení by se začalo dusit.
Neméně důležité je opékat opravdu jen krátce, aby nebylo maso vysušené.

Každou várku lehce osolíme a poprášíme pepřem, do poslední přidáme utřený česnek.
Hotové přendáváme do mísy.
Klidně do té, ve které pak budeme zapékat.


Do pánve po smažení masa přidáme 2 polévkové lžíce olivového oleje, nasypeme rozkrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev.
Na mírném plameni 8 minut restujeme.


Přilijeme worcestrovou omáčku, promícháme, minutu necháme odpařit.
Vmícháme rajčatový protlak, 2 minuty za občasného promíchání restujeme.

Maso vrátíme do pánve, dobře promícháme.
Přilijeme červené víno, 2 minuty povaříme, aby se vypařil alkohol.

Nalijeme vývar, nasypeme lístky rozmarýnu.
Ochutnáme, podle potřeby přisolíme a opepříme.
Přivedeme k varu, teplotu snížíme na minimum, 20 minut necháme bez zakrytí mírně probublávat. Občas promícháme.
Ochutnáme, maso musí být měkké.
V případě, že je ještě tužší, podlijeme malým množstvím vody nebo vývaru a ještě několik minut dušení přidáme.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Hotové maso přendáme do zapékací mísy nebo pekáče, uhladíme.
Naneseme ochucenou bramborovou kaši.
Můžeme ji nanést lžící a povrch zvrásnit vidličkou nebo pomocí zdobicího sáčku nasázíme vedle sebe ve 2 až 3 vrstvách pusinky.

Posypeme zbývající čtvrtinou nastrouhaného sýra.
Vložíme do trouby, pečeme okolo 20 minut dozlatova.

Před podáváním necháme chvilku odpočinout, aby jednotlivé porce lépe držely tvar.






TIP!  Do masového základu můžeme vmíchat i hrách nebo kukuřici. Pro obměnu chutí můžeme přidat různé druhy koření.

TIP!!  Bramborovou kaši můžeme vylepšit vmícháním 2 stroužků utřeného česneku.


 Přejít na seznam receptů


6 komentářů:

  1. Jojo kdo tohle jídlo jednou zkusí určitě se k němu musí vrátit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak. Když tradice receptů sahají i několik stovek let zpět, jsou dokonale prověřené.
      U koláče pastýře se dá různě experimentovat, obměňovat chutě a vždycky bude výsledek výborný!

      Vymazat
  2. Dnes jsme měli k obídku a všichni si chválili!!! Výborný!!! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzkoušel jsem a bylo to opravdu výborné. Děkuji za Váš recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že chutnalo a děkuji za milý komentář.

      Vymazat