neděle 27. dubna 2014

Hrášek s anglickou slaninou

Hrášek s anglickou slaninou 


  • 400 g sterilovaného hrášku
  • 20 g másla
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá chilli paprička
  • 1 čajová lžička majoránky
  • sůl, pepř

Jak na to  

- na másle a oleji osmahnout plátky česneku a anglickou slaninu
- přidat chilli papričky a zcezený hrášek, prohřát
- přisolit a opepřit, vmíchat rozemnutou majoránku
.

Rychle připravená výborná příloha k masům. 

Nejdříve zcedíme hrášek, necháme v cedníku dobře okapat.
Stroužky česneku oloupeme, pokrájíme na plátky. Anglickou rozkrájíme na kostičky, chilli papričku na kolečka.
Na pánvi rozehřejeme máslo a olivový olej, přidáme pokrájené stroužky česneku, 1 - 2 minuty zlehka restujeme.
Nasypeme anglickou slaninu, promícháváme.
Po 2 - 3 minutách vmícháme chilli papričky, množství volíme podle chuti a míry pálivosti.


Přidáme zcezený hrášek.
Jen prohřejeme, nevaříme.
Hrášek tak zůstane vcelku a nerozvaří se.
Podle chuti přisolíme a opepříme.
Vypneme a ještě na pánvi vmícháme v dlani rozemnutou majoránku.
Podáváme jako přílohu k různě upraveným masům, ale i jako samostatný chod doplněný pečivem.


Přejít na seznam receptů 

3 komentáře:

  1. Nikde jsem nenašla recept na rýži, tak si dovoluji napsat můj recept na majoránkovou rýži, kterou mě naučil můj přítel. Snad vám bude chutnat. Je tak dobrá, že se dá jíst i samotná. A například k pečenému kuřeti nebo k roštěnce je naprosto skvostná. Tato rýže se peče v troubě, používám smaltovaný kastrol, který mohu i s poklicí vrazit do trouby. Rýži kupuji zásadně kulatozrnnou. Tak tedy: Zapnu troubu na 200 stupňů a nechám rozehřát. 1 hrnek rýže propláchnu na sítku pod tekoucí vodou a nechám okapat. Mezitím si na oleji osmahnu jednu velkou cibuli nakrájenou na drobno. Cibuli osmahnu do zlatova, přidám okapanou rýži, osolím a restuji na cibuli. Po chvíli přidám třičtvrtě sáčku koření majoránka. Nelekněte se toho množství. Zarestuji a zaliji dvěma hrnky vody. Zamíchám, přikryji poklicí a šoupnu do rozehřáté trouby. Nechám asi 20 minut péct, pak se mrknu, jestli se voda vstřebala. Pokud ano, vypnu troubu a rýži nechám ještě asi 5 minut dojít. Zkuste, je výborná:-) Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, to zní velice dobře! Určitě vyzkouším a recept zařadím! Díky :-)

      Vymazat
    2. Děkuji a jsem zvědavá, jestli Vám bude chutnat:-) Radka

      Vymazat