čtvrtek 10. dubna 2014

Aloo Gobi (Brambory s květákem)

Aloo Gobi neboli Brambory s květákem nebo také Květákové kari


  • 450 g brambor
  • větší květák (800 - 900 g)
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • 200 g drcených rajčat z konzervy
  • 20 g čerstvého strouhaného zázvoru (1 polévková lžíce)
  • 4 stroužky česneku
  • 3 - 4 polévkové lžíce hrášku (mražený nebo konzervovaný)
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • 2 čajové lžičky kari koření
  • 2 čajové lžičky kurkumy
  • 2 čajové lžičky směsi koření Garam masala
  • chilli koření (nemusí být)
  • čerstvý koriandr
  • sůl, pepř


Jak na to  

- brambory nakrájet na kostky, 4 minuty povařit
- opražit římský kmín, přilít olej, nasypat cibuli, osolit, orestovat
- přidat zázvor a česnek
- vmíchat koření, sekaná rajčata, brambory a květák
- zalít vodou, 10 - 12 minut povařit
- vmíchat hrášek
.

Aloo (brambory) Gobi (květák) je tradiční jídlo připravované v Indii, Pákistánu a Nepálu. Má mnoho podob. Může být s hráškem i bez něj, s rajčaty i bez. Pro zjemnění se někdy přidává smetana. 


Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky. Dáme do hrnce, přidáme špetku soli.
Zalijeme vodou, přivedeme k varu.
Teplotu stáhneme, hrnec zakryjeme poklicí. Po 4 minutách od momentu, kdy se voda začala vařit, vypneme, zcedíme.
Stačí jen takto málo, brambory čeká ještě dušení společně s květákem.

Květák rozebereme na růžičky, opláchneme.
Na pár vteřin můžeme ponořit do octové vody. Jednu polévkovou lžíci octa vmícháme do 500 mililitrů studené vody. Pokud jsou náhodou uvnitř schované drobné mušky, vyplaví se.
Cibuli nakrájíme na kostičky, zázvor nastrouháme a stroužky česneku pokrájíme na plátky.
Na sucho rozehřejeme pánev, nasypeme římský kmín. Přibližně 2 minuty pražíme, semínka začnou praskat.
Přilijeme olivový olej, nasypeme cibuli. Osolíme jednou zarovnanou čajovou lžičkou soli.
Za občasného promícháme na mírném plameni 8 - 10 minut restujeme. Přidáme strouhaný zázvor a plátky česneku. Ještě 2 minuty společně smažíme.
Vmícháme kurkumu, kari koření, Garam masalu a pokud chceme mít ostřejší verzi, tak na špičku nože chilli koření.
S ním ale opatrně, pokud množství přeženeme, může se Aloo Gobi stát nepoživatelným!
Přidáme drcená/sekaná rajčata, minutu povaříme.




Do hrnce nasypeme brambory a květákové růžičky. Zalijeme 300 mililitry horké vody, částečně zakryjeme poklicí.
Občas promícháme, za 10 - 12 minut by měl být květák uvařený akorát na skus.
Vypneme, vmícháme hrášek, zakryjeme poklicí a ještě 2 - 3 minuty necháme stát.
Podle potřeby přisolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem.
Podáváme ozdobené lístky čerstvého koriandru.
Vhodným doplněním je indický chleba naan.


 

TIP!  Pokud chceme mít brambory pevnější, předem je nepovaříme.

TIP!!  Můžeme připravit s vynecháním rajčat.

TIP!!!  Stejným postupem připravíme variantu s brokolicí.

TIP!!!!  Brambory můžeme nahradit batáty.

TIP!!!!!  Pro obměnu minutu před vypnutím zjemníme vmícháním 12% smetany.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat