středa 26. března 2014

Marinované rybí filety

Marinované kapří filety

Ríšo, díky za kapra!



  • 600 g kapřích filetů
  • olivový nebo slunečnicový olej na smažení
  • kousek másla

Marináda
  • 2 čajové lžičky kari koření
  • 2 čajové lžičky cukru moučky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g bílého jogurtu
  • 3 čajové lžičky balsamikového octa
  • 2 polévkové lžíce čerstvé šťávy z pomeranče


Jak na to  

- filety nakrájet na porce
- smíchat marinádu, naskládat filety, nechat odležet
- smažit nejprve stranu s kůží, po 2 minutách obrátit, na filet položit kousek másla
- druhou stranu smažit také 2 minuty
.

Kapří filety nakrájíme na porce.
Filetování a vykostění kapra je popsáno níže v boxu.


Připravíme marinádu.
V míse nejdříve dobře smícháme kari koření, cukr moučku, sůl a pepř.
Vmícháme jogurt, utřené stroužky česneku, balsamikový ocet a čerstvou šťávu z pomeranče.
Do marinády postupně pokládáme připravené filety, každý směsí dobře obalíme.
Na závěr v míse přerovnáme tak, aby na vrchu byly ty, které jsme vkládali jako první. Budou tak všechny rovnoměrně obalené.


Mísu zakryjeme folií, odložíme na několik hodin do lednice, ideálně přes noc.
Na pánvi rozehřejeme olej.
Nad mísou necháme z filetu stéct přebytečnou marinádu, položíme na pánev, kůží dolů.
Po 2 minutách obrátíme.
Ještě na pánvi položíme na opečenou stranu kousek másla. Na jeden filet jednu zarovnanou kávovou lžičku.
Druhou stranu smažíme také 2 minuty.
Podáváme s bramborem, pečivem nebo směsí salátů. Na talíři doplníme kouskem citronu.



TIP!  Při smažení většího množství měníme olej na pánvi. Kousky marinády by se mohly připalovat.

TIP!!  Filety pokládáme do dobře rozehřátého oleje, ihned po vložení na pánev se musí začít smažit!

TIP!!!  Samozřejmě lze připravit i z jiných ryb.



Příprava kapra, filetování a vykostění

Tady je velice názorné video, tak jen v kostce.

1) Z vykuchaného kapra odřízneme hlavu (řez vedeme za skřelemi a prsními ploutvemi) a společně se všemi ostatními odřezky dáme vařit na polévku - rybí vývar. Uvařené maso obereme a připravíme třeba rybí karbanátky, pomazánky ...

2) Kapra naporcujeme na širší podkovy, vyhneme se místům se silnými kostmi ploutví a hřbetu.

3) Z jednotlivých podkov odřízneme dolní ploutve i s kostí.

4) Dvěma šikmými zářezy nařízneme hřbetní ploutev a vytrhneme ji.

5) Z obou stran odřízneme páteř, tím podkovu rozpůlíme.

6) Filety položíme na pracovní desku kůží dolů, tenkým nožem nařízneme maso těsně nad žebry. Filet i s nožem otočíme kůží nahoru. Přitlačením, plochým řezem těsně nad žebry, oddělíme maso.

7) Drobné ypsilonkové kosti nejdou z masa bez jeho poškození odstranit. Zlikvidujeme je tak, že maso hustě prořežeme ostrým nožem drobnými šikmými řezy až ke kůži. Tím je rozkouskujeme na 2 - 3milimetrové části, které bez rizika zkonzumujeme.
Nařezání ypsilonkových kostiček je perfektně znázorněno na tomto videu.

A tady ještě jeden způsob odkostění a filetování kapra.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat