středa 26. března 2014

Marinované rybí filety

Marinované kapří filety

Ríšo, díky za kapra!


Základ

  • 600 g kapřích filetů
  • olivový nebo slunečnicový olej na smažení
  • kousek másla
  • citron


Marináda

  • 150 g bílého jogurtu
  • 3 čajové lžičky balsamikového octa
  • 2 čajové lžičky kari koření
  • 2 čajové lžičky cukru moučky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce čerstvé šťávy z pomeranče
  • sůl, pepř


Jak na to  

- filety nakrájet na porce
- smíchat marinádu, naskládat filety, nechat odležet
- smažit nejprve stranu s kůží, po 2 - 3 minutách obrátit, na kůži položit kousek másla
- druhou stranu smažit 2 minuty
.

Příprava

Kapra opláchneme pod tekoucí studenou vodou.
Dobře ho osušíme a zbavíme šupin.
Podle návodu dole v boxu ho vykostíme.
Připravíme filety.  


Marináda
 
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Z pomeranče vymačkáme šťávu.

  • V míse, ve které budeme kapra marinovat nejdříve dobře smícháme suché ingredience.
  • Tedy kari koření, cukr moučku, zarovnanou lžičku soli a podle chuti čtvrt až půl lžičky mletého pepře.

  • Přidáme jogurt, utřené stroužky česneku, balsamikový ocet a čerstvou šťávu z pomeranče.
  • Důkladně promícháme.

  • Do marinády postupně pokládáme připravené filety, každý ve směsi dobře obalíme.
  • Na závěr je v míse přerovnáme tak, aby na vrchu byly ty, které jsme vkládali jako první.
    Budou tak všechny rovnoměrně obalené.

  • Mísu zakryjeme folií.
  • Filety naložené v marinádě odložíme na několik hodin do lednice, ideálně přes noc.


Smažení

Na pánvi dobře rozehřejeme olej.
Z filetů necháme nad mísou stéct přebytečnou marinádu, teprve pak je pokládáme na rozehřátou pánev.

  • Filety pokládáme do rozehřátého oleje kůží dolů.
  • Po 2 až 3 minutách je obrátíme kůží nahoru.

  • Po obrácení na každý kousek položíme kávovou lžičku másla.
  • Druhou stranu smažíme zhruba 2 minuty.

Smažené kapří filety podáváme s bramborem, bramborovou kaší, pečivem nebo směsí zeleninových salátů. Na talíři je doplníme kouskem citronu.





TIP!  Při smažení většího množství měníme olej na pánvi, odpadlé kousky marinády by se mohly připalovat.
Filety pokládáme do dobře rozehřátého oleje, ihned po vložení na pánev se musí začít smažit!

jhd
Příprava kapra, filetování a vykostění

Tady je velice názorné video, tak jen v kostce:

Z vykuchaného kapra odřízneme hlavu, řez vedeme za skřelemi a prsními ploutvemi. 
Společně se všemi ostatními odřezky ji dáme vařit na polévku, připravíme rybí vývar.

Pokud hranolky připravujeme ve větším množství, uvařené maso z vývaru obereme a připravíme třeba rybí karbanátky, pomazánky...

Kapra naporcujeme na širší podkovy, vyhneme se místům se silnými kostmi ploutví a hřbetu. Z jednotlivých podkov odřízneme dolní ploutve i s kostí.
Dvěma šikmými zářezy nařízneme hřbetní ploutev a vytrhneme ji.
Z obou stran odřízneme páteř, tím podkovu rozpůlíme.

Filety položíme na pracovní desku kůží dolů, tenkým nožem nařízneme maso těsně nad žebry. Filet i s nožem otočíme kůží nahoru. Přitlačením, plochým řezem těsně nad žebry, oddělíme maso.

Drobné ypsilonové kosti nejdou bez vytrhání masa odstranit. Elegantně se jich zbavíme tak, že maso hustě prořežeme ostrým nožem drobnými šikmými řezy až ke kůži. Tím je rozkouskujeme na 2 až 3milimetrové části, které bez rizika zkonzumujeme. Nařezané maso se při smažení speče zpět dohromady. 

Nařezání ypsilonových kostiček je perfektně znázorněno na tomto videu.
tady můžete mrknout na další způsob odkostění a filetování kapra.
..



Žádné komentáře:

Okomentovat