pondělí 3. února 2014

Tarte flambée

Tarte flambée neboli Flammekueche


Rozpis je na 3 plechy velikosti 30 x 40 cm.

Těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 20 g droždí (půl kostky)
  • 1 kávová lžička cukru
  • 200 ml vlažné vody

Náplň klasická
Pro přípravu z celého množství, tj 3 plechů.
  • 400 g Crème fraîche
  • 180 g slaniny (pancetta nebo anglická)
  • 2 větší cibule
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka drceného kmínu
  • sůl, pepř

Náplň Quattro Formaggi
Pro obměnu, množství podle chuti.
  • Crème fraîche
  • větší cibule
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka drceného kmínu
  • mletý pepř
  • 4 druhy sýru (např. Ementál, Gorgonzola, kozí sýr Caprottino, Mozzarella)


Jak na to  

- zadělat těsto, pořádně prohníst, nechat hodinu a půl kynout
- rozdělit na 3 díly, rozválet na tenké placky
- potřít smetanou, osolit a popepřit, poprášit špetkou muškátového oříšku a kmínu
- posypat slaninou, cibulí a sýrem
- péct 15 - 18 minut při 250 °C
.

To si takhle jedna myslí, že po těch desítkách let vaření ji nemůže nic překvapit. No, a pak si přečte u Jany na blogu o slaném koláči Tarte flambée, upeče ho a nestačí se divit, jak je možné, že ji taková dobrota míjela :-). Jani, díky za inspiraci!
Je to jednoduchý, je to vynikající a je to hned snědený :-).
Tento slaný koláč údajně vznikl tak, že pekaři v Alsasku potřebovali zjistit, jestli mají dostatečně rozpálenou pec. Vzali kousek chlebového těsta, rozváleli ho na tenký obdélník, potřeli smetanou, poházeli kousky slaniny a cibule, posypali sýrem. A upekli.
Voilà, Tarte flambée byl na světě.

Pokud nemáme k dispozici Crème fraîche, můžeme použít jen zakysanou smetanu.
Nebo si Crème fraîche jednoduše vyrobíme.
Smícháme 200 gramů 15% zakysané smetany s 200 gramy minimálně 30% smetany. Promícháme, zakryjeme folií a necháme v pokojové teplotě stát 24 hodin. A je to!


A teď k těstu.
Do hrnku nebo misky nalijeme 150 mililitrů vlažné vody, přidáme lžičku cukru a mouky, rozdrobíme droždí.
Za 15 minut budeme mít vzešlý kvásek.


Mouku prosejeme, promícháme se solí a s kváskem. Misku po kvásku ještě propláchneme dalšími 50 mililitry vody, přidáme do mísy a vše dohromady hněteme, hněteme, hněteme ....
Určitě pracujeme 15 až 20 minut. Těsto pootočíme, dlaní promáčkneme a tak pořád dokola.
Není vyloučené, že se pěkně zapotíme :-). Ale odměnou nám bude hladké tuhé těsto, i když se ze začátku bude zdát, že se to nikdy nemůže povést. 
Lehce poprášíme moukou a zakryjeme utěrkou.
V pokojové teplotě necháme hodinu a půl, ale klidně i dvě hodiny kynout.





Zapneme troubu, nastavíme na 250 °C.

Slaninu nakrájíme na menší tenké kousky, cibuli na větší půlměsíčky. Ementál nahrubo nastrouháme.
Připravíme 3 kusy pečicího papíru o velikosti plechu.
Těsto se během pečení nepřilepí, takže bychom papír ani vymazání použít nemuseli, ale ušetříme si práci s mytím pro případ, že by náplň stekla mimo těsto.



Nakynuté těsto, které bude mít okolo 600 gramů, rozdělíme na 3 stejné díly.
Každou část vyválíme na velice tenký obdélník, velký zhruba jako je plech. Pomocí válečku přeneseme.  
Placku obtočíme okolo válečku, přeneseme nad plech, rozvineme.
Na těsto rozetřeme 1/3 Crème fraîche nebo zakysané smetany. Lehce osolíme, opepříme a poprášíme špetkou muškátového oříšku a kmínu.
Nandáme slaninu, cibuli a sýr.
Dáme péct, ideálně pod horní rošt. Za 15 - 18 minut bude hotovo.
Tak, a máme klasiku.






Další 2 rozválené placky můžeme připravit stejně nebo různě obměnit.
Vřele doporučuji udělat ve stylu Quattro Formaggi.
Opět nejdříve rozetřeme Crème fraîche, posolíme, opepříme, pokmínujeme a poprášíme muškátovým oříškem.
Poklademe nakrájenými sýry podle chuti.
Posypeme cibulí a upečeme. 
Sýry nemícháme dohromady, pro každý druh vyčleníme kousek místa, aby se chutě nepřekrývaly, ale naopak, aby vynikly.
Nedáváme až do krajů. Jak je vidět na fotkách, vytečou, připálejí se a to je škoda.



Na třetí rozválené těsto můžeme dát všechny zbytky a navíc přidat česnek.
Všechny byly vynikající a určitě je nepřeberné množství dalších variant. Pokud budete zkoušet, tak uvítám tipy v komentářích!
Tarte flambée je nejlepší ještě teplý, ale i studený je výborný.



Zleva: s česnekem, slaninou a sýry; klasika; Quattro Formaggi


Přejít na seznam receptů  

6 komentářů:

  1. Tak ten sýrový musím zas vyzkoušet já podle tebe :)))) Mňam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej, je opravdu vynikající! I když byly všechny fantastický, tak tenhle je u mě zatím o fous na prvním místě. :)

      Vymazat
  2. Nějak jsem dostala hlad.... to fakt musím vyzkoušet:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu!
      Rozhodně doporučuji nečekat na hlad. I jen tak na chuť se hodí -). Budu se těšit na zprávu, jak chutnal!

      Vymazat
  3. Vyzkoušel jsem 4 sýry a povedlo se. Je to tedy kalorický nářez...ale chutnalo. Jen dobu pečení na horkovzduch jsem při 250 stupních měl 10 minut a bylo hotovo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, co naděláme, kalorické nářezy bývají zároveň chuťově na špici :). Děkuji za milý komentář a napsání zkušenosti s horkovzdušnou troubou!

      Vymazat