středa 19. února 2014

Bourbon kuře

Bourbon kuře - marinované kuřecí kostky



  • 1000 g kuřecích prsou
  • 2 čajové lžičky soli
  • pepř

Marináda
  • 8 polévkových lžic olivového oleje
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 4 větší stroužky česneku
  • 40 g třtinového cukru (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 6 g kari koření (2 vrchovaté čajové lžičky)
  • 3 g sušeného zázvoru (1 vrchovatá čajová lžička)
  • na špičku nože chilli (nemusí být)
  • 50 ml slané sójové omáčky
  • 50 ml Bourbon whisky (Jim Beam, Wild Turkey, Four Roses, Woodford Reserve, ..)  

Jak na to  

- cibuli orestovat na mírném plameni, přidat česnek, lehce zkaramelizovat cukr
- vmíchat koření, sójovou omáčku a whisky
- kostky kuřecího osolit, opepřit, smíchat se studenou marinádou, zakrýt, nechat odležet
- péct 50 minut při 180 °C zakryté a 30 minut při zvýšené teplotě odkryté
.

Nejdříve připravíme marinádu.
Cibuli zbavíme slupky, nakrájíme nadrobno. Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Rozehřejeme olivový olej, nasypeme cibuli, na mírném plameni za občasného promíchání okolo 8 minut restujeme.
Přidáme utřený česnek a ještě 2 minuty promícháváme.
Zasypeme třtinovým cukrem, po 4 - 5 minutách se začne táhnout.
Vmícháme kari koření, zázvor a pro pikantní chuť malé množství chilli.
Na závěr nalijeme sójovou omáčku a Bourbon, ještě 2 minuty povaříme.
Odstavíme, necháme vychladnout.


Kuřecí prsa nakrájíme na kostky.
Osolíme a opepříme, smícháme se studenou marinádou.
Zakryjeme víkem nebo alobalem nebo potravinářskou folií, necháme několik hodin odležet v lednici.
Ideálně přes noc.



Přibližně půl hodiny před pečením z lednice vyndáme, promícháme, necháme stát v pokojové teplotě.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Dáme zakryté péct.
Po 50 minutách pečení sundáme víko/alobal, promícháme, zvýšíme teplotu na 200 °C a ještě přibližně 30 minut dopečeme dozlatova.

Podáváme s bramborem, rýží, hranolky, pečivem ....



TIP!  V nealkoholové úpravě nahradíme Bourbon jablečným octem.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat