pátek 17. ledna 2014

Roastbeef

Roastbeef


  • 700 g nízkého roštěnce
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce worcestrové omáčky
  • zelený a černý pepř
  • sůl


Jak na to  

- maso odblanit, zbavit tukových částí, svázat provázkem, posypat pepřem, potřít olejem a worcestrovou omáčkou
- nechat v chladu uležet
- osolit, zprudka opéct všechny strany
- bez zakrytí péct okolo 50 minut při 140 °C, po 20 minutách pečení obrátit
- před krájením nechat 15 - 20 minut odležet
.

Do růžova upečený roastbeef je společně s yorkshirským pudingem ozdobou svátečního stolu hlavně v anglosaských zemích.


Příprava masa

  • Roštěnou odblaníme.
  • Opláchneme ji studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou.
    Svážeme ji provázkem, aby držela dobře pohromadě.
    Utěrkou povrch mase netřeme, ale jen ji přikládáme, aby se na maso nepřilepily kousky papíru.
    Provázkem roštěnou nesmíme stáhnou příliš pevně, hodně stažená by se hůře propékala.

  • Všechny strany posypeme pepřem.
  • Pokud máme k dispozici, dáme přednost čerstvě mletému. Použijeme přibližně 20 kuliček černého pepře a stejné množství zeleného.
    Potřeme olejem a worcestrovou omáčkou.

  • Roštěnou položíme ji do pekáče, ve kterém se bude péct.
  • Zakryjeme ji alobalem a na minimálně 4 hodiny odložíme do lednice.
    Ale klidně i na 2 až 4 dny.
    Při delší době naložení maso pravidelně 1 až 2x denně obracíme.


Orestování a upečení

Tak půl hodiny před pečením necháme odleželou roštěnou stát v pokojové teplotě.

Zapneme troubu, nastavíme na 140 °C. 
Na sucho rozpálíme pánev.

  • Roštěnou ze všech stran osolíme.
  • Opečeme ji krátce a zprudka ze všech stran do hněda.
    Na obracení použijeme třeba 2 vařečky, vyvarujeme se píchání do masa, aby nevytekla šťáva.

  • Orestovanou roštěnou vrátíme zpět do pekáče, dáme ji ihned bez zakrytí péct do rozehřáté trouby.
  • Po 20 minutách maso obrátíme.
    Za dalších zhruba 30 minut bude roštěná hotová.

  • Po vyndání z trouby roastbeef volně zakryjeme alobalem, necháme ho 15 až 20 minut odpočívat.
  • Šťáva se v mase rozleží, nestane se, že bude po nakrojení vytékat.

Roastbeef podáváme teplý nebo studený.
Krájíme ho vždy přes vlákno, teplý na maximálně půlcentimetrové plátky, ze studeného nakrájíme plátky co nejtenčí.
K podávání můžeme připravit různé omáčky, jako například ochucenou holandskou, křenovou, pepřovou, béarnskou, tatarku...


TIP!   Pokud nemáme k dispozici teploměr, řídíme se jednoduchým pravidlem:
  • Na každý centimetr výšky roastbeefu připadne přibližně 5 minut pečení při teplotě 140 °C. 
  • Roštěná o váze 700 gramů bude okolo deseti centimetrů vysoká, pečeme ji tedy zhruba 50 minut. 
  • Při použití teploměru naměříme u správně upečeného roastbeefu uprostřed masa teplotu 55 až 57 °C.

TIP!  Olej lze smíchat s bylinkami, třeba s tymiánem, rozmarýnem...
Po orestování můžeme roštěnou před vložením do trouby potřít hořčicí, ideálně dijonskou.

2 komentáře:

  1. Tak dneska poprvé se mi konečně díky vašemu receptu povedl opravdový roastbeef . Všichni byli úplně nadšeni. Děkuji moc



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji za použití receptu a milý komentář. Mám radost, že se roastbeef povedl a měl úspěch!

      Vymazat