čtvrtek 9. ledna 2014

Pomalu dušené vepřové plátky po myslivecku

Plátky z vepřové kýty po myslivecku 


Uvařeno v pomalém hrnci, ale lze připravit i v troubě nebo na sporáku.

  • 500 g vepřové kýty
  • 350 ml vody, vývaru nebo vína
  • 200 g zakysané smetany
  • 120 g celeru
  • 120 g zelené tlustostěnné papriky
  • 120 g cibule
  • 120 g rajčatového pyré nebo protlaku
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • sádlo nebo olej
  • kmín, mletá sladká paprika, mletý zázvor
  • divoké koření - jalovec, bobkový list, nové koření, celý pepř
  • cukr, sůl, pepř


Jak na to  

- orestovat pokrájenou zeleninu, přendat do nádoby pomalého hrnce nebo do pekáče nebo do hrnce
- naklepané osolené a opepřené plátky jemně obalit v mouce, zprudka krátce z obou stran opéct
- přendat k zelenině
- na pánvi lehce zkaramelizovat cukr, orestovat protlak, zalít vodou nebo vývarem nebo vínem
- přivést k varu, vypnout, vmíchat koření, nalít k masu
- po 3 - 4 hodinách pomalého dušení dát plátky stranou, omáčku rozmixovat nebo propasírovat, vmíchat smetanu
.

Příprava a orestování zeleniny

Papriku opláchneme a osušíme.
Celer a cibuli zbavíme slupky.
Zeleninu pokrájíme na malé kostičky.

Na pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce sádla nebo oleje.
Přisypeme pokrájený celer, cibuli a papriku.
Na mírném plameni 12 až 15 minut restujeme.
Občas promícháme.

Orestovanou zeleninu stáhneme stěrkou do keramické nádoby pomalého hrnce.
Nebo do pekáče pro přípravu v troubě nebo do hrnce pro dušení na sporáku.


Příprava a orestování masa

Kýtu nakrájíme přes vlákno na plátky zhruba jeden a půl centimetru silné.
Lehce je z obou stran naklepeme, osolíme a podle chuti popepříme.
Na toto množství použijeme zhruba jednu zarovnanou čajovou lžičku soli.
 
Na talíř nasypeme 2 polévkové lžíce hladké mouky.
Plátky v ní obalíme.
Po obalení je nad talířem oklepeme, aby neuchycená mouka opadala. Maso by mělo být po celém povrchu pokryto tenkou souvislou vrstvou.

Do pánve po restování zeleniny přidáme 2 polévkové lžíce sádla.
Plátky zprudka krátce opečeme do hněda. 
Přendáme je k orestované zelenině.


Příprava na dušení

Na pánev nasypeme dvě vrchovaté čajové lžičky cukru, minutu na mírném plameni mícháme.
Cukr začne lehce karamelizovat.
Přidáme rajčatové pyré nebo protlak, ještě minutu restujeme.

Přilijeme 350 mililitrů horké vody nebo vývaru nebo červeného vína.
Přivedeme k varu, vypneme.
Vmícháme: 
  • 8 kuliček celého pepře, 6 kuliček jalovce, 4 kuličky nového koření, 3 bobkové listy
  • 1 čajovou lžičku mleté sladké papriky, 1 čajovou lžičku mletého zázvoru
  • 1 čajovou lžičku kmínu, půl čajové lžičky soli

Pánev necháme 2 minutky stát, uvolní se výpek. 
Je fajn dát divoké koření do sítka, nebudeme ho muset po uvaření hledat.


Podušení

Stěrkou stáhneme obsah pánve k masu a zelenině.
Zakryjeme poklicí.
Celkem 3 až 4 hodiny necháme mírně probublávat.
V troubě při 150 °C.

Po 2 hodinách zkontrolujeme, pokud bude potřeba, přidáme malé množství vody nebo vývaru.
Stačí přidat 50 až 100 mililitrů. 
Jinak si plátků nemusíme všímat.
Pro vůni, která se bude vinout kuchyní, to půjde ovšem těžko :-)


Dokončení

  • Měkké plátky přendáme na talíř, zakryjeme je alobalem, aby nechladly.
  • Z omáčky odstraníme divoké koření.
    Propasírujeme ji přes cedník nebo rozmixujeme.

  • Do omáčky vmícháme smetanu.
  • Na mírném plameni přivedeme k varu, vypneme.
    Podle potřeby dochutíme solí, cukrem, pepřem.

K plátkům po myslivecku podáváme brambory vařené nebo opečené, hranolky, rýži, pečivo...  
Na talíři je můžeme doplnit hustým brusinkovým kompotem.


TIP!  Omáčku nemusíme pasírovat nebo mixovat, můžeme ji nechat s kousky zeleniny.
Můžeme vynechat smetanu.

TIP!  Čerstvou cibuli můžeme nahradit 40 gramy cibule předsmažené. Tu pak jen nasypeme do hrnce na orestované maso, celer a papriku.






2 komentáře:

  1. Dobry vecer,
    tuhle lahudku jsem vyzkousela minuly tyden. Mela jsem kotletu bez kosti v celku a nevlastnim pomaly hrnec. Dusila jsem to v troube pri cca 75 stupnich. Bohuzel jsem stacila usnout a z planovanych 4 hodin bylo 6. Ale i tak jsem to zachranila v posledni minute. Maso jeste nebylo vyschle. Koreni jsem dala do cajoveho sacku a omacku rozmixovala s kyselou smetanou. Byla uzasna. Male upravy pro me - mene cukru a malinko vic soli. Jinak jsou prave v receptu uvedena mnozstvi koreni scela presna. A moje zmlsane dcery nenechaly ani drobek na taliri.
    Zdravi Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Pavlo,
      moc díky za vyzkoušení receptu a postřehy! Dcery pozdravuju, mám radost, že jim chutnalo!
      Hezký večer, Hana

      Vymazat