čtvrtek 9. ledna 2014

Pomalu dušené vepřové plátky po myslivecku

Plátky z vepřové kýty po myslivecku - pomalý hrnec 

Recept lze použít i bez pomalého hrnce!


  • 500 g vepřové kýty
  • 3 polévkové lžíce sádla nebo oleje
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 120 g celeru
  • 120 g zelené tlustostěnné papriky
  • 120 g čerstvé cibule nebo 40 g předsmažené
  • 120 g rajčatové pyré
  • 6 kuliček jalovce
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička pepře
  • 200 g zakysané smetany (1 kelímek) - nemusí být 


Jak na to  

- naklepané osolené a opepřené plátky jemně obalit v mouce, zprudka krátce z obou stran opéct
- přendat do nádoby, přidat celer, papriku, osmaženou cibuli, pyré, cukr, sůl a všechno koření
- zalít vodou s výpekem z pánve, po 4 hodinách zvolit variantu dokončení (viz TIP!)
.

Na kousku sádla/oleje zvolna 12 - 15 minut restujeme oloupanou pokrájenou cibuli. Občas promícháme.
Pokud máme předsmaženou cibuli, tento krok vynecháme.
Celer a papriku nakrájíme na malé kostičky.


Kýtu nakrájíme přes vlákno na plátky přibližně 1,5 centimetru silné. Lehce naklepeme, posolíme a opepříme.
Na talíř nasypeme 2 polévkové lžíce hladké mouky, plátky v ní obalíme.
Oklepeme, aby přebytečná mouka opadala a na mase zbyl jen tenký povlak.
Do nádoby dáme 1 polévkovou lžíci sádla a na pánvi rozehřejeme lžíce 2.
Plátky zprudka z obou stran krátce opečeme. Maximálně 2 + 2 minuty. Do masa nepícháme!
Přendáme do keramické nádoby.
Na pánev opatrně nalijeme 350 mililitrů horké vody, vypneme, necháme stát, uvolní se výpek.


K plátkům přidáme celer, papriku, cibuli a rajčatové pyré.
Kuličky jalovce rozdrtíme v hmoždíři, dáme k masu společně s kmínem, 1 čajovou lžičkou soli, pepřem, novým kořením, bobkovými listy, sladkou mletou paprikou, zázvorem a cukrem.
Vše zalijeme vodou z pánve, promícháme, zakryjeme.
Zapneme na vysoký stupeň.



Celkem necháme 4 hodiny mírně probublávat, plátky budou krásně měkké.
Po 2 hodinách zkontrolujeme, pokud bude potřeba, přidáme malé množství, okolo 50 mililitrů, vody.
Jinak si hrnce nemusíme všímat.
Pro vůni, která se bude vinout kuchyní, to půjde ovšem těžko :-).
Ochutnáme, podle potřeby přisolíme.


Vhodnou přílohou jsou brambory, hranolky, pečivo .... 


TIP!  Na dokončení můžeme vybírat ze čtyř variant. Dvě jsou se zakysanou smetanou a dvě bez ní.

1. varianta - bezsmetanová jednoduchá
- odstraníme bobkový list a nové koření, můžeme podávat 

2. varianta - bezsmetanová o dva fousy pracnější než první
- vyndáme plátky, zakryjeme je alobalem, vše z hrnce propasírujeme přes síto. Nebo po odstranění bobkového listu a nového koření rozmixujeme. Podáváme 

3. varianta - smetanová jednoduchá o fous pracnější než první
- vyndáme plátky, zakryjeme je alobalem, odstraníme bobkový list a nové koření, do hrnce vmícháme zakysanou smetanu, na přibližně 5 minut zapneme na vysoký stupeň, podáváme 

4. varianta - kombinace :-)
- nejdříve postup podle varianty 2, po propasírování pokračujeme číslem 3, podáváme 

TIP!!  Recept můžeme použít i pro pečení v troubě. Pečeme zakryté zhruba 3 hodiny při 150 °C.
Nebo dusíme na sporáku doměkka. Podle potřeby podléváme malým množstvím horké vody.

TIP!!!  Vodu můžeme nahradit červeným vínem.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Dobry vecer,
    tuhle lahudku jsem vyzkousela minuly tyden. Mela jsem kotletu bez kosti v celku a nevlastnim pomaly hrnec. Dusila jsem to v troube pri cca 75 stupnich. Bohuzel jsem stacila usnout a z planovanych 4 hodin bylo 6. Ale i tak jsem to zachranila v posledni minute. Maso jeste nebylo vyschle. Koreni jsem dala do cajoveho sacku a omacku rozmixovala s kyselou smetanou. Byla uzasna. Male upravy pro me - mene cukru a malinko vic soli. Jinak jsou prave v receptu uvedena mnozstvi koreni scela presna. A moje zmlsane dcery nenechaly ani drobek na taliri.
    Zdravi Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Pavlo,
      moc díky za vyzkoušení receptu a postřehy! Dcery pozdravuju, mám radost, že jim chutnalo!
      Hezký večer, Hana

      Vymazat