úterý 21. ledna 2014

Plněné roštěnky po italsku

Roštěnky plněné pršutem a gorgonzolou


  • 900 g roštěné
  • 400 g sekaných konzervovaných loupaných rajčat
  • 300 ml bílého vína
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 50 g gorgonzoly
  • 50 g pršutu nebo tyrolského špeku
  • 50 g mrkve
  • 30 g másla (15 + 15)
  • 25 g řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to  

- plátky roštěné naklepat, naříznout kapsu, naplnit gorgonzolou zamotanou do pršutu
- ohnout do podkovy, stáhnout provázkem
- osolit, opepřit, zprudka zatáhnout na oleji s máslem, přendat do pekáče
- na pánev přidat máslo, orestovat cibuli, přidat mrkev a celer, restovat několik minut
- vmíchat tymián, zalít bílým vínem, po odpaření alkoholu promíchat s rajčaty a česnekem
- přivést k varu, nalít k roštěnkám
- péct zakryté při 150 °C  80 - 90 minut 
.

Příprava

Cibuli sloupneme, mrkev očistíme.
Z celerového stonku stáhneme tenkou slupku včetně tuhých vláken.
Vše nakrájíme na drobné kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

Gorgonzolu nakrájíme na hranolky velké zhruba 4 x 2 centimetry, vysoké okolo půl centimetru.
Každý kousek zabalíme do tenkého plátku pršutu nebo tyrolského špeku.


Příprava masa

Roštěnou odblaníme.
Opláchneme ji studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou.
Utěrkou jen přikládáme, netřeme, aby se na povrch nepřilepily kousky papíru. 

Maso nakrájíme na pět plátků, budou 2 až 2,5 centimetru vysoké.
Každý plátek lehce naklepeme a na delší straně nařízneme tak, aby vznikla kapsa.
Do ní vložíme balíčky s Gorgonzolou a pršutem.

Naplněné plátky stočíme do podkovy, otvor kapsy bude schovaný uvnitř.
Po obvodu je stáhneme provázkem.
Moc neutahujeme, aby se prostředek vytvořených podkov nevyboulil.


Orestování roštěnek

Zapneme troubu, nastavíme na 150 °C.

Rozpálíme pánev.
Nalijeme na ni olej, přidáme zhruba patnáctigramový kousek másla.

Roštěnky osolíme a opepříme.
Krátce a zprudka je opečeme z obou stran dohněda.
Orestované je přendáme do pekáče nebo do varné mísy.
Při opékání dáváme maso vždy až na rozpálenou pánev, nikde ne na studenou!
Každou stranu restujeme zhruba jednu minutu.



Orestování zeleniny

  • Plamen snížíme na minimum.
  • Na pánev opět přidáme zhruba patnáctigramový kousek másla.
    Přisypeme cibuli.
    Přibližně 4 minuty zvolna restujeme.

  • Nasypeme celer a mrkev a ještě okolo 5 minut promícháváme.
  • Ochutíme jednou čajovou lžičkou tymiánu.

  • Orestovanou zeleninu zalijeme bílým vínem.
  • Po zhruba 2 minutách se vyvaří alkohol, zbyde jen chuť a vůně vína.
    Vlijeme celý obsah plechovky se sekanými rajčaty.
    Vmícháme česnek a půl čajové lžičky soli.

  • Jakmile se směs začne vařit, vypneme.
  • Celý obsah pánve stáhneme stěrkou k roštěnkám.


Upečení

Pekáč zakryjeme, dáme péct.
  • Celkem pečeme zhruba 80 minut.
  • Během této doby maso tak 3x až 4x přelijeme šťávou z pekáče.
  • V případě potřeby podlijeme malým množstvím horké vody.
  • Vždy přidáme maximálně 50 mililitrů.

Pokud jsou roštěnky měkké, vyndáme pekáč z trouby.
V opačném případě vrátíme do trouby a pečeme dál do měkka.
Hodně záleží na stáří a typu masa.
Před servírováním necháme maso 5 minut odpočinout.

K roštěnkám po italsku se jako příloha hodí pečivo, rýže, brambory vařené nebo pečené, bramborová kaše, hranolky, těstoviny...









Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat