úterý 21. ledna 2014

Plněné roštěnky po italsku

Roštěnky Caoliv - plněné pršutem a Gorgonzolou


  • 900 g roštěné
  • 50 g Gorgonzoly
  • 50 g pršutu (prosciutta) nebo tyrolského špeku
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 50 g mrkve
  • 25 g řapíkatého celeru
  • 300 ml bílého vína
  • 400 g sekaných konzervovaných loupaných rajčat
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 30 g másla (15 + 15)
  • sůl, pepř

Jak na to  

- plátky roštěné naklepat, naříznout kapsu, naplnit Gorgonzolou zamotanou do pršutu
- ohnout do podkovy, stáhnout provázkem
- osolit, opepřit, zprudka zatáhnout na oleji s máslem, přendat do pekáče
- na pánev přidat máslo, orestovat cibuli, přidat mrkev a celer, restovat několik minut
- vmíchat tymián, zalít bílým vínem, po odpaření alkoholu promíchat s rajčaty a česnekem
- přivést k varu, nalít k roštěnkám
- péct zakryté při 150 °C zhruba 80 minut 
.

Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na drobné kostičky, oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Gorgonzolu nakrájíme na hranolky velké zhruba 4 x 2 centimetry, vysoké okolo půl centimetru.
Každý zabalíme do tenkého plátku pršutu nebo tyrolského špeku.



Maso odblaníme, zbavíme tukových bílých částí.
Opláchneme studenou vodou, osušíme.
Naporcujeme plátky 2 až 2,5 centimetru silné. Z tohoto množství by jich mělo být pět.
Každý lehce naklepeme a na delší straně nařízneme tak, aby vznikla kapsa. Do ní vložíme balíčky s Gorgonzolou a pršutem.
Stočíme do podkovy tak, aby otvor kapsy byl schovaný uvnitř.
Po obvodu stáhneme provázkem.
Moc neutahujeme, aby se prostředek vytvořených podkov nevyboulil.




Zapneme troubu, nastavíme na 150 °C.

Rozpálíme pánev, nalijeme olej, přidáme odkrojenou polévkovou lžíci másla. Zhruba 15 gramů.
Roštěnky osolíme a opepříme, krátce zprudka opečeme z obou stran, aby se povrch masa zatáhl a maso zůstalo šťavnaté.
Při opékání dáváme maso vždy až na rozpálenou pánev, nikde ne na studenou!
Každou stranu restujeme jednu až jednu a půl minuty.
Přendáme do pekáče nebo do varné mísy.


Plamen snížíme na minimum, na pánev přidáme 1 polévkovou lžíci másla, přisypeme cibuli. Přibližně 4 minuty zvolna smažíme.
Nasypeme celer a mrkev a ještě okolo 5 minut promícháváme.
Ochutíme 1 čajovou lžičkou tymiánu.
Zalijeme bílým vínem, po zhruba 2 minutách se odpaří alkohol. Vlijeme celý obsah plechovky se sekanými rajčaty, vmícháme česnek a půl čajové lžičky soli.
Jakmile se směs začne vařit, vypneme, vše nalijeme k roštěnkám.


Pekáč nebo varnou mísu zakryjeme, dáme péct.
Pokud nemáme víko, použijeme alobal.
Pečeme zhruba 80 minut, maso poléváme šťávou z pekáče.
Během pečení polijeme alespoň 3x - 4x.
V případě potřeby podlijeme malým množstvím horké vody. Vždy přidáme maximálně 50 mililitrů.
Pokud jsou roštěnky měkké, vyndáme z trouby.
V opačném případě dobu prodloužíme. Hodně záleží na stáří a typu masa.


Před servírováním necháme maso 5 minut odpočinout.
Z porcí odstraníme provázek, roštěnky v půlce rozřízneme.

Jako příloha se hodí pečivo, rýže, brambory vařené nebo pečené, bramborová kaše, hranolky ...



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat