pátek 31. ledna 2014

Medovník I

Medovník z roztíraného těsta


Plechovku Salka vařit den před pečením!
Počítat s několika hodinami na uležení.

Rozpis je na kulatou formu o průměru 23 centimetrů. 


Korpus
  • 400 g hladké mouky
  • 220 g cukru krupice
  • 8 g jedlé sody (1 čajová lžička)
  • 1 zarovnaná kávová lžička soli
  • 100 g medu (3 polévkové lžíce)
  • 3 vejce
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • 250 g másla (celá kostka)


Směs na potírání
  • 50 ml vody (5 polévkových lžic)
  • 60 g cukru krupice (3 polévkové lžíce)
  • 60 ml rumu (5 - 6 polévkových lžic)


Krém
  • 1 slazené zahuštěné mléko v plechovce - Salko
  • 250 g másla (1 kostka)
  • 100 g jader vlašských ořechů 


Jak na to  

- smíchat ingredience na těsto
- podle formy vyznačit kola na papír (6 - 7x), rozetřít těsto, péct vždy okolo 8 minut na 180 °C
- vykrojit placky podle formy, odkrojky odložit stranou
- svařit vodu s cukrem, vmíchat rum
- prošlehat zkaramelizované Salko s máslem a s 2/3 nastrouhaných ořechů
- sestavit medovník, upečené placky potírat rumovou směsí, natřít krémem, přiklopit další plackou
- na závěr potřít krémem i boky, posypat rozdrobenými odkrojky smíchanými se zbytkem ořechů
- před podáváním nechat rozležet
.

Recept na pravý medovník to samozřejmě není. Hm, a který to vlastně je? Ale chutná podobně a je poměrně rychle připravený. Žádná náročná práce. Jen je potřeba vše dobře načasovat.
1. den uvařit Salko, aby zkaramelizovalo a vychladlo. Pokud tedy nekoupíme už hotové karamelizované.
2. den upéct a naplnit korpus.
3. den po uležení servírovat.

Nejpozději den před plánovaným pečením zkaramelizujeme Salko.
Do hrnce dáme složenou látkovou utěrku nebo ubrousek, položíme neotevřenou plechovku. Zalijeme teplou vodou tak, aby hladina byla okolo 3 - 5 centimetrů nad plechovkou.
Přivedeme k varu, teplotu stáhneme na minimum. Hrnec částečně zakryjeme poklicí, 2 hodiny necháme zvolna probublávat.
V případě potřeby doléváme horkou vodu.
Plechovka musí být po celou dobu vaření celá ponořená!
Po částečném vychladnutí vyndáme z vody.
V žádném případě teplou plechovku neotvíráme!
Mohlo by se stát, že místo užívání klidné chvíle s kávou a medovníkem budeme plánovat vymalování kuchyně.

Máslo vyndáme z lednice, aby povolilo a nebylo ztuhlé, rozkrájíme na menší části.
Na 6 - 7 kusů pečicího papíru obkreslíme podle dortové formy kruh.
V případě 6 kusů budou placky malinko silnější, v tom druhém o fous tenčí. Výsledek prakticky totožný :-).
Na fotkách je medovník připravený ze šesti.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Prosejeme mouku, smícháme se sodou, solí a cukrem. Přidáme máslo a pěkně rukou promačkáváním spojíme.
V hrnku nejdříve lehce rozkvedláme vejce s mlékem a pak ještě promícháme s medem.
Přidáme do mísy, vše dobře zpracujeme. V případě potřeby, kdy má mouka větší savost, přidáme 2 - 3 polévkové lžíce mléka.
Těsto by mělo být hustší, ale konzistence takové, že se dá rozetřít.


Těsto bude vážit okolo 1200 gramů.
Pokud medovník děláme ze 6 placek, odvážíme vždy přibližně 200 gramů a stěrkou rozetřeme na pečicí papír podle vyznačeného kruhu.
Tak okolo jednoho centimetru by mělo nákres přesahovat.
Je fajn položit misku s těstem na váhu a stěrkou požadované množství odebírat.
Dáme pozor, abychom roztírali na opačnou stranu papíru, než na kterou jsme obkreslovali formu. Mohlo by se stát, že v případě použití lihového fixu, bude barevná čára i na některé z upečených placek. 
Vlastní zkušenost! :-)



Postupně dáváme péct
Každou na přibližně 8 minut.
Ihned po upečení vytlačíme formou kola. Oddělené kraje nevyhazujeme, odložíme je do mísy, budeme je potřebovat na závěrečné posypání medovníku.
Necháme na rovné ploše vychladnout. Placky lehce ztvrdnou, to je vpořádku.


Máslo na krém vyndáme z lednice, aby změklo.
Jádra ořechů nastrouháme nebo nameleme.
Na potírání svaříme vodu s cukrem. Jakmile je všechen cukr rozpuštěný, vypneme, vmícháme rum.

Připravíme krém.
V míse prošleháme dohladka zkaramelizované Salko s máslem, vmícháme 2/3 nastrouhaných jader ořechů.
A teď už jen medovník sestavíme.
Každou placku pomocí mašlovačky potřeme rumovou směsí, natřeme krémem, přiklopíme další placku a postup opakujeme.



Zbytkem krému pomažeme vršek i boky medovníku.
Odkrojky z placek rozdrobíme na malé kousky, 4 - 5 polévkových lžic smícháme se zbývající třetinou nastrouhaných vlašských ořechů.
Posypeme vršek a po částech připlácneme i na boky.
Dáme do ledničky ztuhnout a uležet.
Ideálně do druhého dne.




Přejít na seznam receptů


4 komentáře:

  1. HMmm povedl se ti na jedničku, mě se do něj pořád nějak nechce, jsem hrozný lenoch :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Je výborný a rychle hotový, běž do něj :-)

      Vymazat
  2. Dobrý den, moc děkuji za recept, medovník je podle něj prostě fantastický. A suroviny se dají sehnat i tady v Japonsku. Pomohla jste nám zahánět stesk po domově. :-) Stránky máte moc pěkně koncipované, recepty jsou přehledné, "blbuvzdorné" a fotky úhledné a strašně lákavé! Jste veliká šikulka, kdybyste to náhodou nevěděla! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Kamilo,
      děkuji za milý komentář! Moc hezky se čte :-)
      Fotky jsou záležitostí mé drahé polovičky, pochvala předána :-) Mám radost, že se medovník povedl a připomněl Vám domov.
      Zdravím Vás do dalekého Japonska a přeji hodně štěstí.

      Vymazat