pátek 10. ledna 2014

Hamburgerová žemle

Hamburgerová žemle


Rozpis na 8 kusů.

  • 150 ml mléka
  • 15 g droždí (cca 1/3 z kostky)
  • 1 kávová lžička cukru
  • 80 g másla do těsta + 1 čajovou lžičku na vytření mísy
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 10 g soli (1 a půl čajové lžičky)
  • 30 g medu (1 polévková lžíce)
  • 2 větší vejce do těsta
  • 1 vejce na potření
  • sezamová semínka

Jak na to  

- rozpustit máslo, nechat vychladnout
- ve vlažném mléce rozmíchat cukr, mouku a droždí, nechat vzejít kvásek
- proseté mouky smíchat se solí
- přidat kvásek, vejce, med a rozpuštěné máslo, zpracovat hladké těsto, dát 1 hodinu kynout
- vytvarovat žemle, půl hodiny nechat kynout
- potřít rozšlehaným vejcem, posypat sezamem
- péct 15 minut při 180 °C
.

Máslo dáme do menšího hrnku, chvilku na mírném plameni zahříváme, aby povolilo. Odstavíme.
Do jiného hrnku nalijeme mléko, zahřejeme na tělovou teplotu, vyzkoušíme prstem.
Vmícháme 1 čajovou lžičkou mouky, 1 kávovou lžičkou cukru a rozdrobené droždí.
Za 10 - 15 minut bude hotový kvásek.
Droždí se na hladině spojí v jednolitou nepravidelně se vzdouvající vrstvu.
Do mísy prosejeme obě mouky, smícháme se solí.
Vidličkou lehce rozšleháme 2 vejce, společně s kváskem a medem přilijeme k mouce, promícháme a přidáme vychladlé rozpuštěné máslo.
Dobře vše zpracujeme.
Určitě použijeme ruční hnětač, ale na závěr ještě zapojíme ruce a vařečku. Hodně těsto nadzdviháme, abychom do něho dostali co nejvíce vzduchu, podpoříme tím kynutí.
Přendáme na pracovní desku a rukou prohněteme.
Dlaní promáčkneme, přehneme, pootočíme. Několikrát opakujeme.
Čistou mísu vymažeme kouskem másla, přendáme do ní hladké pružné těsto.
Poprášíme lehce moukou, aby neokoralo, zakryjeme utěrkou, aby nechladlo a necháme v pokojové teplotě 1 hodinu kynout.
Dáme pozor na průvan, ten kynutým těstům nesvědčí.



Vykynuté těsto přendáme na pracovní desku, lehce rukou prohněteme, rozdělíme na 8 stejně velkých dílů. Jeden o váze přibližně 95 gramů.
Stejná velikost je důležitá pro pečení, při různě velkých kouscích by některé byly nedopečené a jiné vysušené nebo připálené.
Vytvoříme bochánky. Těsto povytahujeme a zároveň otáčíme, ve středu spojujeme, na závěr na hladké straně lehce zmáčkneme.


Tady je malá ukázka.
Jednotlivé žemle pokládáme na pečicí fólii nebo pečicí papír spojem dolů.
Zakryjeme utěrkou a ještě 30 minut necháme kynout. Zároveň vyndáme 1 vejce z lednice, necháme ho stát v pokojové teplotě.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Nakynuté žemle potřeme vidličkou rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamovým semínkem.
Dáme péct.
Za 15 minut bude hotovo.
Přendáme na mřížku, necháme vychladnout.





Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat