neděle 12. ledna 2014

Hamburger

Hovězí hamburger


Rozpis na 3 hamburgery.

  • 300 g libového hovězího masa
  • 1 polévková lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 kávová lžička worcestrové omáčky
  • sůl, pepř
  • 3 hamburgerové žemle
  • přílohy podle chuti (sýr, slanina, okurka, vejce, dresinky ...)


Jak na to  

- v případě použití, připravit nejdříve volské oko, slaninu, cibuli
- mleté maso lehce promíchat s worcestrovou omáčkou, vytvarovat do koule, zmáčknout
- osolit, opepřit, každou stranu 5 minut restovat 
- na horké položit plátek sýra, nechat odpočinout
- opéct vnitřní strany rozříznuté žemle
- podle chuti sestavit
.

Pokud budeme přidávat opečenou slaninu, volské oko nebo zkaramelizovanou cibulku, připravíme jako první.
Plátky slaniny položíme na suchou rozehřátou pánev, po chvilce pustí tuk.
Vedle slaniny opatrně nalijeme rozklepnutá vejce, která rovnáme tak, aby se moc neroztekl bílek a výsledné volské oko mělo pěkný kulatý tvar.
Osolíme, opepříme.
Slaninu vyndáme v momentě, kdy pro nás bude akorát.
Někdo má rád hodně vypečenou, křupavou, někdo upřednostní jen zlehka osmahnutou.
Cibuli zkaramelizujeme.
Nakrájíme na kolečka, v menším hrnku rozpustíme kousek másla.
Přidáme cibuli, zvolna restujeme.
Po přibližně 8 minutách bude změklá. Vmícháme cukr, necháme pár minut do světlehněda zkaramelizovat.
Na 80gramovou cibuli použijeme zarovnanou čajovou lžičku cukru.

Maso nameleme.
V případě, že máme v dosahu dobré řeznictví, koupíme už namleté.
Přidáme worcestrovou omáčku, zlehka promícháme, rozdělíme na 3 stejné díly.
Vlhkou  rukou vytvarujeme koule, jemně zmáčkneme, aby měly na výšku přibližně 2 centimetry. Obrácenou stranou čajové lžičky vytvoříme na jedné straně uprostřed menší prohlubeň.
Maso se při tepelné úpravě ve středu nevyfoukne a rovnoměrně se propeče.


Rozpálíme pánev, ideální je grilovací, jemně potřeme olejem.
Hamburgery osolíme a opepříme, dáme na pánev.
Každou stranu opékáme 4 - 5 minut. Nejdříve krátce zprudka, aby se povrch zatáhl, pak přívod tepla snížíme.
Hotové přendáme na talíř, pokud budeme přidávat sýr, tak plátky položíme na ještě horké maso.


Hamburgerové žemle rozkrojíme a na té samé pánvi, kde jsme připravovali hamburgery, opečeme vnitřní strany.

Poskládáme podle chuti.
Můžeme přidat plátky slaniny a sýra, volské oko, ledový salát, kyselou nebo čerstvou okurku, hořčici, kečup, cibuli syrovou, opečenou nebo zkaramelizovanou, různé majonézové dresinky ....




Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Tak ty mě chceš zabít, takhle hned po ránu takovou mňamku :) S vajíčkem jsem ještě nezkoušela, musím testnout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)
      No je fakt, že kolikrát, když spisuju recept na už dávno snědené jídlo, tak si připadám jak Pavlovův pes a polykám sliny :-).
      Vajíčko je fajn, rozhodně za vyzkoušení stojí!

      Vymazat