sobota 9. listopadu 2013

Kachna pečená

Kachna pečená pětihodinová


  • kachna bez drobů (cca 2 500 g)
  • jablko
  • sůl
  • kmín


Jak na to  

- kačenu očistit od zbytku peří, odříznout krk a biskupa
- opláchnout, osušit, nasolit a pokmínovat
- položit do pekáče na plátky z jablka, prsy nahoru
- zakryté péct 5 hodin na 120 °C
- odebrat sádlo, kačenu polít sádlem, dopéct bez zakrytí 10 - 15 minut na 200 °C dozlatova
.

Sice k půlce listopadu podle tradice patří svatomartinská husa a mladé víno, ale proč si neupéct kachnu a proč ji nezapít pivem :)


Příprava kachny

Hodinu před pečením vyndáme kachnu z lednice, necháme ji stát v pokojové teplotě.
Pokud máme ale kachnu mraženou, necháme ji nejdříve 24 hodin rozmrazit v lednici. A pak ji také před samotným pečením dopřejeme aklimatizaci na kuchyňské lince.

Kachnu pečlivě zbavíme zbytků peří, ideálně pinzetou.
Jemné chmýří opálíme. 
Nad sporákem nebo zapalovačem nebo pomocí zapálené špejle.
Odřízneme krk a biskupa.
Biskup je trojúhelníková měkká část, která zakončuje hřbet. Nacházejí se v ní tukové žlázky, které obsahují maz, kterým si kachna, ale i ostatní drůbež, promašťuje peří. Odstraňujeme ho kvůli pachu, který by maz při pečení uvolňoval.

Pokud máme kachnu s droby neboli vnitřnostmi (srdce, játra, ledvinky), použijeme je společně s odříznutým krkem na polévku.


Příprava na pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 120 °C. 

  • Očištěnou kachnu důkladně opláchneme studenou vodou, osušíme ji papírovou utěrkou.
  • Zevnitř i zvenku ji nasolíme.
    Použijeme jednu až dvě čajové lžičky soli.

  • Ostrou vidličkou na dvou až třech místech propíchneme kůži pod křídly.
  • Při pečení se bude snadněji uvolňovat tuk.

  • Z prostřední části omytého jablka ukrojíme dva zhruba centimetr až centimetr a půl silné plátky.
  • Položíme je na dno pekáče, budou sloužit jako podložka pod kachnu.
    Stejnou službu udělá třeba mrkev nebo kedlubna.

  • Kachnu položíme do pekáče na plátky jablek prsy nahoru.
  • Posypeme ji kmínem.


Pomalé pečení

Pekáč zakryjeme víkem.
Dáme ho do trouby vyhřáté na 120 °C.
Po dobu 5 hodin troubu neotvíráme.
Kačenu nekontrolujeme, nepodléváme, vydržíme!
Postupně se bude uvolňovat sádlo, kačena se v něm krásně propeče. Bude ho dostatečné množství, proto není vůbec potřeba podlévat a kontrolovat.


Dopečení

  • Po 5 hodinách pomalého pečení bude kachna krásně měkká.
  • Pekáč vyndáme z trouby.
    Teplotu zvýšíme na 200 °C.

  • Vypečené kachní sádlo i se šťávou přendáme do hrnku.
  • Kachnu opatrně nadzdvihneme a odstraníme jablka.

  • Kachnu polijeme 2 až 3 polévkovými lžícemi odebraného vypečeného sádla.
  • Pekáč bez zakrytí vrátíme do trouby.
    Pečeme dalších přibližně 15 minut, dokud nebude kůže hezky zlatá a křupavá.
    Kačenu během této doby ještě jednou až dvakrát polijeme 1 až 2 polévkovými lžícemi odebraného sádla.

  • Upečenou kachnu necháme před porcováním okolo 15 minut odpočinout.
  • Šťáva se v mase rozloží, při porcování nevyteče. Zatím můžeme zahustit šťávu, viz TIP!

Pečenou kachnu podáváme se zelím hlávkovým nebo kysaným a knedlíkem bramborovým nebo houskovým.
A zapíjíme ji pivem.


 
TIP!  Než si kachna po upečení odpočine, můžeme vypečenou šťávu jemně zahustit. 
Odebrané sádlo z pekáče po chvilce vystoupá na hladinu, šťáva zůstane u dna. Sádlo z vrchu lžící opatrně přendáváme do vhodné nádoby, nezajíždíme až ke dnu hrnku.
Sádlo nevyhazujeme! Uchováváme ho v lednici a používáme ho stejně jako sádlo vepřové.
  • Po odebrání většiny sádla začneme hrnek se šťávou zahřívat. 
  • Dvě zarovnané čajové lžičky hladké nebo polohrubé mouky promícháme v 50 mililitrech studené vody.
  • Vmícháme je do šťávy.
  • Okolo 10 minut ji na velice mírném plameni a za stálého promíchávání povaříme.
  • Další možností je připravit na odebraném sádle jíšku a šťávu s ní zahustit.

TIP!  Před dopečením dozlatova můžeme kachnu nakrájet na jednotlivé porce.

TIP!  Na potírání při závěrečném pečení můžeme smíchat část sádla s vypečenou šťávou s jednou polévkovou lžící medu.

TIP!  Kachnu můžeme nasolit a pokmínovat den předem.
A i když je sůl a kmín naprosto dostačující a nejlepší kombinace k pečené kačeně, ale i huse, můžeme přidat i různé bylinky nebo zkusit nějaké oblíbené koření. To pro případ, že byste připravovali kachnu tak často, že už byste se na ni tolik netěšili a potřebovali změnu.

TIP!  A na závěr ještě spíš poznámka než tip.
Pro porovnání jsem zkoušela kachnu péct i na 80 °C po dobu 12 hodin. Test byl proveden jeden víkend. První kačena se pekla přes noc, druhá se začala péct ráno a na oběd byly obě zároveň.
Obě byly výborné, řekla bych, že chuťově vyšly nastejno. Akorát ta déle pečená se hodně rozpadala a na talíři nevypadala tak hezky jako kačena pětihodinová.


8 komentářů:

  1. Možná záleží i na velikosti kachny. Už jsem jí dělala, ne 5, ale 4 hodiny, a myslím, že mohlo být i méně, úplně se rozpadala, a byla opravdu výborná, takže doporučuji. Hlavně nepodlévat vodou!! Vím, že plno hospodyněk se toho bojí, a pak se diví, že kachna byla tvrdá ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že poprvé je trochu obava, co se s kačenou stane, když nebude podlitá a nebude se kontrolovat. Chce to vyzkoušet a pak je jasno :-). Záleží na velikosti, ale i na tom, jak byla krmená a jak je stará. Ale dodržením nastavené teploty a času by měla být každá výborná.

      Vymazat
  2. podobně "káču" dělám již několik let a nemá to chybu.
    Pod kachnu používám jako podložku mřížku (aby se nekoupala v sádle)
    jablka - 2 středně velké, raději sladší odrůdy, napůlky dovnitř kačeny.
    Na menší kusy cca do 2200 g stačí fakt 3 hoďky, na půlku jen pro dva cca 2- 2,5 hod. max.
    Taky půl hodiny před dokončením otevřu pekáč a kačenu potřu medem který rozpustím v horkém výpeku.
    Dopeču na vyšší teplotu nebo pod grilem podle stavu kůrčičky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a popsané zkušenosti!
      Mřížka je fajn a pokud není k dispozici, tak právě silnější plátky jablka (ale třeba i mrkve) ji velice dobře nahradí.
      A med udělá krásnou závěrečnou tečku, o tom žádná :)

      Vymazat
  3. Děkuji Vám za skvělý tip na kachnu. Já jsem sice vegetarián, takže nedokážu plně docenit, ale rodině moc chutnalo :-)
    Takto do měkka upečnou "kačku" jsme ještě neměli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář a použití receptu! Mám radost, že se povedlo a chutnalo :)

      Vymazat
  4. Opět další dokonalý recept, jste skvělá:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je milé, děkuji moc! Mám radost, že se povedlo :)

      Vymazat