úterý 6. srpna 2013

Vepřová pečeně pečená v mléce

Vepřová pečeně pečená v mléce



  • 1000 g vepřové pečeně bez kosti vcelku
  • 1 polévková lžíce slunečnicového nebo olivového oleje nebo sádla
  • 30 + 30 g másla
  • 10 stroužků česneku
  • 1 vrchovatá čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 750 ml plnotučného mléka


Jak na to  

- pečeni svázat provázkem, osolit, opepřit, zprudka opéct, dát do pekáče
- orestovat plátky česneku, přidat sůl, tymián a rozmarýn, zalít mlékem
- obsah pánve nalít k masu, doplnit mlékem do 3/4 výšky, na maso položit plátky másla
- nezakryté péct na 180 °C cca 2 hodiny, maso otáčet a polévat výpekem
.

Vepřovou pečeni opláchneme, osušíme a stáhneme provázkem.
Do masa vetřeme sůl, opepříme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na rozpálenou pánev nalijeme olej, maso krátce a zprudka ze všech stran opečeme.
Snížíme teplotu, maso přendáme do vhodného pekáčku nebo zapékací mísy.
Nesmí být moc velký, ale na druhou stranu, pečeně by se v něm neměla tísnit, okolo by mělo zbýt místo na mléko.



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Na pánev přidáme 30gramový kousek másla a nakrájený česnek. Za občasného míchání zlehka 2 - 3 minuty restujeme.
Nasypeme půl čajové lžičky soli, rozmarýn a tymián, promícháme, zalijeme 500 mililitry mléka.
Vypneme, pár minut necháme uvolnit výpek z pánve.
Pokud máme bylinky čerstvé, bude to rozhodně lepší volba.
Část mléka můžeme nahradit 12% smetanou.
Celý obsah pánve nalijeme k masu, mělo by být ponořené přibližně do 3/4.
V případě potřeby mléko dolijeme.


Na maso položíme nakrájené plátky másla.
Nezakryté vložíme do trouby.
Během pečení maso několikrát otočíme a průběžně poléváme výpekem, nezapomeneme do něj také stahovat a následně vmíchávat připečenou šťávu ze stěn pekáče.
Celkem pečeme okolo 2 hodin. 



Během pečení se mléko srazí, to není chyba!
Vyndáme z trouby, před krájením necháme maso 10 minut odpočinout.
Šťáva se rozloží v mase, při porcování nevyteče.

Podáváme s pečivem nebo bramborem přelité sosem.
Pokud chceme mít sos hladký, vyndáme maso z pekáče, sos rozmixujeme nebo přepasírujeme přes síto.

TIP!  Po vyndání masa z pekáče přelijeme sos do hrnku, přidáme v mouce obalený kousek másla. Můžeme ještě vmíchat 100 mililitrů mléka nebo smetany.
Krátce povaříme, nakonec rozmixujeme nebo propasírujeme.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat