neděle 4. srpna 2013

Trhanec - trhaný skořicový chleba

Trhanec - trhaný skořicový chleba


Rozpis je na hranatou formu velikosti 30 x 10 x 7 centimetrů.


Těsto
  • 50 g rozinek
  • 2 cl rumu
  • 21 g droždí (půl kostky)
  • 200 ml mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 60 g cukr krupice
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 50 ml vody
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Náplň
  • 80 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 40 g plátků mandlí
  • 1/2 kávové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 polévková lžíce čerstvé šťávy z citronu
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce mleté skořice

Na potření
  • 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce mléka 


Jak na to  

- předem namočit rozinky do rumu, rozpustit máslo, připravit kvásek
- prosátou mouku smíchat s cukrem, solí a citronovou kůrou
- přidat kvásek, rozinky i s rumem, vanilkový extrakt a v 50 ml studené vody rozmíchané žloutky a zchladlé máslo
- dobře zpracovat těsto, nechat 60 - 80 minut kynout
- na náplň na pánvi rozpustit máslo, smíchat s cukrem, skořicí, muškátovým oříškem, citronovou šťávou, vanilkovým extraktem a mletými vlašskými ořechy
- těsto rozválet na obdélník, rozdělit na pruhy, nanést náplň, posypat plátky mandlí
- pruhy naskládat na sebe, rozdělit na obdélníky, naskládat do vymazané formy
- nechat ještě 20 minut kynout
- před vložením do trouby možno potřít žloutkem rozšlehaným s mlékem
- péct 15 minut na 180 °C, dalších 20 - 25 minut na 150 °C
.

Když jsem hledala další inspiraci na náplň do trhacího chleba (pull-apart bread), objevila jsem tuhle stránku: Cinnamon sugar pull-apart bread. Sladkou variantu z kynutého těsta.
Výsledek vypadá zajímavě a chutná výborně!
Kdo má rád trdelník, ten si trhanec určitě oblíbí. 


Ze všeho nejdřív namočíme rozinky do rumu. Minimálně 20 minut jim dopřejeme nasávání :-).
V hrnku lehce rozpustíme máslo, necháme vychladnout.
Připravíme kvásek.
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu, vyzkoušíme prstem. Vmícháme 1 čajovou lžičku cukru, 1 čajovou lžičku mouky a půl kostky rozdrobeného droždí.
Za přibližně 15 minut bude kvásek hotový, na hladině se vytvoří jednolitá nepravidelně se vzdouvající vrstva nakynutého droždí.


Do mísy prosejeme mouku, smícháme s cukrem, solí a nastrouhanou citronovou kůrou.
Postupně vmícháme vzešlý kvásek, rozinky i s rumem, vanilkový extrakt, v 50 mililitrech studené vody lehce promíchané žloutky a na závěr studené rozpuštěné máslo.
Tuk přidáváme vždy až nakonec, pokud bychom vmíchali jako první, mouka by jím hodně nasákla, ztěžkla by, těsto by hůře kynulo.
Je fajn použít ruční hnětač ale stejně ještě zpracujeme vařečkou nebo prohněteme na pracovní desce ručně.
Vařečkou prohlubní k sobě těsto co nejvíce nazdviháváme, aby se do něj dostalo hodně vzduchu a pěkně kynulo.
Při zpracování rukou těsto promáčkneme, přehneme, pootočíme. Tyto 3 kroky opakujeme stále dokola.
Ve výsledku musíme mít dobře propracované hladké nelepivé těsto.
Povrch lehce poprášíme moukou, aby neokoralo, mísu zakryjeme utěrkou, aby zůstalo v teple a dobře vykynulo.
Na 60 - 80 minut necháme odložené na teplém místě bez průvanu.
Těsto zdvojnásobí objem, bude lesklé, hladké a pružné.
Když do něho zapíchneme prst, vzniklý důlek se během chvilky vyrovná.



Než těsto vykyne, připravíme náplň.
Jádra vlašských ořechů pomeleme nebo nastrouháme.
Na pánvi nebo v hrnku rozpustíme máslo, smícháme s třtinovým cukrem, skořicí a s namletými jádry vlašských ořechů.
Vmícháme čerstvou citronovou šťávu, muškátový oříšek a vanilkový extrakt.


Formu vysteleme pečicím papírem nebo vymažeme kouskem másla.

Pracovní plochu lehce poprášíme moukou.
Dobře vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Měl by mít rozměry zhruba 30 x 40 centimetrů.
Opravdu zhruba, žádné přesné měření!
Rádýlkem rozřízneme na 5 - 6 pruhů.
Lžičkou nebo mašlovačkou rozetřeme všechnu připravenou náplň a posypeme plátky mandlí.
Pruhy naskládáme na sebe, vždy potřenou stranou nahoru.
A opět rádýlkem nařízneme na 7 - 8 obdélníků.
Naskládáme nastojato za sebou do formy, zakryjeme utěrkou a ještě 20 minut necháme na teplém místě kynout.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Před vložením do trouby můžeme potřít žloutkem rozšlehaným ve 2 polévkových lžících mléka.
Po 15 minutách teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě  20 - 25 minut.
Hotová buchta je nejlepší ještě trochu teplá.
Nekrájíme na porce, každý si svůj kousek utrhne. Díky máslové náplni jdou jednotlivé naskládané obdélníky oddělit hezky od sebe.








Přejít na seznam receptů


4 komentáře:

  1. Kačka Vrabcová6. srpna 2013 13:48

    Děkuju za tip, tetičko! Už je v troubě a zatím vypadá a voní báječně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, tak to mám velkou radost. Napiš, jestli chutnal (myslím, že bude, jsou v něm samý dobrý věci!) :)

      Vymazat
    2. Kačka Vrabcová6. srpna 2013 15:03

      Je vynikající!!! :)

      Vymazat
    3. Jsi šikula! Mám tu ještě k sepsání banánový chleba, ten je bez kynutí, razdva hotový. Michal prohlásil, že lepší "buchtu" nejedl :). Snad se k němu teď někdy dostanu, tak určitě pak vyzkoušej!

      Vymazat