čtvrtek 1. srpna 2013

Rybí pikantní rizoto

Rybí pikantní rizoto



Rozpis na 3 porce.

  • 120 g rýže
  • 4 stroužky česneku
  • 250 g rybího masa, čerstvého nebo mraženého
  • 500 ml zeleninového leča
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce medu
  • 150 ml červeného vína
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 - 3 čajové lžičky kořenící směsi Harissy nebo jiné pikantní - množství podle chuti!
  • tymián, rozmarýn
  • sůl, pepř

Jak na to  

- na olivovém oleji osmahnout plátky česneku, přidat rýži, zalít vínem, nechat odpařit alkohol
- vmíchat bylinky, osolit, opepřit, zalít zeleninovým lečem, povařit do změknutí rýže
- smíchat šťávu z citronu, med a Harissu, minutu povařit s rýží
- na olivovém oleji osmahnout lehce osolené kousky rybího masa
- buď smíchat vše dohromady nebo kostky hotového rybího masa přidat až na talíři
.

Uvaření rýže

Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky.
Tymián a rozmarýn nasekáme nadrobno.

Na hlubší pánvi rozehřejeme jednu polévkovou lžíci oleje, přidáme plátky česneku, okolo minuty restujeme.
Přisypeme rýži, 10 - 15 vteřin promícháváme.

Zalijeme 150 mililitry červeného vína.
Přivedeme k varu, během pár vteřin se vypaří alkohol.

Vmícháme hrst čerstvých nasekaných bylinek, sůl a pepř.
Nalijeme 500 mililitrů nezcezeného zeleninového leča.
Čerstvé bylinky můžeme nahradit sušenými.

Přivedeme k varu, teplotu snížíme na minimum.
Nezakryté povaříme do změknutí rýže.
Většinu šťávy z leča absorbuje rýže, část se vyvaří. 
V případě potřeby podléváme malým množstvím vývaru či vody.
Nebo šťávou z leča, pokud jsme nespotřebovali celé.

Polévkovou lžíci medu smícháme s vymačkanou šťávou z půlky citronu a s Harissou.
Směs vmícháme do hotové rýže a ještě zhruba minutu na mírném plameni povaříme.


Zpracování masa a dokončení

Vykostěné rybí maso nakrájíme na menší kostky.

Na rozehřátou pánev nalijeme 1 polévkovou lžíci olivového oleje.
Rybí kostky krátce ze všech stran orestujeme.
Lehce osolíme.

Na závěr smícháme rýži s orestovanými kostkami ryby.
Nebo kostky rybího masa přidáme na talíř až při servírování.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat