čtvrtek 1. srpna 2013

Rybí pikantní rizoto

Rybí pikantní rizoto



Rozpis na 3 porce.

  • 120 g rýže
  • 4 stroužky česneku
  • 250 g rybího masa, čerstvého nebo mraženého
  • 500 ml zeleninového leča
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce medu
  • 150 ml červeného vína
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 - 3 čajové lžičky kořenící směsi Harissy nebo jiné pikantní - množství podle chuti!
  • tymián, rozmarýn
  • sůl, pepř

Jak na to  

- na olivovém oleji osmahnout plátky česneku, přidat rýži, zalít vínem, nechat odpařit alkohol
- vmíchat bylinky, osolit, opepřit, zalít zeleninovým lečem, povařit do změknutí rýže
- smíchat šťávu z citronu, med a Harissu, minutu povařit s rýží
- na olivovém oleji osmahnout lehce osolené kousky rybího masa
- buď smíchat vše dohromady nebo kostky hotového rybího masa přidat až na talíři
.

Česnek nakrájený na plátky zlehka osmahneme na 1 polévkové lžíci olivového oleje.
Přisypeme rýži, 10 - 15 vteřin promícháváme.
Přilijeme 150 mililitrů červeného vína, během pár vteřin se vypaří alkohol.
Vmícháme hrst čerstvých nasekaných bylinek, sůl a pepř.
Čerstvé bylinky můžeme nahradit sušenými.
Zalijeme 500 mililitry nezcezeného zeleninového leča.
Přivedeme k varu, teplotu snížíme na minimum. Nezakryté povaříme do změknutí rýže.
Většinu šťávy z leča absorbuje rýže, část se vyvaří.
V případě potřeby podléváme malým množstvím vývaru či vody.
Nebo šťávou z leča, pokud jsme nespotřebovali celé.
Vykostěné rybí maso nakrájíme na kostky, zlehka osolíme.
Na rozehřátou pánev nalijeme 1 polévkovou lžíci olivového oleje, kostky masa krátce ze všech stran osmahneme.
Vrátíme se k rýži.
Smícháme 1 polévkovou lžíci medu s vymačkanou šťávou z půlky citronu a s Harissou nebo jinou pikantní směsí.
Vmícháme do hotové rýže a ještě zhruba minutu na mírném plameni povaříme.
Na závěr smícháme s orestovanými kostkami ryby.
Nebo kostky rybího masa přidáme na talíř až při servírování.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat