čtvrtek 1. srpna 2013

Rybí pikantní rizoto

Rybí pikantní rizoto


Rozpis na 3 porce.

  • 250 g rybího masa nebo mořských plodů (čerstvé i mražené, sladkovodní i mořské)
  • 500 ml zeleninového leča
  • 150 ml červeného vína
  • 120 g rýže
  • 4 stroužky česneku
  • 2 - 3 čajové lžičky kořenící směsi Harissy nebo jiné pikantní - množství podle chuti!
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce medu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • tymián, rozmarýn
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na olivovém oleji osmahnout plátky česneku, přidat rýži, zalít vínem, nechat odpařit alkohol
- vmíchat bylinky, osolit, opepřit, zalít zeleninovým lečem, povařit do změknutí rýže
- smíchat šťávu z citronu, med a Harissu, minutu povařit s rýží
- na olivovém oleji osmahnout lehce osolené kousky rybího masa
- buď smíchat vše dohromady nebo kostky hotového rybího masa přidat až na talíři
.

Příprava

Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky.
Tymián a rozmarýn nasekáme nadrobno. 
Pokud máme ryby nebo mořské plody mrazené, necháme je v pokojové teplotě povolit.

Polévkovou lžíci medu smícháme s vymačkanou šťávou z půlky citronu a s Harissou nebo jinou pikantní pastou či omáčkou.


Uvaření rýže

  • V hlubší pánvi rozehřejeme jednu polévkovou lžíci oleje.
  • Přidáme plátky česneku, okolo minuty restujeme.
    Přisypeme rýži, 10 až 15 vteřin promícháváme.

  • Do pánve přilijeme 150 mililitrů červeného vína a hrst čerstvých nasekaných bylinek.
  • Vmícháme zarovnanou čajovou lžičku soli a podle chuti pepř.
    Nalijeme 500 mililitrů nescezeného zeleninového leča.
    Čerstvé bylinky můžeme nahradit sušenými.

  • Přivedeme k varu, teplotu snížíme na minimum.
  • Nezakryté povaříme do změknutí rýže.
    Promícháváme.

  • Do měkké rýže vmícháme směs medu a Harissy.
  • Po minutě vypneme.
    Většinu šťávy z leča absorbuje rýže, část se vyvaří. V případě potřeby podléváme malým množstvím vývaru či vody. Nebo šťávou z leča, pokud jsme ho nespotřebovali celé.


Dokončení

Vykostěné rybí maso nakrájíme na menší kostky.

Na rozehřátou pánev nalijeme 1 polévkovou lžíci olivového oleje.
Rybí kostky nebo mořské plody krátce, pár desítek vteřinek, ze všech stran orestujeme.
Lehce je osolíme.
Na závěr je smícháme s rýži.
Nebo kostky rybího masa či mořské plody přidáme na talíř až při servírování.


TIP!  Pokud máme, vmícháme do rýže pro zvýraznění chuti polévkovou lžíci rybí omáčky.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat