čtvrtek 8. srpna 2013

Banánový chleba - Banana Bread

Banánový sladký chleba - Banana Bread


Rozpis na hranatou formu velikosti 30 x 10 x 7 centimetrů.

  • 500 g neoloupaných banánů - 3 střední (cca 320 g oloupaných)
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 80 g medu
  • 4 centilitry rumu
  • 20 g sušených brusinek
  • 20 g rozinek
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 220 g polohrubé mouky
  • 80 g jader lískových oříšků
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 zarovnaná čajová lžička jedlé sody (3 g)
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy
  • 1 polévková lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vysypání formy
  • 40 g čokolády na vaření (nemusí být)


Jak na to  

- předem namočit rozinky a brusinky do rumu
- smíchat prosátou mouku, cukr, sůl, sodu a mleté oříšky
- v jiné míse rozmačkat banány, přidat máslo, med, vajíčka, vanilkový extrakt, brusinky a rozinky
- smíchat s obsahem první mísy
- péct při 160 °C ve vymazané a vysypané formě 60 - 70 minut
.

Jednoduchý na přípravu, výborný na chuť!

Nejdříve namočíme rozinky a brusinky do rumu. Jedněm i druhým dopřejeme 2 centilitry.
Máčet by se měly alespoň 20 minut, pokud si vzpomeneme dřív, dáme je koupat klidně i den předem.
Máslo zvolna rozpustíme na mírném plameni, necháme zchladnout.
Formu vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou.


Zapneme troubu, nastavíme na 160 °C.

Oříšky najemno nameleme.
V jedné míse smísíme prosátou mouku, cukr, sůl, sodu a oříšky.
Ve druhé vidličkou rozmačkáme banány na kaši.
Smícháme s rozpuštěným máslem, medem, s lehce prošlehanými vajíčky, vanilkovým extraktem a dále vmícháme rozinky a brusinky i s rumem, ve kterém se máčely.
Obsah sypké mísy nasypeme do druhé, s "mokrými" ingrediencemi. Důkladně vše spojíme dohromady.




Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Vložíme do trouby, pečeme 60 - 70 minut.
Po hodině pečení vyzkoušíme špejlí.
Zapíchneme do středu, pokud je po vytažení čistá, je hotovo. Pokud se na ni přilepily kousky syrového těsta, přidáme ještě 5 - 10 minut.
Banánový chleba vyndáme z formy, necháme na mřížce vychladnout.




TIP!  Můžeme přidat také čokoládu nasekanou na malé kousky. Před vložením do trouby posypeme těsto ve formě.
Jemně promícháme, aby se dostala pod hladinu těsta.

TIP!!  V případě, že potřebujeme přidat další minuty pečení, ale povrch je už příliš hnědý, přetáhneme formu alobalem.





Přejít na seznam receptů

7 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. A taky výborně chutná :), je voňavý a krásně vláčný. Kamkoli ho přinesu, tak tam sklidí velký úspěch. Vypadá nenápadně, ale po ochutnání zmizí rychlostí blesku. A velké plus je, že příprava zabere minimum času!
      Díky za návštěvu :)

      Vymazat
  2. Hani, je výbornej a nenáročnej na přípravu, což je velké plus:). Sklidila jsem s ním taky úspěch. Díky! Katka Klimešová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, díky za vyzkoušení! Teď tyhle rychlé recepty oceníš, viď :). Určitě zkus i ten dýňový, je taky výborný!
      Hana

      Vymazat
    2. Přesně Hani:). Děkuji za tip. Měj se krásně! K.

      Vymazat
  3. Naprosto geniální... celá rodina se olizovala až za ušima! Děkuji za recept, zařazujeme mezi oblíbené rodinné moučníky. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo,
      velice děkuji za milý komentář a vyzkoušení!. Mám radost, že Vám banánový chleba chutnal! Pokud máte k dispozici dýni, určitě vyzkoušejte i chleba dýňový.
      http://nejedle-recepty.blogspot.cz/2013/11/dynovy-sladky-chleba.html
      Mějte se fajn!
      Hana

      Vymazat