středa 5. června 2013

Vepřová plec zapečená s červenými fazolemi

Vepřová plec na víně zapečená s červenými fazolemi

Fazole nutno předem namočit!


Základ

  • 1000 g vepřové plece
  • 500 g fazolí
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 140 g rajčatového protlaku (5 vrchovatých čajových lžiček)
  • 30 g sádla (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře


Nálev na pečení

  • 300 ml červeného vína
  • 150 ml vývaru nebo vody
  • 40 g třtinového cukru (2 polévkové lžíce)
  • 30 g dijonské hořčice (1 polévková lžíce)
  • 20 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 10 g jablečného octa (1 polévková lžíce)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička chilli (nemusí být)


Jak na to
 

- fazole namočit na několik hodin do studené vody
- maso zprudka zatáhnout na rozpálené pánvi, smíchat v pekáči se scezenými fazolemi, osolit a opepřit
- v hrnku smíchat všechny ingredience na nálev
- na pánvi po mase orestovat na sádle cibuli, zalít nálevem, nechat uvolnit výpek
- maso s fazolemi promíchat s nálevem, přidat česnek
- péct na 180 °C 40 minut zakryté, dalších cca 20 minut odkryté
.

Namočení fazolí

Fazole namočíme na několik hodin do studené vody, aby změkly.
Zalijeme je tak, aby byla hladina kolem 4 centimetrů nad fazolemi.
Je fajn, když si vzpomeneme den předem.


Orestování masa a cibule

Maso opláchneme a osušíme.
Nakrájíme ho na kostky velikosti 2 až 3 centimetrů.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.

Rozpálíme pánev.

Na suché pánvi opečeme kostky masa ze všech stran do hněda.
Nedáváme je na pánev najednou, maso by se začalo místo opékání dusit ve vlastní šťávě.
Jakmile je jedna várka orestovaná, přendáme ji do pekáče nebo varné mísy a začneme opékat další.

Na pánvi po mase rozpustíme sádlo.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji občas promícháme.

Na pánev po zhruba 8 minutách přidáme rajčatový protlak.
Okolo minuty restujeme.
Vypneme.
Zatím vše necháme na pánvi.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Nálev na pečení

V hrnku dobře smícháme:
  • 300 ml červeného vína
  • 150 ml vývaru nebo vody
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévkovou lžíci jablečného octa
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 polévkovou lžíci dijonské hořčice
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku pepře 
  • pokud chceme ostřejší variantu, tak i 1 čajovou lžičku chilli

Nálev nalijeme na pánev ke směsi cibule a rajčatového protlaku.
Promícháme.


Upečení

Fazole scedíme, nasypeme je k masu.
Vmícháme čajovou lžičku soli a podle chuti pepř.
Přilijeme nálev z pánve.
Nezapomeneme stěrkou stáhnout i uvolněný výpek.

Přidáme oloupané stroužky česneku nakrájené na plátky.
Dobře vše promícháme.
Mísu přikryjeme víkem nebo zakryjeme alobalem.
Dáme péct.

  • Po 40 minutách odkryjeme, promícháme.
  • Zkontrolujeme, v případě potřeby přilijeme zhruba 100 mililitrů teplé vody.
  • Vrátíme do trouby.
  • Ještě 15 až 20 minut dopečeme nezakryté do měkka.
  • Maso i fazole by měly být měkké, pokud nejsou, podle potřeby je podlijeme malým množstvím vody a vrátíme na 10 až 15 minut do trouby.

Podle chuti přisolíme, připepříme, eventuálně přidáme špetku chilli.
Ideální přílohou je chleba nebo pečivo, hodí se i pšeničné nebo kukuřičné placky.








Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat