středa 5. června 2013

Vepřová plec zapečená s červenými fazolemi

Vepřová plec na víně zapečená s červenými fazolemi


Fazole nutno předem namočit!

  • 1000 g vepřové plece
  • 500 g fazolí
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 30 g sádla (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 3 stroužky česneku

Nálev
  • 300 ml červeného vína
  • 18 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 10 g jablečného octa (1 polévková lžíce)
  • 140 g rajčatového protlaku (5 vrchovatých čajových lžiček)
  • 40 g třtinového cukru (2 polévkové lžíce)
  • 30 g dijonské hořčice (1 polévková lžíce)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička chilli (nemusí být)
  • 150 ml vody


Jak na to
 

- fazole namočit na několik hodin do studené vody
- maso zprudka zatáhnout na rozpálené pánvi, smíchat v pekáči se scezenými fazolemi, osolit a opepřit
- v hrnku smíchat všechny ingredience na nálev
- na pánvi po mase orestovat na sádle cibuli, zalít nálevem, nechat uvolnit výpek
- maso s fazolemi promíchat s nálevem, přidat česnek
- péct na 180 °C 40 minut zakryté, dalších cca 25 minut odkryté
.

Fazole namočíme na několik hodin do studené vody. Zalijeme je tak, aby byla hladina kolem 4 centimetrů nad fazolemi.
Je fajn, když si vzpomeneme den předem.

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti přibližně 2 x 2 centimetry. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Rozpálíme pánev.
Maso opečeme na suché pánvi ze všech stran. Nedáváme všechno najednou, začalo by se dusit.
Jakmile je várka orestovaná, přendáváme do pekáče nebo varné mísy.
Fazole zcedíme a nasypeme k masu.
Osolíme, opepříme a promícháme.



Na pánvi po mase rozpustíme sádlo, nasypeme cibuli a na mírném plameni 8 - 10 minut restujeme.
Občas promícháme.
Připravíme nálev, v hrnku smícháme všechny uvedené ingredience.
Nalijeme na horkou vypnutou pánev s cibulí.
Kolem 2 minut necháme stát, uvolní se výpek ze dna a stěn pánve.



Celý obsah pánve nalijeme k masu a fazolím, přidáme nakrájený česnek.
Dobře promícháme, mísu přikryjeme víkem nebo zakryjeme alobalem, dáme péct.
Po 40 minutách odkryjeme, promícháme a ještě 25 minut dopečeme nezakryté.
Maso i fazole by měly být měkké.
Podle chuti přisolíme, připepříme, eventuálně přidáme špetku chilli.
Podáváme s chlebem.
 




Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat